Goedemorgen! Afgelopen week flink in de weer geweest met onderzoek en het vormgeven van de minor Platformeconomie die in November bij de Haagse Hogeschool van start zal gaan. Daarnaast ook veel aanvragen voor presentaties voor het eind van het jaar ontvangen: het gaan nog drukke (maar ook leuke) maanden worden. Deze week start ik een online cursus: ‘Cooperate to Own the Future‘. Over coöperaties en Web3. In November zal ik een congres in Rio de Janeiro over dit onderwerp bijwonen, omdat ik denk dat de combi van coöperaties en Web3 ontzettend interessant is.

Intussen ook aan het nadenken over de toekomst van deze nieuwsbrief. Mogelijk op termijn naar 1x in de 2 weken en ook meer eigen content als een podcast. Genoeg ideeën. Heb je tips of wensen: deel deze dan als reply op deze mail.

Veel leesplezier en fijne week!

Alibaba, ByteDance Share Details of Algorithms With Beijing for First Time – Bloomberg

Alibaba, ByteDance Share Details of Algorithms With Beijing for First Time – Bloomberg

Algoritmes staan bekend als een ‘black box’: de gebruikers, maar ook beleidsmakers, hebben doorgaans geen idee wat er zich onder de motorkap van een platform afspeelt. Die onduidelijkheid is om meerdere redenen niet wenselijk. Zo kan het platform keuzes maken die niet in het belang zijn van de gebruiker (vraag en aanbod) en kan de onduidelijkheid ook voor gebruikers die afhankelijk zijn van een platform voor stress zorgen. Er wordt al flink wat jaren gesproken over hoe dit op te lossen. Zo organiseerde ik in 2019 een workshop over de ‘algoritme accountant’ en ontwikkelde de Utrecht Data School de ‘Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes‘. Transparantie en impact van algoritmes is ook o.a. onderdeel van de Platform to Business verordening, de Digital Markets Act (DMA), de Digital Services Act (DSA) en de aankomende Artificial Intelligence Act. Zo zie je maar weer: er zijn verschillende wegen. Waarvan ik verwacht dat er niet één perfecte zal zijn, maar dat juist de combinatie gaat werken.

In China hebben ze een grote stap gemaakt in het transparant(er) maken van deze automatische besluitvormingsprocessen:

“China’s internet giants from Tencent Holdings Ltd. to ByteDance Ltd. have shared details of their prized algorithms with Beijing for the first time, an unprecedented move aimed at curbing data abuse that may end up compromising closely guarded corporate secrets.

The internet watchdog on Friday published a list describing 30 algorithms that firms including Alibaba Group Holding Ltd. and Meituan employ to gather data on users, tailor personal recommendations and serve up content.”

Is deze aanpak perfect? Vast niet. Zo veranderen algoritmes van platformen dagelijks en ben ik heel benieuwd hoe toezicht en handhaving kan worden ingericht. Wat denk ik het belangrijkste effect is, is dat (net als bij de invoering van de AVG) mensen bewust worden van de impact, vragen gaan stellen en platformen ter verantwoording roepen om transparant(er) te zijn.

Ik denk dat het uiteindelijk voor de hele sector ook goed is om hier (pro)actief aan mee te werken. De reputatie van het algoritme als ‘black box’ die vooral de belangen van het platform voorop heeft staan draagt niet bij aan het vertrouwen. Daarnaast is mijn ervaring dat er ook heel veel platformen zijn die geen tot nauwelijks algoritmes gebruiken en juist door deze openheid vertrouwen winnen en vooroordelen wegnemen. Dus op naar meer bewustwording en openheid zou ik zeggen.

Overname Nederlandse crowdfunder lijkt opmaat voor consolidatie | FD

Overname Nederlandse crowdfunder lijkt opmaat voor consolidatie | FD

Zoals je mogelijk weet is mijn interesse in platformen begonnen bij crowdfunding. Ik was de eerste ter wereld die via aandelen een crowdfundingcampagne (via het Symbid platform) voltooide en verloor hierdoor uiteindelijk bijna een ton. Deze inzichten hebben destijds mijn interesse in platformen opgewekt. Ook schreef ik nog twee boeken over crowdfunding: ‘Crowdfunding de Hype Voorbij‘ en ‘Crowdfunding voor Dummies‘. Mijn lessen over de hierboven genoemde campagne deelde ik in dit artikel op MTSprout.

Al een jaar of tien geleden werd bijna aan het begin van ieder nieuw jaar ‘de consolidatiegolf in crowdfundingland’ aangekondigd. Het werd een beetje een traditie zal ik maar zeggen. Het ziet er naar uit dat deze golf nu, bijna tien jaar later, er toch van gaat komen.

