Afgelopen weken bezocht ik de Web Summit in Lissabon en het Platform Cooperativism congres in New York. Web Summit was met 53.000 bezoekers en een main stage in een overdekt stadion (waar ik met mijn pers pas echt overal toegang tot had) iets te veel van het goede. Gelukkig ook in deze mensenmassa interessante mensen kunnen spotten. New York was bizar. Twee dagen na de verkiezingen was de sfeer bijzonder (schreef er dit over). Ook van het congres een hoop geleerd, als de rust in mijn hoofd is teruggekeerd zal ik het e.e.a. op papier zetten. Intussen kun jij weer vooruit met 5 mooie artikelen en deel ik ook 3 video interviews die ik in Lissabon deed. Fijne week!

Platform economie top 5

Welcome to 2030. I own nothing, have no privacy, and life has never been better | World Economic Forum

Interessant vergezicht, geschreven door het Deense parlementslid Ida Auken. Een vergezicht waarin ze een wereld schetst waar bezit (nagenoeg) is verbannen en (on demand) toegang tot de nieuwe regel is. Ida gaat behoorlijk ver in het stuk: ook haar huiskamer wordt gebruikt als kantoor wanneer ze er niet is en er zitten wat discutabele passages in, zoals deze:

“In our city we don’t pay any rent, because someone else is using our free space whenever we do not need it. My living room is used for business meetings when I am not there.” > uiteindelijk moet iemand de rekening betalen, hoe laag deze ook is. En ze spreekt nog steeds van ‘my’.

Goed is dat ze niet alleen in de praktische modus schiet: “Funny how some things seem never seem to lose their excitement: walking, biking, cooking, drawing and growing plants.” Dingen die je praktisch gezien niet meer hoeft te doen, maar die ons gewoon ‘mens’ maken door ze wel te doen.

De opkomst van bezorg drones zouden het einde van eigenaarschap overigens drastisch kunnen versnellen. In New York sprak ik met Daan van Peerby af (Nederlanders zoeken elkaar altijd op heb ik intussen wel gemerkt) en hij wees mij op het artikel ‘Delivery drones will mean the end of ownership‘. Sowieso een boeiend stuk om te lezen.

Bij VGZ gaat patiënt voortaan oordelen wat goede zorg is – NRC

Het artikel begint veelbelovend: “VGZ schrijft geschiedenis. Het oordeel van de patiënt wordt voortaan leidend bij het bepalen van de kwaliteit van de zorg.” Wat blijkt: VGZ gaat de mening van de patient meenemen in de totaal beoordeling van de zorg en is hiervoor een samenwerking met het onafhankelijke ‘Zorgkaart Nederland’ gestart. Hier worden zowel instellingen als individuele specialisten beoordeeld. Ik vind het goed dat zoiets gebeurd, zolang het wel goed gebeurd. En daarbij heb ik mijn twijfels. In mijn beleving geeft zo’n systeem alleen een goed beeld wanneer:

  • Het beoordelingsproces standaard in de ontslag procedure van een patient wordt meegenomen: anders heb je kans dat alleen hele positieve of hele negatieve ervaringen worden gedeeld, wat geen goed beeld geeft van de werkelijkheid;
  • Er een eigen anonieme chat tool is waarbij ziekenhuizen of specialisten in kunnen gaan op de feedback, zonder dat de patient angst heeft om zijn identiteit blood te geven wanneer hij/zij dit niet wil. Uiteindelijk moeten instellingen en specialisten iets met de feedback kunnen doen, wat vaak om verdieping vraagt;
  • Patiënten de mogelijkheid hebben om hun waardering aan te passen wanneer zij A) hun mening willen bijstellen nadat zij in ’the heat of the moment’ hun hart hebben gelucht of B) door de reactie van het ziekenhuis hun mening willen bijstellen;
  • Scores die ouder dan zeg 4 jaar zijn niet of minder zwaar meetellen. Zie ook mijn interview met MeetingReview: zij schrijven een waardering in 4 jaar geleidelijk af.

Risico’s van crowdfunding door investeerders mogelijk onderschat | November | AFM

Interessante uitkomsten van een onderzoek van de AFM van de risico’s en beleving hiervan bij investeerders:

“De AFM komt op basis van de eerste uitkomsten tot de voorlopige bevinding dat een deel van de investeerders de risico’s van crowdfunding onderschat. Een groep investeerders schat de kans op mislukking van een project in op minder dan 2,5%. Dat lijkt, op basis van de huidige kennis, geen realistische inschatting. Daarnaast acht ongeveer 40% van de respondenten de risico’s van crowdfunding lager dan die van beleggingsfondsen én aandelen.”

De platformen zijn intussen ook goed bezig om zelf aan transparantie en goede communicatie te werken. Dat snap ik: zij kunnen dit beter proactief doen, dan dat de AFM reactief met maatregelen komt die in de meeste gevallen minder uitpakken voor de platformen.

