Goedemorgen! Afgelopen week weer veel aan mijn boek gewerkt: onder druk wordt alles vloeibaar 😉 En de nodige afspraken gehad voor mijn plannen voor het komende jaar, binnenkort hoor je meer. Nog 13 edities en de 200ste nieuwsbrief gaat er uit. Reden voor een feestje? Een offline event? Reply gerust op deze mail als je een idee hebt. In deze editie doe ik onder andere een gedachte experiment over de (niet al te zonnige) toekomst van Amazon. Fijne week!

Is This The Beginning Of Amazon’s Meltdown?

Is This The Beginning Of Amazon’s Meltdown?

Er wordt veel gesproken over de ‘winner takes all’ mentaliteit van platformen. Nu is het zeker waar dat platformen deze mentaliteit hebben, maar de vraag die in dit stuk naar voren komt is: is het ook de realiteit?

“Last November, the world’s largest sporting goods company, Nike, announced it was leaving Amazon. It would yank all its products from Amazon.com and sell them exclusively on its online store. – More than one million businesses are ditching Amazon and selling online independently. This is the beginning of the biggest disruption in retail since Amazon’s inception.”

Is dit het einde van Amazon? Laat ik duidelijk zijn: niet van héél Amazon, aangezien het bedrijf een hele berg andere diensten heeft, zoals Amazon Cloud: een van de grootste (misschien wel dé grootste) cloud providers in de wereld. Dit stuk gaat specifiek over de marktplaats, de winkel van Amazon.

Wat is er aan de hand?

Veel bedrijven en merken verkopen hun producten via Amazon. De reden: een groot bereik, gemakkelijke listings en daardoor een lage drempel om online te gaan. Het enige probleem van jouw merk dumpen op een marktplaats is dat je geen controle meer hebt over de customer journey en uiteindelijk gaat het alleen om de prijs. En dat is iets waar ik (ik was in een vorige leven merketeer) niet voor kan stellen dat je daar als merk blij mee moet zijn. Hoewel Amazon vol inzet op gemak en conversie, is de uitstraling natuurlijk spotgoedkoop. Het is dan ook niet gek dat merken als Rolex, Louis Vuitton, Ralph Lauren, Vans, Patagonia, North Face en nu dus ook Nike zich van het platform hebben teruggetrokken en ook wederverkopers verbieden via het platform hun merk te verkopen.

Dit zal vast, zeker in het begin, ten koste gaan van omzet, maar op lange termijn denk ik dat het een goede en slimme keuze is.

Wat voor bedrijven hebben Amazon niet nodig?

Je zou kunnen zeggen dat sterke merken Amazon niet nodig hebben. Grote merken hebben zelf de eigen internationale distributie op orde en investeren in veel kanalen om het merk te laden en internationale bekendheid te geven. Daar hebben zij een Amazon niet voor nodig. Ook voor kleinere unieke merken is Amazon van een steeds meer beperkte toegevoegde waarde. Enerzijds komen er steeds meer niche marktplaatsen (zie het voorbeeld van Trouva in het volgende artikel). Anderzijds zijn er steeds meer tools om zelf, of samen met een aantal anderen, een eigen platform op te zetten. In veel gevallen is het een geval van (wel doordacht en structureel) combineren van verschillende bestaande tools en systemen.

In de Amerikaanse context geeft dit artikel een overzicht welke tools je zo in kunt kopen om een eigen e-commerce platform / webshop te starten.

Here’s a quick rundown:

  • You can build an online store with Shopify (SHOP)
  • run guided advertising campaigns with Facebook or Instagram
  • handle payments with Stripe
  • give credit with Affirm
  • store your inventory and fulfill orders with ShipBob
  • Handle returns with Returnly
  • Even provide Amazon’s famous same-day delivery with DarkStore

Veel van deze diensten zijn ook voor Nederlandse afnemers in te zetten of er is wel een Nederlandse variant beschikbaar. En hebben logistieke partners en distributie aanbieders intussen ook hun technische zaken op orde om dit soort partijen moeiteloos te kunnen faciliteren.

