Voor je ‘ligt’ alweer mijn 54ste wekelijkse nieuwsbrief. Ruim een jaar geleden begonnen om wekelijks mijn duiding en mening te delen en daarmee ook mijn eigen wekelijkse schop onder mijn reet om tientallen artikelen te lezen en er iets van te gaan vinden. Binnenkort volgt een blog met mijn lessons learned. Afgelopen week mooie mijlpalen met een ‘few seconds of fame’ bij EditieNL, het 30.000ste woord van ‘Crowdfunding voor Dummies‘ en een eerste zitting in de denktank rondom toeristische verhuur vanuit de Gemeente Amsterdam. Super interessant en een mooie kans om met mijn kennis en mening bij te dragen aan een oplossing. In deze nieuwsbrief heb ik weer 5 mooie stukken voor je geselecteerd. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Een contract voor vier jaar en scholing: is de toekomst aan de tussenbaan? – Volkskrant

Een contract voor vier jaar en scholing: is de toekomst aan de tussenbaan? – Volkskrant

“Tussen het bijbaantje van vakkenvuller en de vaste baan introduceren supermarkten en levensmiddelenzaken een nieuw fenomeen: de tussenbaan. Een medewerker kan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar. Tegelijkertijd ontvangt hij geld voor scholing, zodat hij daarna naar verwachting makkelijker elders werk vindt.”

Mooi hoe verschillende stakeholders (buiten de overheid om) zelf oplossingen vinden voor de beperkingen van de huidige contractvormen. Zeker omdat ook de vakbond hier bij is betrokken. Uiteindelijk zullen we meer flexibele constructies moeten krijgen die in het belang zijn van zowel werknemer (of ZP’er) als werkgever. Maar wanneer ik de nieuwste drama verhalen over de wet DBA hoor, dan zou ik er eerder voor pleiten dat er eerst een aantal ‘basis’ processen op orde moeten komen.

In alle discussies rondom de toekomst van arbeid en gig economy ontwikkelingen denk ik steeds vaker na over dat bepaalde zekerheden in het leven nog veel te veel vastzitten aan die verdomde vaste baan. Misschien wordt het eens tijd om die twee van elkaar los te weken….

Uber drivers are comparing fares with riders to check their pay from the company — Quartz

Uber drivers are comparing fares with riders to check their pay from the company — Quartz

Wederom een verhaal van een ongezonde relatie tussen Uber en haar chauffeurs. Als klant krijg je een prijs te zien wat de rit gaat kosten, als chauffeur ook. Maar wat nu als de klant een omweg te zien krijgt en de chauffeur de korte efficiënte weg? Dan krijg je een prijsverschil dat het platform in zijn zak kan steken. Naast de 25% marge die al over het bedrag dat de chauffeur krijgt wordt ingehouden. Chauffeurs controleren nu Uber door met een extra smartphone bij een rit aanvraag als klant in te loggen en een zelfde rit aan te vragen. De printscreens met verschillende tarieven is het bewijs. Voor nu, want uiteraard is het eenvoudig voor Uber om op basis van de rit aanvragen en locatie de ‘controle’ smartphone van de chauffeur te identificeren en deze via het ‘Greyball’ project een schaduwapp voor te schotelen met andere informatie. Wantrouwen is de default in deze relatie. Niet de beste ingrediënten voor een duurzame relatie als je het mij vraagt.

CWI-onderzoeker maakt hogere omzet bij hotelboekingen mogelijk — CWI Amsterdam

CWI-onderzoeker maakt hogere omzet bij hotelboekingen mogelijk — CWI Amsterdam

“Met een nieuwe wiskundige methode kan een hotel op langere termijn gemiddeld 5% meer omzet halen als rekening wordt gehouden met online reviews.

Reviews hebben een tweezijdig effect, dat het optimaliseren van bijvoorbeeld hotelprijzen compliceert: aan de ene kant hebben reviews invloed op de vraag, en aan de andere kant heeft de perceptie van de prijs-kwaliteitsverhouding van de klant invloed op de review of rating die hij zal geven. Op de lange termijn kan het dan in het voordeel van het hotel zijn om eerst zijn prijs niet te hoog te zetten. De klant zal dan namelijk een positievere rating geven. Dit resulteert in een hogere vraag naar het hotel, wat op de lange termijn hogere opbrengsten oplevert.  Ik zie ook mogelijkheden voor toepassing van mijn modellen op collaborative consumption, waarbij producten of diensten worden gedeeld onder relatieve onbekenden, zoals Couchsurfing, Airbnb, Blablacar, Lyft en Uber.”

Technisch een erg interessant onderzoek. Ik spreek binnenkort met de onderzoeker af om verder te bomen van dit soort technieken op de platformeconomie.

Why Kickstarter Decided To Radically Transform Its Business Model

Why Kickstarter Decided To Radically Transform Its Business Model

Mooi (en lang) verhaal van de zoektocht van de founders van Kickstarter om hun bedrijf, tegen de huidige stroom van Silicon Valley in, klaar te maken voor een langetermijn duurzaam model.

That Four-Star Rating You Left Could Cost Your Uber Driver Her Job

“Netflix just switched its rating system from a five-star scale to a far simpler thumbs-up/thumbs-down. With so much confusion over what star ratings actually mean for the gig workers that earn them, is it time for Uber, Lyft and Instacart to do the same?”

Interessant stuk met de nodige food4thought over de zin en vooral onzin van het 5-sterren rating systeem dat veel platformen gebruiken.

Special

Nederlandse overheid en blockchain

Hoewel overheid en experimenteren niet altijd door 1 deur gaan, kom ik de laatste tijd regelmatig interessante experimenten tegen. Een daarvan is een serie blockchain experimenten waar de Nederlandse overheid momenteel mee bezig is. Op deze pagina vind je een mooie verzameling. Check ook dit Blockchain Magazine.

In de media

Haast? App een scooter! – RTL Nieuws

Haast? App een scooter! – RTL Nieuws

Vanaf Juli dit jaar zal de startup Felyx in Amsterdam met een (electrisch) deelscooter concept van start gaan. Betalen per minuut en waar je ook bent, binnen 3 minuten lopen moet je een scooter kunnen vinden. De redactie van EditieNL benaderde mij afgelopen week voor meer achtergrond informatie en donderdag mocht ik voor de camera mijn mening over het concept delen. De 10 minuten interview werd uiteindelijk 2 zinnen in het item. 😉

Events

Martijn Arets: de impact en toekomst van platformorganisaties­ als Airbnb en Uber – Media Villa Arnhem (Arnhem)| Meetup

Martijn Arets: de impact en toekomst van platformorganisaties­ als Airbnb en Uber – Media Villa Arnhem (Arnhem)| Meetup

Ik spreek tegenwoordig gemiddeld 60 keer per jaar als spreker op grote events in binnen en buitenland en deel hier mijn kennis over de opkomst van platformorganisaties. Meestal zijn deze bijeenkomsten besloten, heel soms ook openbaar te bezoeken. Op 2 mei is zo’n openbare presentatie bij Media Villa Arnhem. Wil je er bij zijn: schrijf je in. De stoelen gaan hard, dus wees er snel bij.

Recommended Posts