Goedemorgen! Afgelopen week steeg mijn aankomende boek van plek 20.000 naar plek 31 in de Managementboek ranking. Dat was een mooie start. Als je tot 10 juli het boek voorbesteld, dan ontvang je direct het gratis e-boek ‘Platformen in crisistijd’. En helpt je het boek weer een plekje hoger in de lijst.

Na het NOS Journaal drie weken geleden, mocht ik afgelopen week bij MAX Vakantieman reactie geven op een platform case. Weer een leerzame ervaring.

Op 10 juli zal overigens ook een boekpresentatie plaatsvinden, later deze week ontvang je een uitnodiging.

Fijne week!

Vakbonden tegen Temper: neem alle zzp’ers in dienst of we stappen naar de rechter | De Volkskrant

Vakbonden tegen Temper: neem alle zzp’ers in dienst of we stappen naar de rechter | De Volkskrant

Vorige week stonden FNV en CNV gebroederlijk bij freelanceplatform Temper op de stoep om het bedrijf een witboek en een sommatie aan te bieden waarin de bonden Temper sommeren de aanbieders op het platform als werknemer in dienst te nemen. Doet Temper dit niet, dan stappen beide bonden gezamenlijk naar de rechter. Interessant detail: in de sommatie is ook terug te lezen dat de bonden een vergoeding van 100.000euro elk van Temper eisen, aangezien het platform de CAO’s van de bonden schendt en zij hierdoor ‘schade leiden door verlies van prestige en werfkracht’.

Naast de sommatie presenteerden de bonden een ‘witboek’ met een eigen onderzoek waarin de bonden claimen dat de maatschappij 18 miljoen euro misloopt door Temper. Temper heeft 2 weken om met de bonden om tafel te gaan.

Het is niet de eerste keer dat FNV een platform aanklaagt: zo klaagde de bond eerder Deliveroo en Helpling aan. Bij Deliveroo waren de uitspraken wisselend, maar het beoogde resultaat van de bond werd niet behaald: de maaltijdkoeriers zijn nog niet in dienst bij het platform. Bij Helpling eenzelfde scenario, al kwam er (naar mijn mening) wel een heel interessante uitkomst uit deze zaak. De rechter besloot dat Helping geen werkgever is, maar wel een bemiddelaar. Toevallig kwam vorige week Koolmees met een zelfde voorstel voor platformwerkers. Door zzp-bemiddeling (let op: dus geen thuisschoonmaak wat de rechter in de Helpling zaak heeft besloten, wat natuurlijk opmerkelijk is) onder de Waadi (Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs) onder te brengen krijgen platformen meer verantwoordelijkheden, zonder dat er iets over de status van de aanbieder hoeft te worden gezegd. Een op het eerste gezicht slimme snelle zet: een stap vooruit zonder iets te hoeven zeggen of vinden over de arbeidsrelatie. Maar ook een zet met wat praktische haken en ogen. Je leest er hier meer over. Maar het idee dat een platform als een bemiddelaar wordt aangemerkt is volgens mij meer dan redelijk. CNV heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over platformwerk, behalve een artikel in De Telegraaf een jaar geleden waar ik deze reactie op schreef.

Nu terug naar FNV en CNV. Ik heb het rapport gescand en de cijfers zijn duidelijk. Al ben ik natuurlijk ook erg benieuwd naar de reactie vanuit Temper op deze cijfers. Het scrapen van cijfers van websites geeft altijd een beperkt beeld (zie ook de Airbnb discussie), waardoor er altijd aannames (lees: keuzes die door de intentie van de afzender kunnen worden beïnvloed) moeten worden gemaakt. Het zou mooi zijn om de bronbestanden van FNV/CNV en Temper eens naast elkaar te leggen, ik ben erg benieuwd wat daar uitkomt. Dat een Temper freelancer voor de klant in veel gevallen goedkoper is dan via een uitzendbureau heb ik regelmatig teruggekregen van de uitzendbureaus, maar zeker ook aan de kant van de werkende ben ik benieuwd naar meer cijfers in detail. Op zich ben ik niet tegen rechtszaken: als dat de manier is om duidelijkheid te krijgen dan is dat een optie. Al is het natuurlijk voor degenen waar de zaak over gaat altijd vervelend om proefkonijn te dienen en te moeten betalen voor het duidelijk maken van onduidelijk beleid.

Waarom nu?

Het is niet vreemd dat de twee bonden samenwerken in deze casus: het is voor beide bonden een redelijk ‘veilige’ case en daarom prima om samen te werken. Daarnaast is dit voor CNV de eerste keer dat het iets met platformwerk doet en dan is de eis van in dienst nemen, een bekende in vakbondsland, eentje waar intern weinig gedoe over kan ontstaan. De timing voor Temper is natuurlijk op zijn zachtst gezegd beroerd: de sommatie komt op een moment dat zowel het bedrijf als de sector waarin het opereert aan het infuus ligt. Dan heb je waarschijnlijk weinig zin in een delegatie vanuit de vakbonden met een spandoek en een confettikanon.

Voor de bonden is de timing prima: met de vakantie voor de deur hebben de bonden een bommetje gegooid waar ze na de vakantie weer mee verder kunnen. Aan de andere kant is de timing ook opmerkelijk: beide bonden zitten bij de SER in de commissie voor een rapport over ‘platformeconomie en werk‘ dat binnenkort met een rapport komt. Je zou zeggen dat het handig zou zijn om hier even op te wachten om de zaak beter te kunnen onderbouwen.

Een verklaring voor het ‘waarom nu’ kan natuurlijk zijn dat de bonden vinden dat juist in een crisis als deze de kwetsbaarheid van de ZZP aanbieder op het platform extra zichtbaar en daardoor relevant is. Er zullen genoeg freelancers zijn die niet kunnen terugvallen op de regelingen vanuit de overheid. Als zij in dienst waren geweest via een uitzendconstructie was dit mogelijk een ander verhaal geweest. Ik zeg bewust ‘mogelijk’, omdat ook hier het nodige om te doen is. Hier en hier lees je er meer over. Daarnaast ben ik benieuwd hoe het is geregeld voor de uitzendkrachten die via Mice en Place werkten. Dit iconische uitzendbureau voor horecapersoneel ging in de eerste maand van de crisis failliet.

Daarnaast was het natuurlijk wachten totdat er (mogelijk) weer een rechtszaak zou beginnen. Het rapport van FNV is grondig en er zit maanden werk in. Dit is dus niet iets van ‘over één nacht ijs’.

Wat nu?

Dan de wat nu? Wat mij opviel na het persbericht over de sommatie is dat het stil bleef. Heel erg stil. Naast een stuk in de Volkskrant, dat een uur na het livegaan van het bericht op de FNV website werd gepubliceerd, en een stuk in het FD waren het op Twitter vooral vakbondsmensen die iets over de sommatie deelden. Op zich ook niet zo heel erg vreemd: een sommatie an sich is niet zo spannend en een vakbond die iets tegen freelancers of platformen heeft is ook geen nieuws. Ik had meer commotie verwacht rondom het rapport van de 18 miljoen, maar blijkbaar maakte dit geen indruk op journalisten.

Hoewel ik niet weet hoe dit verder af zal lopen, verwacht ik dat Temper ontspannen zal reageren. Het platform is al sinds de start van het bedrijf in gesprek met FNV Horeca en werkt daar ook mee samen, dus ik verwacht dat dat gesprek er wel komt. Temper en de bonden weten elkaar immers al lang te vinden, daar was een sommatie niet voor nodig: een telefoontje was voldoende geweest. Wat ik niet verwacht is dat Temper zich zal transformeren naar een uitzendbureau. Daar durf ik wel een goede weddenschap op af te sluiten. Dat gaat niet gebeuren. En dat weten de bonden ook.

Dus dan ook de vraag: waarom deze sommatie? De bonden weten dat Temper niet op de sommatie in zal gaan en dat de enige manier voor duidelijkheid de gang naar de rechter is. Deze stap hadden ze dus ook over kunnen slaan, hoewel een intern feestje natuurlijk altijd goed is voor het moraal.

De kort samengevat op de vraag ‘wat nu’: aan tafel, misschien een rechtszaak, heel misschien duidelijkheid, maar het blijft toch een beetje symptoombestrijding en het negeren van de vragen en verantwoordelijkheden die aan de basis liggen.

Conclusie

Zoals eerder gemeld ben ik niet voor of tegen een rechtszaak. Als dat duidelijkheid biedt: prima. Waar ik wel tegen ben dat is dat er nog steeds grote rondjes rondom essentiële arbeidsmarktvraagstukken wordt gelopen en iedereen nog steeds erg vanuit de eigen vertical opereert. De bonden, maar ook Koolmees, gooien voor de zomer een balletje op, wetend dat er na de zomer nog een aantal flinke vraagstukken op de agenda staan. Je kunt dit slim noemen. Of gewoon makkelijk.