Ik vermoed (en hoop) dat producenten en merken steeds meer zelf gaan nadenken via welke online kanalen zij hun spullen willen verkopen en met welke kanalen zij willen worden geassocieerd. In veel gevallen zal dit betekenen dat zij of zelf een eigen e-commerce platform starten of zich aansluiten bij een platform dat matcht met hun waarden en boodschap. Een alles in één platform als Amazon zal daardoor steeds vaker buiten de boot kunnen vallen. Deze merken staan veel sterker op eigen benen en hebben er ook helemaal geen belang bij dat 1.000 verschillende aanbieders met elkaar concurreren met het aanbieden van hun merk op het algemene platform. Dat is nergens goed voor.

Voor wat voor bedrijven is Amazon dan wél van toegevoegde waarde?

Voor bedrijven (en particulieren) die heel laagdrempelig hun spullen willen verkopen via een platform. Niet al te unieke spullen, waar de focus meer ligt op prijs en het verschil wordt gemaakt door slimme inkoop en efficiënte processen. En voor dit type aanbieders zijn alle diensten die een Amazon verkopers biedt ideaal. Ik vermoed alleen wel dat dit niet het gewenste scenario is voor Amazon zelf, maar daar heb ik natuurlijk geen medelijden mee 😉

En het Nederlandse landschap?

Met bovenstaand verhaal in gedachten is het ook interessant om eens na te denken wat dit zou betekenen voor het Nederlandse landschap. Amazon zal naar verwachting dit jaar dan eindelijk wél de pijlen op Nederland gaan richten. Ik vraag mij af hoe groot de kans is dat zij een dominante positie zullen verwerven. Maar ik ben ook benieuwd in hoeverre de toekomst van Bol nog echt rooskleurig is. Want de consument is enorm blij met de diensten van Amazon en Bol, maar op het moment dat de unieke aanbieders meer de regie gaan pakken over hun eigen producten (wat eens tijd zal worden….) dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat deze platformen het afvoerputje worden van alles dat alleen op prijs en snelheid kan concurreren. En dat model is dan weer een stuk minder lucratief dan de ‘winner takes all’ ambitie.

Trouva, an online marketplace for independent boutiques, raises $22M – TechCrunch

Trouva, an online marketplace for independent boutiques, raises $22M – TechCrunch

In het voorgaande stuk beschreef ik 2 opties voor unieke merken om hun e-commerce te organiseren: zelf doen of intappen op een niche platform dat beter aansluit bij de waarden en doelgroep. Afgelopen zomer ontmoette ik tijdens een European Young Leaders event  (een netwerk waar ik sinds 2013 deel van uitmaak) Alex Loizou, een van de oprichters van Trouva: een marktplaats voor onafhankelijke boetiek winkels. Ik sprak daar uitgebreid met hem over zijn platform en kwam vorige week op deze blog uit die goed aansluit bij het voorgaande stuk.

“Amazon helped pioneer and now dominates the online marketplace business model, where a variety of merchants post items for sale on its platform for billions of consumers to discover and buy them. Today, a London startup that’s taken that idea but is applying it to a far more curated set of retailers and goods has raised some money to fuel its international growth. …. The Amazon way leaves a lot out of the proposition: for retailers it doesn’t give them a lot of leeway in how they present items, and they have to compete with many thousands of other offers (including Amazon itself) to get their products seen.”

Ik zie dit platform als een mooi voorbeeld hoe de unieke skills van retailers en die van een online marktplaats samen komen. De retailers zijn de curators die de mooiste spullen weten te vinden. Het platform faciliteert deze doelgroep met software, logistiek en een platform om de klantenkring verder uit te breiden. Waarbij het DNA en positionering van beide stakeholders gelijk is: het offline en online DNA gaat hand in hand.

“We are very picky. We have to turn down the majority of applications from stores that want to sell on our site. We are looking for the very best curators. Having every single vase in the world is less important than having the best one, curated by an expert.”

