Never stop exploring. Mijn levensmotto neem ik de komende twee weken wel erg letterlijk. Deze update schrijf ik in het vliegtuig op weg naar Lissabon voor de Web Summit. Donderdag vlieg ik door naar New York voor een platform cooperativism congres. De volgende twee edities zullen dus waarschijnlijk vol staan met interviews en nieuwe gedachten. En dan is zo’n vlucht altijd even een fijn moment om alles te laten bezinken. Ook deze week heb ik weer 5 mooie artikelen voor je uitgezocht en voorzien van mijn gedachten en visie. Mooie week!

Platformeconomie top 5

Controle bij crowdfunding schiet tekort | Het Financieele Dagblad

Goed stuk dat terecht vragen stelt over de verantwoordelijkheden van de diverse stakeholders rondom crowdfunding. Naast de platformen en ondernemers wordt hier terecht ook gesproken over de rol en verantwoordelijkheid van adviseurs en accountants.

Cijfers van werkelijk rendement en defaults (wanneer het mis gaat) zijn er nog niet of nauwelijks en voornamelijk gebaseerd op berekeningen van beleggers met een breed portfolio.

Het stuk waarschuwt dat crowdfunding niet het afvoerputje van financieringsland moet worden, waarbij aanvragen die nergens terecht kunnen dan maar gaan crowdfunden.

Om deze discussie op het juiste niveau te krijgen is het denk ik belangrijk om goed na te denken over verantwoordelijkheden, maar ook over hoe consumenten beschermd en opgevoed kunnen worden. De verplichte AFM toets is natuurlijk een mooie gedachte, maar zal vermoed ik in de praktijk weinig uitmaken. De uitdaging wordt om te beschermen en op te voeden, zonder hier onnodige drempels op te werpen.

De sector zelf is overigens al goed bezig om standaarden af te spreken rondom het communiceren van risico’s en defaults. Een stap verder zouden zij komen door:

  1. een splitsing te maken tussen crowdfunding (donatie en voorverkoop) en crowdfinance (investeren met zicht op rendement). Zie ook deze blog van Roy Cremers van Voordekunst waarin hij zich distantieert van crowdfinance. Slimme zet. En ook vermakelijk: waar eerst de finance kant liep te schreeuwen over innovatie en lacherig leek te doen over het donatie en voorverkoop model zie je nu dat juist deze doelgroep zich wil distantiëren;
  2. een portfolio platform bouwen (en faciliteren met data) waardoor investeerders een beter overzicht hebben van hun investeringen en werkelijk rendement (crowdfundmarkt.nl heeft hier overigens pas een tool voor gelanceerd);
  3. transparantie in cijfers van aanvragen door te werken met standaarden die uniform zijn én begrijpelijk.

* disclaimer: ik ben natuurlijk geen accountant of finance specialist, bovenstaande punten zijn gebaseerd op gezond verstand en de beste bedoelingen 😉

Amsterdamse restaurants in actie tegen machtspositie Iens  – PAROOL

“Amsterdamse topzaken keren zich en masse af van recensie website Iens, nu deze hen verplicht zich aan te sluiten bij het aanpalende reservering programma”

Sinds het horeca rating platform Iens.nl is overgenomen door Tripadvisor en met een advertentie systeem is gaan werken, zijn de horeca ondernemers boos. En dat snap ik wel. Zo lees ik dat in sommige gevallen de helft van de marge van een tafel direct naar Iens.nl gaat.

Hier kun je een hoop van vinden, maar laat ik hier drie dingen over zeggen:

Wie contact met de klant heeft, is de baas

De heisa rondom Iens is natuurlijk helemaal niet uniek. Hotel ondernemers hebben hetzelfde probleem met Booking.com, alle merken die op Facebook zitten en opeens moeten betalen voor contact met hun eigen fans, etc. Probleem voor ondernemers van dit soort aggregatie sites is dat zij eerst heel blij zijn vanwege de nieuwe handel, tot het moment komt dat ze zich beseffen dat ze met handen en voeten gebonden zijn.

Koninklijke Horeca Nederland heeft zitten slapen

Een van de oplossingen, en daarvoor moet je er vroeg bij zijn, is om óf zelf een rating en reservering platform op te zetten, of eentje mee initiëren en hier een belang in nemen. De NVM heeft al heel wat jaartjes geleden Funda.nl opgezet en hierdoor de grip op de online markt zelf behouden. Voor de klant is dit in mijn ogen niet goed: ze hebben geen incentive om tot het uiterste te gaan voor hun klant. Onlangs heb ik een huis gekocht en verkocht en ik kan je uit ervaring zetten: alle clichés rondom makelaars in grote steden zijn waar. In dit stuk in Trouw pakt KHN de rol van slachtoffer. Ik denk dan met mijn nuchtere hoofd: zeur niet en doe je werk.

