Het was weer een mooie week met een presentatie voor een internationale groep journalisten (o.a. BBC, Economist, Huffington Post), interviews met Fairbnb en MeetJune (video’s komen deze week online) en de eerste stappen in een nieuw onderzoek waar ik mij na de zomervakantie als het goed is de komende 1,5 jaar mee bezig ga houden. Meer kan ik er helaas nog niet over zeggen. En gelukkig ook weer genoeg mooie artikelen waar ik een keuze uit kon maken. Goede week!

Platformeconomie top 5

Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur – NRC

Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur – NRC

Goed stuk dat de dynamiek van de uitdagingen rondom de problemen met Airbnb in Amsterdam weergeeft. Aan de ene kant de bewoners die zelf op onderzoek uitgaan en aan de andere kant de gemeente die vanwege een stuk legacy en beperkte juridische mogelijkheden ook aan alle kanten vastloopt. Vanaf deze maand ben ik lid van een denktank vakantieverhuur gemeente Amsterdam. Vooral ingestapt vanwege interesse in wat de uitdagingen in de praktijk zijn en ik verwacht met mijn kennis van de platform economie de discussie van de juiste context te kunnen voorzien en de verschillende stakeholders extra bagage te kunnen meegeven om tot een goede oplossing te komen. Aan de hand van de berichtgeving rondom mijn deelname (had die zelf gemist, maar ok) al de eerste discussies op Twitter over dit onderwerp gehad en gelijk gemerkt wat het sentiment is en dat 140 karakters een beroerde beperking zijn in het voeren van online discussies ;-).

Lyft and Uber rates surge to unbelievable prices after BART stoppage – SFGate

Lyft and Uber rates surge to unbelievable prices after BART stoppage – SFGate

Online platformen lijken steeds vaker publieke functies van de (lokale) overheid over te nemen. Zelden wordt de vraag gesteld of wij dit nu wel moeten willen? De bekende discussie van marktwerking vs publiek belang waar mensen gelijk behandeld zouden moeten worden. Illustratief voor deze discussie is dit bericht van een real life situatie waarin het vervoer via diverse ride hailing services onbetaalbaar werd toen opeens de vraag explosief steeg. Ander voorbeeld is het nieuws dat Uber komende maand Denemarken zal verlaten. Dit zagen we ook in o.a. Austin gebeuren. Platformbedrijven zitten als het ware achter een real time controle paneel, waarmee ze experimenten kunnen doen met grote groepen mensen en, zoals in het voorbeeld van Denemarken, besluiten om plotseling een heel land te verlaten. Strategisch super interessant, alleen vergeten we af en toe dat het om experimenten met echte mensen gaat.

Uber launches pilot program for digital slugging | WJLA

Uber launches pilot program for digital slugging | WJLA

Uber gaat in de VS een experiment doen met ride sharing: liften. Net zoals BlaBlaCar doet. In principe is dit een lastig model, aangezien de vergoeding doorgaans een bijdrage in de kosten is en hiermee niet lucratief. Tenzij er een ander voordeel bij komt kijken. In de VS bestaat op sommige routes slugging (zie hier een uitleg). Een beetje wat wij kennen van het experiment met de spitsstrook: je mag alleen op deze baan rijden als er 3 mensen in de auto zitten. En dan is het opeens extra interessant om mensen mee te nemen en helemaal als je er naast winst in tijd ook nog een extra zakcentje aan overhoudt….

RydenGo gets ready to take on Lyft and Uber | TechCrunch

RydenGo gets ready to take on Lyft and Uber  |  TechCrunch

Qua businessmodellen is de platformeconomie niet zo spannend: de meeste platformen pakken een marge op transactie. Vaak van de kant van de aanbieder (Uber) en af en toe ook van beide kanten (Airbnb). RydenGo doet dit niet: zij vragen een maandelijkse abonnementsfee van 20 dollar. Interessant model, zeker ook voor de chauffeur die vaker rijdt. En het is algemeen bekend dat de ‘heavy users’ voor de platformen de meest interessante groep is.

Nog een ‘anders dan anders’ iets in RydenGo is dat de prijs niet door een algoritme, maar door een handmatige vraag en aanbod proces wordt gesteld. En dat lijkt mij haaks staan op het ‘on demand’ karakter van deze business….

Buy Congress’ Internet Data by Misha Collins – GoFundMe

Buy Congress’ Internet Data by Misha Collins – GoFundMe

Een koekje van eigen deeg. Het congres in de VS heeft vorige week een uiterst discutabele wet aangenomen waar internet providers browser data mogen doorverkopen. Dat heb ik er in ieder geval van begrepen. Nu is er op GoFundMe een campagne gestart om de data van alle betrokkenen bij deze wet op te kopen en openbaar te publiceren.

Eind goed….

Café ’t Sluisje definitief verkocht aan buurtbewoners – PAROOL

Café ’t Sluisje definitief verkocht aan buurtbewoners – PAROOL

Een paar maanden geleden deelde ik een artikel waarin werd vermeld dat omwonenden van café ’t Sluisje de sluiting wilden voorkomen en het pand zelf wilden opkopen. Dit is nu ook echt gebeurd: 85 omwonenden hebben samen 900.000euro bijeen gelegd. Het ontbrekende deel wordt via bankfinanciering geregeld. En zo is het kroegje gered van de ondergang. Mooi voorbeeld van hoe mensen tegenwoordig zelf het heft in handen (kunnen) nemen. Kanttekening is wel dat dit alleen kan op het moment dat de ‘crowd’ ook iets te besteden heeft. Wat mogelijk tot gevolg kan hebben dat mensen met (veel) geld zich steeds beter zullen kunnen organiseren en de buurt naar hun hand kunnen zetten en mensen met geen of weinig geld hier in achter blijven.

Foto van de week

Groepsfoto van de ‘Amsterdam Sharing City’ dag, waarin een groep journalisten (o.a. Economist, BBC, Huffington Post) zich een dagje onderdompelden in de deeleconomie in Amsterdam. Ik mocht, samen met Harmen en Pieter van ShareNL, de kickoff doen. Mooie ervaring en mooi voor het netwerk.

Recommended Posts