Goedemorgen! Hierbij ontvang je de laatste nieuwsbrief voor mijn vakantie. De komende weken neem ik tijd om het rapport over mijn onderzoek naar portabiliteit van reputatiedata af te ronden, geniet ik van wat vrije zondagavonden en ga ik er zelf een paar weken tussenuit in eigen (ei)land. Maandag 30 augustus of maandag 6 september ontvang je weer de volgende editie. Mocht je in de vakantie meer over platformen willen lezen? Dan kan dat altijd in mijn boek ‘Platformrevolutie‘. Ook deel ik in deze nieuwsbrief een lijstje van de boeken die ik mee zal nemen. Fijne vakantie, blijf gezond en geduldig en tot over een paar weken!

Flitsbezorging onder vergrootglas: ‘Er zijn spelregels nodig’ | Het Parool

Flitsbezorging onder vergrootglas: ‘Er zijn spelregels nodig’ | Het Parool

Zoals je misschien is opgevallen ben ik de laatste tijd veel benaderd voor interviews over de opkomende ‘flitsbezorgers’. Met geld volgeladen startups die lokale magazijnen openen om vanuit daar klanten via een app binnen tien minuten hun boodschappen te kunnen bezorgen. Een van de vragen die altijd wordt gesteld is waar de haast vandaan komt. En dan niet zozeer de haast van gebruikers die binnen tien minuten hun boodschappen willen hebben, maar de haast die al die startups lijken te hebben om de markt te betreden. In Nederland zijn er 3 of 4 partijen actief en er staan een aantal te trappelen om ook ons land te betreden. Daarnaast is er een reële kans dat bestaande bezorg partijen als Uber, Deliveroo en Thuisbezorgd zich ook in deze markt zullen geven. In het buitenland is dit al het geval.

Een van mijn gedachten is altijd: er is ruimte in de markt voor een beperkt aantal spelers. Met veel lokale ‘hubs’ wil je geen 6 concurrenten in eenzelfde bezorg gebied hebben. Dus niet alleen internationaal (dit werkt alleen wanneer je voldoende schaal hebt), maar ook op hyperlokaal niveau is dit een ‘winner takes all’ markt. En ben je te laat, dan is het vaak lastig om serieus voeten aan de grond te krijgen, tenzij je bereidt bent nog dieper in de zakken te tasten.

Dit artikel waarin staat dat Amsterdam spelregels voor flitsbezorgers wil neerzetten, in combinatie van aan fragment uit het boek ‘Amazon ontketend’ dat ik momenteel lees, bracht mij op nog een verklaring. Veel startups die een nieuwe categorie claimen maken gebruik van de onduidelijkheid in de regelgeving die er is in de categorie waar zij in zijn gestapt. Of weten dat in ieder geval erg goed zo te brengen. Doordat die onduidelijkheid er is en beleidsmakers vaak ook in het begin geen idee hebben wat hier mee te doen, hebben zij een tijdsvenster van een aantal maanden tot (meestal) een aantal jaren om snel te kunnen groeien zonder zich al te druk te maken over de regels. Zeggen dat er geen regels zijn in het begin is een veelgebruikte strategie, zie ook dit 2 minuten interview met ex- Booking en ex- Uber topman Kees Koolen.

Kijk ook wat er met Airbnb is gebeurt: een nieuwe categorie claimen (je had het natuurlijk ook prima direct in de categorie bed&breakfast kunnen zetten en vanuit daar verder kijken), na een tijdje in gesprek gaan met beleidsmakers, weten dat je je uiteindelijk aan iets van regels moet gaan houden, maar vervolgens alle ruimte en tijd voor dit proces nemen. Vaak weten zij wel dat ze uiteindelijk aan iets van regels zullen moeten voldoen, maar ze hebben er al het belang bij dat de regels zo licht mogelijk zijn. Dit zag je ook bij Uber in California: het bedrijf wist dat het meer verantwoordelijkheid moest nemen voor de chauffeurs, maar wilde er alles aan doen om daar een ‘freelance-plus’ model van te maken in plaats van een kostbaar dienstverband.

Hetzelfde kwam ik tegen in het boek over Amazon, waarin staat omschreven dat Amazon gebruik maakte van een maas in de Amerikaanse wet waardoor online aankopen niet BTW plichtig waren: een groot voordeel ten opzichte van de offline retailers. Pas toen deze regel niet meer houdbaar was en ook Amazon op andere vlakken in de weg ging zitten, ging het bedrijf overstag.