Lex an Teeffelen, lector Financieel Economische Innovatie aan de Hogeschool Utrecht, schreef hier het volgende over op Linkedin: “Waar zich tot 2022 vooral buitenlandse partijen vestigden in Nederland, zal de komende 12 maanden een consolidatieslag volgen. Dat heeft alles te maken met de Europese vergunning die nodig is vanaf november 2023. Dat brengt hogere standaarden en kosten voor compliance en toezicht met zich mee. En vrije vestiging – na vergunningverlening – in de gehele EU.”

In een radio interview op BNR Nieuwsradio meldt hijdat deze nieuwe vergunning een platform al snel een ton per jaar zal kosten. En het hierdoor voor kleine spelers economisch niet haalbaar is om solo te blijven opereren.

Gezien het risico bij crowdfunding en de cowboys die regelmatig deze markt hebben betreden is het denk ik goed dat de regels helder en Europees zijn. Al vraag ik mij wel altijd af hoe eerlijk het is dat de huidige winnaars in een regel arme periode hebben kunnen groeien en zij nu dankzij de nieuwe regels nog wat steviger in hun pluche zitten. Ik kan mij voorstellen dat dit bij crowdfunding onvermijdelijk was, maar het is wel iets dat ik altijd adviseer om over na te denken bij het instellen van nieuwe regelgeving. In veel gevallen wordt er ook model geïntroduceerd waarbij kleine platformen minder verantwoordelijkheden hebben dan grotere, om zo de balans er een beetje in te houden. Maar het blijft een aandachtspunt.

p.s. het is trouwens erg interessant om Lex via Linkedin te volgen. Hij heeft altijd heldere en scherpe analyses en voorspellingen. Een andere interessante bron is de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.

Now DoorDash could start delivering your Facebook Marketplace purchases, too – The Verge

Now DoorDash could start delivering your Facebook Marketplace purchases, too – The Verge

“You may soon have the option to have your Facebook Marketplace purchases picked up and delivered by DoorDash. According to a report from The Wall Street Journal, Facebook’s parent company, Meta, is partnering with DoorDash to deliver Marketplace items located up to 15 miles away.”

Het is interessant om te zien hoe logistieke platformen voor bezorgen van maaltijden en boodschappen zich steeds meer en meer gaan verbreden en hun diensten aanbieden aan bestaande organisaties. Zie Thuisbezorgd die in meerdere landen boodschappen bezorgt en deze week aankondigde in Nederland ook spullen van Blokker via de app van Thuisbezorgd te gaan bezorgen.

Waar ik zelf het eerst naar kijk bij dit soort berichten is wie het klantcontact claimt. In het geval van Thuisbezorg en Blokker is het Thuisbezorgd die met het klantcontact heeft. In andere gevallen is het bezorg platform meer een onzichtbare leverancier. Voor beide partijen wordt sowieso waardevolle data verzameld, maar ik zou altijd kiezen voor het klantcontact.

De b2b-deeleconomie van Floow2 komt (eindelijk) op gang: in de zorg

De b2b-deeleconomie van Floow2 komt (eindelijk) op gang: in de zorg

Het was alweer even geleden dat ik iets van Floow2 hoorde. In de tijd van de hype van de deeleconomie platformen was Floow2, samen met platformen als Peerby, Snappcar en Thuisafgehaald, veel vertegenwoordigd bij bijeenkomsten over dit onderwerp. Toen al faciliteerde het bedrijf een SaaS (software as a service) oplossing voor bedrijven, maar ook bedrijfsterreinen, voor business-to-business platformen. Het was destijds niet duidelijk wat er nu aan transacties omging op het platform.

Daarom vond ik het leuk om via dit artikel weer iets van het platform te horen en te horen dat het nog bestaat. Belangrijkste les uit dit artikel voor b2b marketplaces: het kost tijd, energie en geduld. Want hoewel de techniek vast zijn werk zal doen, zijn het de mensen die het verschil maken.

Toekomst uitzendbranche onder druk – ING – Kennis over de economie

Toekomst uitzendbranche onder druk – ING – Kennis over de economie

ING kwam onlangs met dit bericht naar buiten dat de toekomst van de uitzendbranche onder druk staat. Naast de krappe arbeidsmarkt en ‘flexwerk wordt duurder en minder flexibel’ worden ook digitale transformatie en concurrentie van online platformen als uitdagingen voor de flexbranche opgeschreven. Om vervolgens over te gaan op een aantal tips.

Iets is een uitdaging wanneer je niet met de markt meegaat. Iets is een kans wanneer je de uitdagingen omarmt en kijkt hoe je hier beter van kan worden. Ik ben toch echt voorstander voor het tweede scenario. Want juist door het omarmen van de digitale transformatie en optimaal gebruik maken van tools als online platformen kun je als uitzender de klant alleen maar beter bedienen. En ook breder, waardoor de taart alleen maar groter zal worden. Het is maar net hoe je hier tegenaan kijkt en welke rol je pakt: slachtoffer vs ondernemer. Dus wie schrikt van het ING stuk weet wat er te doen staat: actie!

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.

Recommended Posts