Tussen het (après) skiën door verzamelde ik weer 5 artikelen rondom de platform economie die mij verbaasden, verwonderden of aan het denken zette… Fijne week!

Airbnb leads $13 million investment into restaurant booking service Resy | VentureBeat

Airbnb leads $13 million investment into restaurant booking service Resy | VentureBeat

Dat Airbnb haar grenzen gaat verleggen door niet alleen de accommodatie, maar de hele reis ‘experience’ aan te gaan bieden, dat is al even bekend. Eerder gaf ik al mijn mening over de geruchten dat zij aan een eigen flight booking tool aan het bouwen zijn. Wanneer je kijkt naar de innovatie strategie van Airbnb zie je nu dus ook dat zij niet alleen innoveren door zelf te doen, maar ook door overnames en door strategische investeringen. Investeren om te kunnen leren, de eerste klant te kunnen zijn en hiermee de voorsprong op de markt te behouden.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik twijfel of de stappen van Airbnb om in niet peer2peer markten (oftewel: markten waar zij niet via een platform consumenten aan consumenten verbinden) te stappen een goede keuze is. Deels om de redenen die ik eerder in mijn commentaar op de flight booking tool deelde, maar ook omdat het een veel meer complex en veel minder schaalbaar model is wanneer je alles zélf in de hand wilt houden. Daarnaast is er ook binnen de deelmarkten weer veel concurrentie van andere platform startups die juist die niche tot hun specialiteit hebben gemaakt. Ik vraag mij af of Airbnb niet beter bij haar kern kan blijven en vervolgens anderen een platform kan bieden om bij te dragen aan de reis ervaring van Airbnb klanten. Time will tell….

Uber Movement Is a Traffic Planning Tool for Cities and Data Geeks | WIRED

Uber Movement Is a Traffic Planning Tool for Cities and Data Geeks | WIRED

Half februari lanceert Uber de dienst ‘Movement’, waarbij het geanonimiseerde data gaat delen over de ritten in steden op buurtniveau. Een goed gebaar richting stadsbesturen, wetenschappers zullen hier blij mee zijn en natuurlijk zal Uber ook profiteren van de uitkomsten van de onderzoeken die met hun data wordt gedaan.

Crowdsourced navigatie app Waze (intussen van Google), doet dit trouwens ook: “Through its “Connected Citizens” program, Waze works with cities all over the world, trading user driving info for real-time and advance notice of construction and road closures to put on its maps. Cycling app Strava peddles data to cities eager to know where their residents are riding.”

De data over exacte start en stop plekken wordt overigens niet gedeeld, Uber weet natuurlijk dondersgoed welke data zij vrij kunnen geven zonder een kans te creëren voor concurrentie.

Uber to Drop Prices in 80 Cities in the U.S. and Canada – Bloomberg

Uber to Drop Prices in 80 Cities in the U.S. and Canada – Bloomberg

“Uber Technologies will drop prices in 80 North American cities starting on Saturday. The ride-hailing company hopes the move will increase demand in a seasonally slow month.”

Een goed voorbeeld van hoe een platform realtime kan experimenteren met parameters (parameters die effect hebben op het leven van ‘echte’ mensen), zonder dat degenen die er afhankelijk zijn hier inspraak in hebben. Om de onzekerheid bij de chauffeurs weg te nemen, spreekt Uber over een soort van gegarandeerd inkomen per uur wanneer de vraag uitblijft. Ik ben benieuwd hoe dit valt in de discussie of Uber wel of geen werkgever is. Voordeel voor veel Amerikaanse Uber chauffeurs: zij hebben de keuze uit meerdere ride hailing apps, zoals Lyft.

Postorderbedrijf Otto verhuurt tv’s en wasmachines

Postorderbedrijf Otto verhuurt tv’s en wasmachines

“De Duitse retailer Otto hanteert een nieuw duurzaam businessmodel, waarbij klanten producten voor een bepaalde tijd kunnen huren.” Leuk voorbeeld van een bestaand bedrijf die de mogelijkheden van business in de circulaire economie verkent. Ik ben er trouwens van overtuigd dat in de propositie naar buiten duurzaamheid een geringe impact heeft: het gaat om het bieden van een betere oplossing. En achter de schermen kan bijvoorbeeld de overheid een rol spelen om de oplossingen die minder goed zijn voor onze samenleving en planeet minder interessant te maken door (fiscale) drempels op te werpen. Want de massa gaat uiteindelijk voor gemak, mooier kan ik het niet maken.

Robots als banenverslinder: Ford pleit voor basisinkomen – Economie – Voor nieuws, achtergronden en columns

Robots als banenverslinder: Ford pleit voor basisinkomen – Economie – Voor nieuws, achtergronden en columns

“Nu machines zelf leren nadenken, zullen ze ons steeds meer werk uit handen nemen. Heerlijk, toch? Ondernemer en auteur Martin Ford ziet het anders. Want hoe moeten wij dan ons geld verdienen?”

Fijn (als is fijn misschien niet het juiste woord) stuk over de zorgen rondom robotisering en opkomst van kunstmatige intelligentie. Een onderwerp waar naar mijn mening veel meer over moet worden gesproken, omdat de impact op onze samenleving enorm is. Bijzonder (en zorgelijk) is dat het bezorgde tech ondernemers (onder leiding van Elon Muskis 1 miljard neergelegd om een bedrijf op te richten voor onderzoek naar AI) zijn die dit bezig houdt en geen overheden…

Foto van de week

Ook tijdens de wintersport kan ik het niet laten om te experimenteren met nieuwe technologie, deze foto maakte ik met mijn 360 graden camera…

Recommended Posts