Dit is allemaal een misschien wat lange introductie voor de gedachte dat ook een van de redenen dat deze bedrijven zo’n haast maken met groeien is dat zij weten dat ze nu nog in een redelijk regelvrije omgeving opereren en daardoor makkelijk kunnen opstarten en groeien. En zich ook beseffen dat steden vanzelf aan de bel zullen trekken om te praten over regulering die de groei zal afzwakken. Het is beter om voor die tijd al enig volume te hebben en gebruik te hebben gemaakt van het ongereguleerd schalen en leren. Daarnaast mag je als partij met een grote omvang doorgaans ook aan tafel zitten om te praten over de regels die straks op jou van toepassing zijn. Daar wil je natuurlijk bij zijn…

Ook potentiële doorstromers woningmarkt blijven vertwijfeld zitten | NU.nl

Ook potentiële doorstromers woningmarkt blijven vertwijfeld zitten | NU.nl

Dat de woningmarkt in Nederland ziek is en vast in de modder zit, dat zal geen nieuws voor je zijn. De laatste tijd zag ik twee interessante platform initiatieven voorbij komen  die een bijdrage zouden kunnen leveren.

De eerste is Cirkl: “Het onlangs opgerichte online platform Cirkl heeft de groep met een verhuiswens in het vizier en heeft als ambitie het beschikbare woningaanbod in Nederland binnen een jaar te verdubbelen met circa 20.000 woningen. Bij Cirkl kun je alleen naar huizen zoeken als je zelf ook je huis te koop zet. Je krijgt de garantie dat de verkoop alleen doorgaat als je zelf ook iets hebt gevonden.” Je huis verkopen onder voorbehoud van het vinden van een nieuwe geschikte woning. Het zou kunnen werken voor een specifieke doelgroep. Al is je woning kwijtraken doorgaans niet de grootste zorg van de mensen in mijn omgeving die een ander huis zoeken.

De tweede is Spottery: “Schakel vrienden, familie en collega’s in en ga samen op jacht naar jouw nieuwe droomplek. Met Spottery deel je eenvoudig je woonwensen, en verzamel je alle getipte huizen in 1 overzicht.” Vindt jouw droomplek, of deze nu wel of niet te koop staat, met behulp van je netwerk.

Beiden sympathieke en mooie oplossingen. Maar ook wel een goed voorbeeld dat je met technologie en platformen een hoop kunt doen, maar dat het geen wondermiddelen zijn om fundamentele problemen op te lossen.

How the Drivers Cooperative built a worker-owned alternative to Uber and Lyft

How the Drivers Cooperative built a worker-owned alternative to Uber and Lyft

“The inside story of a union organizer, black car driver, and former Uber executive who came together to build a new ride-hailing platform that gives profit and control to drivers.”

Ik blijf het mooi vinden dat ik steeds vaker verhalen tegenkom van platformen die niet gaan voor de snelle groei en het snelle geld, maar ook echt een duurzaam platform willen neerzetten. Zo ook dit mooie verhaal van “The Drivers Cooperative”. Intussen loopt er ook een crowdfunding campagne om het platform verder door te ontwikkelen en is er al ruim zes ton in dollars opgehaald. Ook andere alternatieve platformen zijn nog steeds online, zo las ik deze week een update over Fairbnb, het alternatief voor Airbnb. Of dan de ‘eerlijke’ Booking.com variant Beterboeken: opgezet met het steward ownership model en intussen omgedoopt tot Moonback.

Hoewel al deze drie voorbeelden nog een (hele, hele, hele) lange weg te gaan hebben blijft het belangrijk om aandacht aan dit soort ontwikkelingen te besteden. Maar ook om te kijken hoe ‘alternatieve’ modellen als coöperaties en het steward ownership model in het onderwijs een plek kan krijgen. Want dat is een stap die nog vaak vergeten wordt…

Maak deelname aan start-up en mkb aantrekkelijk voor personeel | Revue

Maak deelname aan start-up en mkb aantrekkelijk voor personeel | Revue

En om dan bij het onderwerp duurzame ondernemingen te blijven, lees dan ook deze bijdrage uit de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan over eigenaarschap door werknemers van startups. Een belangrijke ontwikkeling.

Boekentips

Ik heb de laatste tijd weinig tijd gehad om boeken te lezen, maar vorige week wel een stapel boeken binnengekregen voor op vakantie. Nu nog hopen dat op vakantie met 3 jonge kids (3, 6 en 8) ook tijd is om een boek te lezen 😉

De boeken die ik meeneem:

En voor wie hem nog niet heeft gelezen kan ik natuurlijk ook mijn eigen boek ‘Platformrevolutie’ aanbevelen.

In de media


Dit zijn de winnaars van de challenge Inclusief Platformwerk | Innovatief in Werk

Dit zijn de winnaars van de challenge Inclusief Platformwerk | Innovatief in Werk

Hoe maken we beter gebruik van de potentiële meerwaarde van online arbeidsplatforms voor een meer inclusieve arbeidsmarkt? Dat was de vraag achter de challenge Inclusief Platformwerk die we samen met SBCM organiseerden. Op vrijdag 9 juli maakte een jury de 3 winnaars bekend uit de overgebleven 10 initiatieven. De winnaars zijn: Professional Outsider Consultancy (Martijn

Ook gelezen

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts