Goedemorgen! Goede vakantie gehad? Ik heb mij prima vermaakt. Ik had het idee om tijdens mijn vakantie wat boeken te lezen, maar dat bleek iets te ambitieus met 3 kids op de camping waarvan de jongste 12 weken is. Uiteindelijk dus tussen de bedrijven door vooral enkele tientallen artikelen doorgelezen en tijd gehad om te aarden en na te denken. En natuurlijk te genieten van het gezin. Dat op de eerste plaats.

Na een week ziek te zijn geweest (ik had nog wel een televisie interview, maar daarover een andere keer meer….) start ik komende week weer op op de Universiteit en bereid ik een lezing voor die ik volgende week over platformwerk geef in Den Haag. Iedereen kan zich aanmelden, dus wees welkom!

Deze week weer 5 stukken bijeen geraapt en voorzien van mijn duiding en commentaar. Mooie week!

NYC Council passes cap on Uber, Lyft vehicles

NYC Council passes cap on Uber, Lyft vehicles

In de auto naar de volgende camping werd ik door BNR gebeld: ‘mogen we wat vragen stellen over de actie van de gemeente New York die Uber heeft verboden?’. Bij de volgende stop gelijk even internet op gedoken en het verhaal is iets genuanceerder, maar hierdoor niet minder spectaculair. Uiteindelijk mocht ik tijdens het opzetten van de tent live duiding geven in de uitzending. De link moet ik nog even opzoeken.

Maar wat is er aan de hand?

  • Ik heb al eerder bericht over de uitdaging van New York: er waren al jaren 13.500 officiële taxi’s in New York. Het aantal auto’s met chauffeur die via een app zijn te bestellen, de zogenaamde ‘ride hailing’ taxi’s, is de laatste jaren explosief gestegen naar een aantal van 80.000. De taxi chauffeurs zijn de pineut: hun inkomsten dalen en hun vergunning van 1 miljoen dollar die velen ook als pensioenvoorziening zien is nog minder dan 200 duizend dollar waard. En de straten stromen vol;
  • De laatste tijd zijn er onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat de mensen die een Uber nemen in veel gevallen die rit niet in een eigen auto hadden gemaakt en anders gewoon het OV hadden genomen of waren gaan lopen. Goodbye belofte/wens voor het verlagen van het aantal auto’s. Daarnaast bleek uit een nieuw onderzoek dat ook de ‘ride hailing chauffeurs’ in veel gevallen onder het minimumloon werkten. Toen er ook een aantal taxi chauffeurs zelfmoord pleegden omdat zij het door de veranderde markt, de teruggelopen inkomsten en het verdampte pensioen het niet meer zagen zitten was de maat vol;
  • New York heeft (en dit hing al even in de lucht) nu een aantal wetten aangenomen waarin er een jaar lang een bevriezing geldt voor nieuwe ‘ride hailing’ vergunningen op de markt, er een minimumloon wordt ingevoerd voor chauffeurs én de platformen worden verplicht data over ritprijzen, uitbetalingen en commissie met de stad te delen. Een best unieke en heftige stap. In een reeks stappen om grip te krijgen op de platform economie.

Wat is er niet aan de hand?

  • Dit gaat dus niet alleen over Uber, maar over alle organisaties die ‘ridehaling’ aanbieden. Dus ook Lyft, Juno en anderen;
  • Dit is ook geen verbod: er mogen voor een jaar geen nieuwe ridehailing taxi’s meer bij komen;
  • Nog even off topic: in Londen is Uber ook niet verboden, er werd bepaald dat de vergunning niet werd verlengd, tijdens het beroep mocht Uber gewoon actief zijn in de stad en uiteindelijk heeft Uber een nieuwe (beperkte) vergunning gekregen. En weet het bedrijf dat ze niet al te veel gekkigheid moeten uithalen.

En nu? De bevriezing voor een jaar is neem ik aan bedoeld om eens goed na te denken hoe de markt in New York wél gaat werken. Hierover in het volgende stuk ook wat meer duiding.

Waar ik op ga letten is:

  • Uber (dit is eenmaal de bekendste vanuit Europees perspectief) heeft er een handje van om op het moment dat er lokaal iets wordt verboden de rechter een stapje hoger, zeg de staat, te overtuigen om de lokale beslissing te overrulen. Gaan ze dit proberen?
  • Ik ben erg benieuwd naar de tegenstappen van de app bedrijven; New York is een hele grote markt, dus de belangen zijn groot. Daarnaast: als dit doorgaat in New York is dit ook de blauwdruk voor andere steden om mee aan de slag te gaan. Een soort van domino baan zeg maar. Dat de bedrijven het spel hoog en met veel geld willen spelen blijkt uit het volgende fragment: “Lyft’s leaders say the city declined an offer from the ride-hail companies to establish a $100 million fund to help taxi drivers in exchange for dropping the cap.”. Applaus voor de rechte rug van de ambtenaren;
  • Wat er precies voor data gevraagd gaat worden, of het juridisch lukt om dit ook los te krijgen en of de stad vervolgens de capaciteit heeft om hier iets waardevols mee te doen. En of deze data misschien wel anoniem als common wordt vrijgegeven om de concurrentie te vergroten.