Het Borstlap rapport meldde de ambitie om flex minder flex te maken en vast minder vast. De strijd om flex minder flex te maken gaat door, maar wat met vast minder vast? Daarnaast gaat het debat nog steeds puur over de vorm van contract in plaats van de onderliggende waarden. Wat mij betreft aangeeft dat iedereen nog steeds naar de (extreem) korte termijn en naar het eigenbelang kijkt en en niet (of in ieder geval onvoldoende) naar de lange termijn en het bredere belang. Op zich ook niet heel verrassend: de lange termijn vraagt een systeemverandering en dat is spannend en risicovol. Maar misschien had ik er gewoon te veel van verwacht. Net als dat ik, misschien achteraf gedacht wat naïef, hoopte dat de crisis een systeemverandering zou versnellen, terwijl ik nu zie dat de crisis vooral bestaande ongelijkheid en weeffouten versterkt.

Mijn conclusie kan dan niets anders zijn dat het debat over de arbeidsmarkt nog op hetzelfde niveau zit als voor Borstlap en ik zie dan ook weinig tekenen dat dit snel zal veranderen. Niet iets om trots op – of tevreden over – te zijn.

What an antitrust case against Google could mean for travel | PhocusWire

What an antitrust case against Google could mean for travel | PhocusWire

Zo, en dan nu tijd voor een luchtig onderwerp: mededinging 😉

Het zal je niet verbazen dat er flink wat (zeer terechte) discussie is over de groeiende macht van o.a. Google. Dit stuk gaat over de travel industrie en geeft een interessant inzicht in hoe Google invloed heeft op een geheel ecosysteem:

“Google’s seemingly unstoppable rise to domination of the online travel ecosystem in the last decade or so has not only profoundly shaped the travel industry, but it also has been routinely used by many industry players to justify – rightly or not – a string of negative financial results.

Meanwhile, the search giant’s control over the back-end infrastructure of the ad tech industry has been less of a headline across the industry’s chatter.

Anticompetitive authorities seem to think differently. More than 80% of online display advertising is traded real-time on electronic trading venues, also called programmatic advertising.

A number of sequential actions happen at lightning speed between the moment an advertiser places a new ad and that ad being displayed to the user. It turns out that Google controls a significant share of each of those steps as the chart below illustrates.”

Airbnb’s new plan to measure discrimination on its service – Axios

Airbnb’s new plan to measure discrimination on its service – Axios

Hoewel de drempels om zaken te doen via een platform extreem laag zijn en aan de deur iedereen mee kan doen, vindt er ook binnen platformen discriminatie plaats. Zo ook bij Airbnb. Dit stuk geeft een inkijkje hoe Airbnb onderzoekt hoe het discriminatie via het platform kan verminderen.

Het is aannemelijk dat bij een platform als Airbnb meer wordt gediscrimineerd dan bij bijvoorbeeld Booking. Immers: de host kan zien wie de aanvraag doet en maakt op basis van eigen inzicht de keuze om iemand wel of niet toe te laten. Het zou wat mij betreft niet eens zo gek zijn om te kijken wat de effecten zouden zijn op het vertrouwen in het platform wanneer profielen worden geanonimiseerd richting de gebruikers of in ieder geval richting de meest kwetsbare zijde van de marktplaats. Zo sprak ik een keer een beheerder van een platform voor thuisschoonmaak die aangaf dat er discriminatie plaatsvond wanneer een klant mocht kiezen uit een aantal kandidaten. De oplossing was simpel: keer het proces om: de aanvraag van de klant werd de groep beschikbare kandidaten ingeschoten en de eerste die reageerde kreeg de klus.

Boek!

15 Experts lazen het manuscript voor publicatie en delen hun reactie en aanbeveling in het boek. De komende weken zal ik er hier een aantal uitlichten, zoals deze.

In de media

MAX Vakantieman

MAX Vakantieman

Na het 6 en 8 uur journaal twee weken geleden mocht ik afgelopen week bij Omroep MAX bij het programma De MAX Vakantieman duiding geven over online platformen in een casus waarbij mensen zijn opgelicht toen zij dachten een vakantiehuis te boeken via HomeAway.

Hoewel de entourage van het programma wat anders is dan ik ben gewend is het natuurlijk ontzettend goed dat dit soort programma’s consumenten duidelijk maken wat hun rechten zijn in situaties waar ze doorgaans tegen een muur aan praten.

MAX Vakantieman
Kan zzp-bemiddeling via platformen zomaar onder de Waadi vallen? – ZiPconomy

Kan zzp-bemiddeling via platformen zomaar onder de Waadi vallen? – ZiPconomy

“Om uitbuiting van platformwerkers tegen te gaan, wil minister Wouter Koolmees onderzoeken of voor zzp-bemiddeling via platformen de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (Waadi) kan gelden. Experts vrezen dat dit lastiger is, dan het klinkt. “Het ene platform is het andere niet.”

Voor dit artikel leverde ik een bijdrage.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie.

Er is ook een Engelstalige nieuwsbrief, welke iedere twee weken wordt verstuurd.

Recommended Posts