Rabobank gaat samenwerken met Kapitaal Op Maat – Kapitaal Op Maat

Banken weten steeds meer de weg naar crowdfunding platformen te vinden. Knab biedt intussen zelf crowdfunding diensten aan (op de infrastructuur van Collin Crowdfund) en ook Rabobank heeft al de nodige crowdfunding experimenten op haar naam staan. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat Rabobank gaat samenwerken met Kapitaal op Maat: zij gaan leningvragers actief doorverwijzen. En er is een mogelijkheid tot gestapeld financieren, waarbij de bank een deel financiert (zeg: 70%) en de crowd de rest (30%). Dit laatste is in mijn ogen het meest interessant. Mits de bank en de crowd onder dezelfde voorwaarden financieren en zij aan zij staan wanneer het mis gaat.

Op Twitter kwam een reactie van Frans van der Reep, die wees op zijn blog uit 2011 waarin hij al verwees naar deze optie. Hij heeft hier een goed punt, al stond in die tijd crowdfunding nog écht in de kinderschoenen (zeker lening crowdfunding) en ik snap dan ook wel dat je als bank toen nog niet je naam wilde verbinden aan deze manier van financieren.

Om eerlijk te zijn weet ik ook niet of dat nu wel al het juiste moment is. Ja, de branche is goed bezig om volwassen te worden, maar wanneer ik in het stuk van Kapitaal op Maat het volgende zie dan krijg ik wel kriebels:

  • Laat je geld renderen met rentes van 5,5 tot 9,5% per jaar.
  • Sinds de oprichting hebben via kapitaalopmaat.nl al 171 ondernemers een financiering (vanaf 25k) gerealiseerd met een gemiddeld leningbedrag van € 90.000,- en rentevergoeding van 7,25%.

Waarom kriebels? Omdat in dit bericht (en ja: het is een persbericht en die zijn altijd positief) niets wordt gezegd over het risico en het werkelijkerendement. Uit niet representatieve onderzoeken (er is nog te weinig data) bleek al eerder dat het werkelijke rendement in veel gevallen op ongeveer de helft ligt.

Deliveroo riders seek to unionise and gain workers’ rights – BBC News

“Couriers working for food delivery service Deliveroo take legal steps to gain workers’ rights.” Weer een voorbeeld van workers die voor platformen diensten leveren opkomen voor hun rechten. “If Deliveroo and Uber want to bring forward these new technological platforms, then they have to ask themselves is their business model sustainable if they have to exploit their workers to be able to make themselves viable.”

Tijdens het congres in New York nog veel van dit soort voorbeelden gezien. Maar ook voorbeelden van hoe het wél kan. Zo was er een presentatie van Green Taxi: een taxi coöperatie met 600 leden die samen hebben geïnvesteerd in een app en een marktaandeel hebben van 37%. Zonder gebruik te hebben gemaakt van externe financiering. Dat meer mensen dit bijzonder vinden blijkt uit het feit dat mijn tweet hier over 33 retweets en 41 likes kreeg 😉

Eigen publicaties

Explore a city as a local with Rent a Local Friend – YouTube

Explore a city as a local with Rent a Local Friend – YouTube

Op de Web Summit kwam ik deze twee dames uit Brazilië tegen die een app hebben ontwikkeld waar je je als toerist nog meer als een local kunt wanen. In plaats van een gids huur je een ‘local friend’. Locals die het leuk vinden om toeristen een kijkje te bieden in hun leven en stad.

Spullen opslaan bij de buren via Djeepo – YouTube

Spullen opslaan bij de buren via Djeepo – YouTube

Ondanks de belofte van de deeleconomie dat toegang belangrijker wordt dan bezit hebben we stiekum allemaal toch wel een heleboel spullen. Opslag van spullen vindt traditioneel gezien bij professionele opslag bedrijven plaats. Duur, onpersoonlijk en op verlaten industrie terreinen buiten de stad. Dit terwijl er vast ook genoeg mensen zijn bij jou in de buurt die wél nog ruimte over hebben. In dit gat van de deeleconomie is Jaap Sybenga met Djeepo gesprongen: opslag bij je buurtgenoten. Lagere prijs, in de buurt en sociaal.

In dit gesprek op de WebSummit in Lissabon, waar ik Jaap tussen de 49.999 andere bezoekers tegenkwam, praten we over het idee, de ontwikkeling, de uitdagingen en de toekomst.

Op de WebSummit in gesprek met Coen Dahlhaus, oprichter Heroes & Friends – YouTube

Op de WebSummit in gesprek met Coen Dahlhaus, oprichter Heroes & Friends – YouTube

Op de WebSummit sprak ik met Coen Dahlhaus, mede oprichter van crowdfunding platform Heroes & Friends. Zij bouwen een internationaal schaalbaar platform waarbij zij anderen faciliteren om hun projecten en dromen te realiseren. Bijzonder hierbij is dat het ophalen van geld niet het hoofddoel is: een project eigenaar maakt zijn projectbegroting openbaar en donateurs kunnen ook in natura een bijdrage doen.

Foto van de week

New York is in alle opzichten een stad van contrasten. In de vrije uurtjes heb ik de stad verkend en mijn ‘oude’ hobby fotograferen (ik deed ooit eens toelating voor de kunstacademie fotografie en werd in de laatste ronde afgewezen omdat ik al te veel een eigen stijl had ontwikkeld) maar weer eens opgepakt.

Recommended Posts