Hieruit blijkt dat zij goed hebben begrepen dat de aanbieder en het platform een zelfde belang hebben. Ik vind Trouva een mooi voorbeeld over hoe de toekomst van e-commerce er uit zou kunnen zien. Waarbij het natuurlijk wel spannend is welke stappen een dergelijk platform in de toekomst nog gaat nemen: weet het zich te blijven focussen op de kern, of laat het zich verleiden om (gedreven door groei) de kern los te laten. Amazon begon zelf ook als een online boekenwinkel. Is dat erg? Op lange termijn niet, want ik begin steeds meer te zien dat wanneer een platform smal begint en vervolgens de kern loslaat en breed groeit er daarmee weer een marktkans ligt voor een nieuwe niche speler. Uiteindelijk gaat het allemaal om waarde toevoegen en is platform macht relatief: zonder aanbieders (of vragers) is een platform nergens.

Booker beware: Airbnb can scan your online life to see if you’re a suitable guest | London Evening Standard

Booker beware: Airbnb can scan your online life to see if you’re a suitable guest | London Evening Standard

Dit is een van die berichten waarvan je wist dat die ooit zou verschijnen en waarvan je altijd hebt gehoopt dat deze nooit zou verschijnen….

“Airbnb has developed technology that looks at guests’ online “personalities” when they book a break to calculate the risk of them trashing a host’s home. Details have emerged of its “trait analyser” software built to scour the web to assess users’ “trustworthiness and compatibility” as well as their “behavioural and personality traits” in a bid to forecast suitability to rent a property.”

Mijn boerenverstand zegt dan: als dit hetgeen is dat nodig is om een service als Airbnb op deze schaal te laten werken, dan moeten we misschien maar eens goed nadenken of het in eerste instantie wel zo’n goed idee is.

Airbnb heeft overigens nog niet op de berichtgeving gereageerd, maar zei wel het volgende: “We use predictive analytics and machine learning to instantly evaluate hundreds of signals that help us flag and investigate suspicious activity before it happens.”

Tijd voor een goed gesprek over transparantie en accountability van algoritmes die bepalen wie wel en wie geen toegang krijgt tot een bepaalde dienst.

Just Eat and Takeaway.com cleared to form £6.2bn food courier giant | Business | The Guardian

Een bericht dat in deze nieuwsbrief zeker niet mag ontbreken: het grootste food delivery platform ter wereld met een Nederlandse CEO. Een mooie prestatie. Zullen we in Nederland hier veel van merken? Ik vermoed het niet: uiteindelijk heeft ieder land zijn eigen merk en zal er voornamelijk achter de schermen schaalvoordelen worden benut.

Wel opmerkelijk dat iedereen beide bedrijven een bezorg/delivery bedrijf noemen. En dat is juist wat ze (bijna) niet doen. Slechts een mini deel van de transacties die via het platform lopen worden door eigen bezorgers bezorgd. Dat maakt het model dan ook een stuk minder omstreden dan Deliveroo en UberEats, aangezien in ruim 98% van de gevallen het restaurant zelf de bezorging doet. TakeAway is dan ook geen logistiek, maar een sales platform. Klinkt als een klein detail, maar dat is het niet.

Omstreden app verkoopt bezoekersparkeeruren van inwoners Den Haag | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Omstreden app verkoopt bezoekersparkeeruren van inwoners Den Haag | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

“Een app verkoopt sinds vorige week bezoekersparkeeruren van inwoners van Den Haag, waarschuwt de gemeente. Het bedrijf LekkerParkeren vraagt inwoners tegen betaling de inloggegevens van hun bezoekersvergunning voor bezoekers in te leveren. Vervolgens gebruikt het bedrijf die om parkeeruren, bedoeld voor bezoekers, aan andere gebruikers van de app door te verkopen.”

Platformen lossen informatie asymmetrie op waardoor onbenutte capaciteit kan worden benut. En soms is die overvloed die wordt opgelost onderdeel van het oorspronkelijke model. De gemeente liet weten dat deze praktijk ongewenst is en het platform staakte de activiteiten aan het eind van de dag. De tweet van Rense Corten hier onder vat goed samen wat er nu ‘mis’ was:


In de media

Vijf thema’s voor het debat over platformen in 2020 – ZiPconomy

Vijf thema’s voor het debat over platformen in 2020 – ZiPconomy

De editie van vorige week is deze week ook als blog verschenen op ZIpconomy.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 400 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie.

Er is ook een Engelstalige nieuwsbrief, welke iedere twee weken wordt verstuurd.

Recommended Posts