Ook tijdens de vakantie draait de wereld door. Of misschien wel: juist 😉 Op de camping alle tijd om tussen de bedrijven door de nodige artikelen bij te lezen. In deze issue de 5 meest relevante en een blik ‘behind the scenes’…. Fijne week!

Platformeconomie Top 5

You’re Really Not Protected

Via het artikel ‘How Insurance Tech Could Change the Sharing Economy Forever’ op Inc.com kwam ik op dit in mijn ogen nog interessanter stuk uit. Gaat in op hoe je verzekerd ben wanneer je transacties doet via online platformen. Kleine disclaimer: het stuk is geschreven door de oprichter van Slice.is: een ‘On-demand insurance provider for the on-demand economy.’

Interessante passage:
“While many on-demand companies carry insurance policies that include coverage for their service providers, the Named Insured on those policies is the on-demand company, not their service provider. This means the service provider has no contractual rights to the company’s insurance policies and therefore, is not adequately protecting their assets or liability. Furthermore, as policy owner, it’s the decision of the on-demand company which claims are presented to the insurer.”

In Deal With Didi, Uber Frees Itself to Expand in Other Markets – Bloomberg

“Uber Technologies Inc. is selling its China operations to fierce rival Didi Chuxing, ending an expensive price war and freeing it up to focus on other markets and possibly an initial public offering.” Dit zat er natuurlijk al even aan te komen: vorig jaar alleen al verloor Uber 1 miljard dollar op de Chinese markt. Dat was geen haalbare strategie en daarnaast haalde het te veel focus en resources weg voor de verovering van andere landen. En was daarnaast geen goed verhaal voor investeerders en de mogelijk naderende beursgang. Slimme zet: Uber krijgt een flink aandeel in Didi en de founders van beide bedrijven gaan bij elkaar in de raad van advies. Op die manier bundelen ze hun krachten. Ik ben benieuwd of de een de ander uiteindelijk niet op zal kopen. Vast wel.

Airbnb: de yuppen de lusten, de rest van de stad de lasten | Economie | de Volkskrant

Airbnb: de yuppen de lusten, de rest van de stad de lasten | Economie | de Volkskrant

“Het zo sociale Airbnb blijkt de kloof tussen arm en rijk juist te vergroten. Verhuurders verdienen goud geld, maar onttrekken huurwoningen aan de markt.” Interessant en goed stuk (ook te lezen via Blendle) over de dilemma’s die de snelle groei van Airbnb in verschillende gemeenten en stadsdelen met zich mee brengt. Snelle groei in combinatie met het niet nemen van verantwoordelijkheden die bijdragen aan een duurzaam model voor de lange termijn wil ik hier nog aan toevoegen.

BMW WELCOMES. FUTURE MOBILITY – LIVE STREAMING EVENT – YouTube

Voor in de auto of een ander verloren moment: video registratie van een crowd event onlangs bij BMW in München.

“The 21st century brought us strong regulations and limitations for transportation alongside a never seen transparency and awareness of global change due to environmental pollution. This change forced major automotive players to rethink the tradition of private car ownership and created space for innovations by companies that are not traditionally associated with transportation. Development and change is already happening today in car sharing, space travel, high speed transportation, self-driving / electric cars, unmanned vehicles and in many more of our future life areas. Join us to get an insight into the projects that will change our lives forever – some in the development stage and others just about to be launched.”

Weg met duurzaamheid, op naar tijdelijkheid, zegt deze architect – De Correspondent

Interessant stuk in De Correspondent afgelopen week met een interview met architect Thomas Rau, die vorig jaar in de Tegenlicht-aflevering Het einde van bezit, zijn filosofie uit de doeken deed.. ‘Alles wat mensen doen is tijdelijk. En de consequenties van ons handelen zijn permanent. Maar zo denken we er niet over na.’

Interessante passage: “Vooral familiebedrijven zijn geïnteresseerd. ‘Die worden voor de eeuwigheid geconfronteerd met de consequenties van hun handelingen. Wat de moeder doet heeft consequenties voor de zoon, en wat de zoon doet heeft consequenties voor de achterkleinzoon. Zij gaan totaal anders met investeringen om, dan bijvoorbeeld bedrijven waar private equity in zit. Die zijn het allermoeilijkst. Die zijn totaal niet in culturele verandering geïnteresseerd.’” Dat is ook het beeld dat ik heb gekregen na mijn Brand Expedition in 2010 waarvoor ik in een oud Volkswagen T2 busje 5 maanden door Europa reisde om met de leiders van 20 authentieke Europese merken in gesprek te gaan. In die tijd ben ik fan geworden van familiebedrijven. We kunnen veel leren van de manier van handelen van dit soort ondernemingen.

Foto van de week

Zoals beloofd: een kijkje achter de schermen 😉

Recommended Posts