Platformeconomie top 5

Twitter fights investor plan to turn it into co‑operative | The Sunday Times

Twitter fights investor plan to turn it into co‑operative | The Sunday Times

Waar veel media platformen de laatste jaren flinke stappen hebben gemaakt, lijkt Twitter al jaren op een zelfde (dood?) spoor te zitten. De waardering voor het bedrijf zijn jarenlang door het dak gegaan, bergen met geld zijn er uitgegeven om het platform te laten groeien, maar uiteindelijk is het model ergens halverwege blijven steken. Twitter heeft op zich best een houdbaar verdienmodel, maar niet tegen de waardering (en het leiderschap) dat het bedrijf (noodgedwongen?) heeft. Voor het boek Wavemakers zijn we deze case flink aan het doorzagen en al even geleden las ik het boek ‘The Twitter Story‘. Als je dit boek hebt gelezen, dan snap je misschien ook wel beter waarom het eigenlijk nooit een echt succesverhaal is geworden.

Natan Schneider, een van de bedenkers van het ‘platform cooperativism’ lanceerde enige tijd geleden de #BuyTwitter hashtag. Het idee: Twitter is voor veel mensen van grote waarde, de gebruikers zijn degenen die met data waarde in het platform stoppen, dus waarom zouden de gebruikers ook niet de eigenaar van het platform moeten worden?

Op zich een mooi idee, maar ik denk niet dat dit een reële en juiste oplossing is. Immers: naast het stuk eigenaarschap zou de ‘crowd’ ook het leiderschap van het bedrijf moeten vervangen en zouden ook grote investeringen nodig zijn om het platform op de rails naar een meer duurzame toekomst te brengen. Hoewel ik niet in het project geloof, is het natuurlijk wel een erg interessant gedachte experiment.

How Uber Uses Psychological Tricks to Push Its Drivers’ Buttons – The New York Times

Lang en pittig stuk waar wordt ingegaan hoe Uber technisch hoogstaande, maar moreel discutabele technieken gebruikt om voor Uber gewenst gedrag bij bestuurders te realiseren:

Uber helps solve this fundamental problem by using psychological inducements and other techniques unearthed by social science to influence when, where and how long drivers work. It’s a quest for a perfectly efficient system: a balance between rider demand and driver supply at the lowest cost to passengers and the company.

Employing hundreds of social scientists and data scientists, Uber has experimented with video game techniques, graphics and noncash rewards of little value that can prod drivers into working longer and harder — and sometimes at hours and locations that are less lucrative for them.

Sowieso een interessant dilemma hoe je als platform bepaalde assets die je zelf niet bezit toch via technologie kunt sturen in gewenst gedrag. En de morele keuzes die hier bij komen kijken.

Lees ook dit stuk waar Uber reageert op dit artikel. Goed om te lezen, zij het niet dat Uber niet ingaat op de grootste beschuldiging in The New York Times.

BlaBlaCar changes gear by offering drivers car leases| Reuters

BlaBlaCar changes gear by offering drivers car leases| Reuters

Lift app BlaBlaCar (de enige Europese Unicorn in platform economie) bundelt krachten met Opel en gaat haar gebruikers een gunstige lease auto aanbieden. Dit is interessant vanuit drie aspecten:

  1. Dit is een mogelijk (extra) verdienmodel voor BlaBlaCar. Uit het artikel: “The start-up’s 9 million drivers buy an estimated 1.3 million new cars each year.” Dat is dus een mooie kans voor Opel (de waardering van Opel ligt om via het platform een nieuwe markt aan te boren en voor BlaBlaCar om op een relatief eenvoudige manier extra inkomsten te genereren en een extra voordeel te kunnen geven aan haar gebruikers;
  2. Met 9 miljoen chauffeurs en 40 miljoen gebruikers lijkt het duidelijk waar de crux ligt: er moeten meer chauffeurs bij. Dit is voor BlaBlaCar weer een mooie manier om extra chauffeurs aan het platform toe te voegen. Het zou mij namelijk niets verbazen dat zij bepaalde voorwaarden stellen (minimaal x-ritjes per maand) aan een gunstige deal met Opel. Dit zie ik de laatste tijd trouwens meer gebeuren. Ook bij peer2peer autodeel platform SnappCar wordt de groei vertraagd door een tekort aan aanbod op het platform. Dat is dan ook een van de redenen dat zij sinds kort met een private lease maatschappij samenwerken en je voordelig een auto (met SnappCar bestickering) kunt leasen onder de voorwaarden dat je de auto 4x per maand via het platform verhuurt;
  3. Het is weer een voorbeeld van hoe autofabrikanten op zoek zijn naar hun businessmodel en bestaansrecht voor over 10-20 jaar.