Afwachten dus. Maar voor mij was het genoeg reden om tijdens mijn vakantie even het nieuws in te duiken.

Ride-Hailing Didn’t Cause Urban Traffic Congestion – CityLab

In alle berichten dat Uber en Lyft steden volproppen met auto’s en daarvoor moeten worden gestraft hier een fijn stuk die niet alleen naar de (on demand) taxi wereld kijkt.

In dit stuk van Robin Chase, oprichter van Amerikaans autodeelplatform Zipcar (dat ze in 2013 voor 500 miljoen verkocht aan Avis) pleit ze voor dat steden nu eens werk gaan maken van een ‘urban mobility’ beleid.

Special taxes, fees, and caps on ride-hailing vehicles are not the answer. My strong recommendation for cities is to make walking, biking and all shared modes of transit better and more attractive than driving alone—irrespective of the vehicle (personal car, taxi, or autonomous vehicle). Reallocate street space to reflect these goals. And start charging all vehicles for their contribution to emissions, congestion, and use of curbs.”

Dus: kijk naar het grote plaatje, neem je verantwoordelijkheid en ben leidend in de transitie naar een vernieuwde inrichting van mobiliteit.

Foodora stopt ermee, en nu zitten de koeriers in de problemen | TROUW

Foodora stopt ermee, en nu zitten de koeriers in de problemen | TROUW

Ben je even op vakantie, vindt er een hele verschuiving plaats op de markt van maaltijdbezorgers. Voor Nederland was het grootste nieuws dat Foodora met zijn felroze tassen én niet-ZZP fietskoeriers, geen koper voor haar activiteiten heeft weten te vinden en stopt. Ik ben overigens wel benieuwd waarom het niet is gelukt om te verkopen. Als ik bij Deliveroo of Thuisbezorgd zou werken zou ik nu als de malle twee dingen gaan doen:

  1. Alle restaurants die Foodora bediende (je gaat mij niet zeggen dat Deliveroo de app van Foodora niet iedere week leegtrok om een overzicht te maken van de aanbieders) benaderen: zij zijn immers het gemak gewend en zijn laaghangend fruit;
  2. Mijn marketingactiviteiten aan de klantenkant voor die markten waar Foodora actief was verhogen: hier zijn klanten die al eten via een app bestelden die nu open staan voor een nieuwe aanbieder…

Buiten Nederland viel het nieuws op dat Deliveroo in 10 Duitse steden stopt. Oh, en UberEats breidt uit naar Scheveningen en Voorburg, ook dat heeft de krant gehaald 😉

Wat zegt dit over de ontwikkelingen van deze markt? Ik denk dat het nog te vroeg is om over een consolidatieslag te spreken. We hebben geen idee wat er hierna gaat gebeuren. Ook de onduidelijkheid over de status van de bezorger draagt bij aan de onduidelijkheid in de next steps. Wat wél duidelijk is, is dat de platformen die actief zijn op deze markt heel snel kunnen schakelen en schalen en keuzes durven te maken om markten waar het succes uitblijft of niet te snel komt te verlaten. Indrukwekkend vanuit platform perspectief, maar misschien mag er iets meer worden nagedacht over de afhankelijkheid en gevolgen van diegenen die nu zonder (bij)baan achterblijven.

Scooterdeler Felyx breidt uit naar Rotterdam | NU.nl

Scooterdeler Felyx breidt uit naar Rotterdam | NU.nl

“Deelscooterbedrijf Felyx biedt binnenkort ook in Rotterdam zijn deeldienst aan. Dankzij een investering van 2 miljoen euro komen daar 324 e-scooters in omloop, naast de 108 die al in Amsterdam rondrijden.”

Wat mij opvalt:

  1. Hoewel Amsterdam zich al jaren als ‘sharing city’ positioneert, lijkt het er toch echt op dat Rotterdam het van onze hoofdstad gaat winnen wanneer het gaat om on demand mobility;
  2. Het eigenlijk wel reuze knap is van een startup om in een zo onzekere markt mbt regulering, zoveel geld kan ophalen, onder andere bij de ABN;

Binnenkort maar eens gaan uitproberen….

Disrupting together | New Economics Foundation

Disrupting together | New Economics Foundation

Mooi en interessant rapport van de New Economics Foundation over de kansen en bedreigingen voor platform coöperaties.

In de media

De snelle opmars van de kluseconomie – RD.nl

De snelle opmars van de kluseconomie – RD.nl

In het Reformatorisch Dagblad een interview met mij over de opkomst van de kluseconomie. Ik kreeg lekker de ruimte om het e.e.a. toe te lichten.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Recommended Posts