De rek van macht is niet onuitputtelijk

Soms lijkt het alsof dit soort monopolies niet te doorbreken zijn, maar uiteindelijk is er ook voor gebruikers op een gegeven moment een maximum bereikt. Dit hebben we gezien bij Kieskeurig.nl. Jarenlang dé plek om prijzen te vergelijken, totdat de fees zo hoog waren dat kleine en grote spelers zich terugtrokken van het platform. Wat timing betreft lijkt dit dus HET moment te zijn om een concurrent van Iens.nl te starten, Eventueel door of samen met KHN. Ik ben benieuwd wie de bal oppakt….

Oproep ongeneeslijk zieke Emma brengt ruim 50.000 euro op – De Utrechtse Internet Courant

Crowdfunding zoals crowdfunding bedoeld is. Emma is al tien jaar ongeneeslijk ziek is uitbehandeld en heeft nog een jaar te leven. Door haar ziekte kan ze nergens een uitvaartverzekering krijgen. Na een oproep op DIUC is al meer dan 50.000euro opgehaald. Waardoor niet alleen Emma, maar ook zeker 8 anderen in een vergelijkbare situatie een uitvaart kunnen bekostigen. Dit soort crowdfunding, waar verontwaardigd publiek haar portemonnee trekt, laat de kracht van de crowd zien en dat is mooi. Deze week ook in het nieuws de rechtzaak rondom de Brexit waar ook binnen no-time een flink bedrag werd opgehaald om de advocaten te betalen.

End of nations: Is there an alternative to countries? | New Scientist

Een super interessante mustread, maar ga er wel even voor zitten. Online denken we vaak grenzenloos, maar in de offline wereld zijn grenzen steeds vaker een onhandig iets. Daarnaast zie je dat macht zich steeds óf globaal bundelt, of super lokaal. Hoewel ik je aanraad om het hele stuk ter inspiratie te lezen, heb ik 3 interessante fragmenten hier onder geplaatst:

“City and regional administrations often seem to serve people better than national governments. How, then, should we organise ourselves? Is the nation state a natural, inevitable institution? Or is it a dangerous anachronism in a globalised world?”

“Before the late 18th century there were no real nation states, says John Breuilly of the London School of Economics. If you travelled across Europe, no one asked for your passport at borders; neither passports nor borders as we know them existed. People had ethnic and cultural identities, but these didn’t really define the political entity they lived in.”

“Try, for a moment, to envisage a world without countries. Imagine a map not divided into neat, coloured patches, each with clear borders, governments, laws. Try to describe anything our society does – trade, travel, science, sport, maintaining peace and security – without mentioning countries. Try to describe yourself: you have a right to at least one nationality, and the right to change it, but not the right to have none.”

This Small Startup Wants To Kill Uber, And This Is Their Plan | TruthVoice

Met een miljardenmarkt rondom taxi ritjes én veel ontevredenheid vanuit de taxi chauffeurs zijn er veel nieuwe spelers op de taxi app markt die allemaal een stukje van de taart willen pikken. Een aantal hiervan zijn decentraal georganiseerde (en soms ook decentraal eigenaarschap) platformen. In dit artikel wordt Cel411 beschreven: een decentrale ride sharing app waarbij de chauffeur meer controle heeft over de prijs (via een bieding systeem, wat overigens ook een race to the bottom kan opleveren), de drempel om te gaan rijden voor Cel411 is laag vanwege het ontbreken van achtergrond checks en er is geen centrale organisatie (dus ook niemand die je een vraag kan stellen, dit zal wel via een Q&A platform gaan, maar wie pakt verantwoordelijkheid?)

Hoewel ik fan ben van decentrale modellen, zie ik toch een aantal haken en ogen aan dit model. Het model is erg gericht op de chauffeur, maar de klant kant wil gewoon gemak en veiligheid. Het ontbreken van een background check, het bied systeem dat vast langzamer gaat dan een algoritme en het ontbreken van een uniform merk zal klanten afschrikken. Mooi dat je met bitcoin kunt betalen, maar dat is nu nog voor een enkeling een pré.

Voor alle inspectie en controle diensten is deze case wel een hele interessante oefening: hoe ga je om met regulering, handhaving, belasting, etc., etc., etc. wanneer je geen bedrijf hebt om mee te praten? Dit zal in de toekomst vaker voor gaan komen, dus het zou verstandig zijn om hier alvast iets van te gaan vinden.

Foto van de week

Al klinken expedities naar Lissabon en New York (en later deze maand naar Southampton) natuurlijk super vet (en dat zijn ze ook), zal het toch ook weer erg fijn zijn om over een kleine twee weken weer thuis te komen….

Recommended Posts