Interessante voetnoot: BlaBlaCar werd bij de laatste grote investering in 2015 gewaardeerd op 1,6 miljard. Opel werd eerder dit jaar voor 2,2 miljard overgenomen.

Digital trade unions will empower tomorrow’s sharing economy employees | WIRED UK

Digital trade unions will empower tomorrow’s sharing economy employees | WIRED UK

Interessant stuk rondom de vraag: “How can vulnerable workers better protect themselves in the digital age?” Met een paar mooie voorbeelden en food4thought:

If our existing unions are too shackled to the past to reinvent themselves for this task, then other pro-worker, tech-savvy, fleet-of-foot social innovators are likely to step forward. History suggests that sooner or later labour finds ways of responding to changes in how capital organises itself. Maybe that age-old dynamic is all played out – perhaps we’ve reached the “end of history” in terms of how workers organise.

Uber software defrauding drivers and passengers – Uber Lyft Drivers

Uber software defrauding drivers and passengers – Uber Lyft Drivers

Slim truukje om naast een marge op transactie nog meer geld te verdienen: je laat degene die jou moet betalen (klant) een lange en dure route zien en degene die jij moet betalen (leverancier) een korte en goedkope route. Dat is in het kort waar deze rechtzaak om draait:

Uber has devised a “clever and sophisticated” scheme in which it manipulates navigation data used to determine “upfront” rider fare prices while secretly short-changing the driver, according to a proposed class-action lawsuit against the ride-hailing app.

When a rider uses Uber’s app to hail a ride, the fare the app immediately shows to the passenger is based on a slower and longer route compared to the one displayed to the driver. The software displays a quicker, shorter route for the driver. But the rider pays the higher fee, and the driver’s commission is paid from the cheaper, faster route, according to the lawsuit.

Het is lastig na te gaan of deze informatie klopt, maar als het klopt, dan is het weer een indrukwekkend schandaal dat kan toegevoegd aan een nog indrukwekkender rijtje schandalen. Als het stuk niet klopt, dan is het alsnog goed voor de bewustwording om te beseffen hoe data mensen kan manipuleren en de noodzaak tot transparantie of een onafhankelijke derde partij om dit soort praktijken te voorkomen.

Zelf in de media

The Sharing Economy: Innovation Vs. Regulation

The Sharing Economy: Innovation Vs. Regulation

“Uber and Airbnb started small and have morphed into market leaders. Today you can share anything from a ride to a meal to a designer gown. What’s next? Amsterdam has a plan.”

Artikel op Forbes.com naar aanleiding van de Amsterdam Sharing City perstour waar ik vorige week een presentatie mocht geven voor een groep van 10 internationale journalisten. Tof medium om in vermeld te worden. In September zal deze journalist mij ook interviewen rondom het boek Wavemakers dat in oktober zal verschijnen.

Eigen publicaties

Van online naar offline kinderkleertjes ruilen met Krijgdekleertjes – Deeleconomie in Nederland

Van online naar offline kinderkleertjes ruilen met Krijgdekleertjes – Deeleconomie in Nederland

In deze video (en podcast) ga ik in gesprek met Cerian van Gestel, een van de oprichters van kinderkleertjes deel initiatief Krijgdekleertjes. Interessant aan dit initiatief is dat zij zijn begonnen als puur online platform en er langzaam maar zeker achterkomen dat de offline ontmoetingen het beste werken. En ze hier iets mee moeten.

Reizen als een echte local met MeetJune – Deeleconomie in Nederland

Reizen als een echte local met MeetJune – Deeleconomie in Nederland

MeetJune is een deeleconomie platform die jouw als toerist écht een stad laten bezoeken als een local. Woon, eet en wordt rondgeleid door een locale inwoner. Bij mij op kantoor ga ik in gesprek met Gábor, een van de oprichters van dit initiatief.

Recommended Posts