Goedemorgen! Deze week voor het eerst sinds 200 edities geen platform analyse, maar wel ander belangrijk nieuws. Mijn boek Platformrevolutie – van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven – is af en gaat vandaag naar de drukker! En daar ben ik ontzettend trots op. Dit 368 pagina tellend boek moet een fundament leggen voor het platformdebat en de ontwikkeling van de platformeconomie in Nederland en Vlaanderen.

Hoewel het boek ‘pas’ op 10 juli uitkomt nodig ik je vandaag uit om het boek via deze link voor te bestellen. Niet alleen ontvang je dan straks als een van de eerste een gesigneerd exemplaar, maar krijg je ook direct het gratis e-boek ‘Platformen in crisistijd’. In deze editie vertel ik er alles over en lees je ook wat anderen van het boek vonden. Fijne week!

Het boek. Is af!

Na ruim 6 jaar schrijven en veel breinbrekers en schrappen is mijn boek Platformrevolutie af. In het boek combineer ik theorie met praktijk. Heel veel praktijk. In totaal passeren 135 cases de revue, waarbij ik ook juist ook veel lokale initiatieven belicht: de platformeconomie is immers niet alleen voor bedrijven met budgetten die in de miljarden lopen.

Het boek bestaat uit 4 delen. In deel 1 ga ik in op de context van de platformeconomie: wat is het, wat gebeurt er en hoe plaats je deze ontwikkelingen in maatschappelijk perspectief? In deel 2 beschrijf ik wat bestaande organisaties met platformen kunnen. Want hoewel het misschien lijkt dat platformen alleen voor startups zijn, zijn bijna alle platformen die we kennen niet als platform begonnen. In deel 3 ga ik in op de rol van de overheid in de platformeconomie. Van grip op platformen naar hoe je een betere overheid kunt zijn door gebruik te maken van de platformgedachte. Ik sluit af met een blik op de toekomst, enkele trends en stel ik een aantal belangrijke vragen. Zo schrijf ik onder andere de ‘ode aan de informatie asymmetrie’.

Op 10 juli organiseer ik een (voornamelijk) online boekpresentatie. Meer informatie volgt de komende weken. En vanaf vandaag is het boek dus voor te bestellen. Als je nu het boek via deze link bij Managementboek.nl besteld, dan krijg je een gratis uniek e-boek over platformen in crisistijd.

Platformrevolutie – van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven

De samenleving wordt de laatste jaren opgeschud door nieuwe platformorganisaties als Amazon, Uber en Booking.com. Met hun exponentiële groeicapaciteit en onorthodoxe strategieën groeiden deze organisaties in een paar jaar uit tot spelers van wereldformaat. De platformrevolutie lijkt geen enkele sector te sparen.

Hoewel de platformrevolutie grote kansen biedt, zijn er ook genoeg vragen. Wat doen platformorganisaties anders? Wat kunnen bestaande organisaties hiervan leren? Welke rol is er voor de overheid weggelegd in de platformeconomie? Hoe benutten we de kansen en voorkomen de we mogelijke negatieve effecten?

Deze vragen stonden voor ondernemer, internationaal platformexpert en auteur Martijn Arets centraal tijdens zijn 60 reizen naar 16 landen waar hij in de afgelopen 8 jaar ruim 500 betrokkenen sprak. In Platformrevolutie analyseert Arets de belangrijkste ontwikkelingen en stakeholders, legt hij de meest prangende dilemma’s bloot en schetst hij een visie op en roadmap naar de toekomst.

Bestel nu en ontvang een gratis e-boek

Samen met het team van Managementboek.nl heb ik een speciale actie opgezet. Als je het boek voor de lancering op 10 juli besteld, ontvang je direct het e-boek ‘Platformen in crisistijd’ gratis in je inbox. Het boek:

“Wat is de impact van economische veranderingen op de platformeconomie? Werkt de platformeconomie voornamelijk in een hoogconjunctuur? Of is het een blijvend fenomeen dat ongeacht de economische situatie zijn waarde aan de economie toevoegt? En zijn platformen beter dan niet-platform organisaties in staat om te schakelen en hun model aan te passen in tijden van economische tegenwind? In dit e-boek maak ik een analyse van de ontwikkeling van de platformeconomie in crisistijd.”

Bestellen kan bij voorkeur via deze link. Door deze link te gebruiken krijg ik een klein percentage van de opbrengst. Een biertje per bestelling zal ik maar zeggen. Daarnaast helpt een voorbestelling mij om in de top 10 van Managementboek.nl te komen. Hoewel het algoritme geheim is, denk ik dat ik aardig door heb hoe deze werkt.

Inhoudsopgave

Wat anderen zeggen

Voor de publicatie heb ik het manuscript naar 15 experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven, politiek, overheid en de platformeconomie zelf gestuurd en heb gevraagd om een quote te geven wat zij van het boek vonden. Hier onder vind je een selectie van 6 quotes. De volledige lijst vind je straks terug in het boek.

—————–

“Martijn Arets is zonder twijfel een van de best geïnformeerde experts op het gebied van de platformeconomie. In Platformrevolutie rijgt hij theorie en praktijk, ervaring en inzicht moeiteloos aan elkaar om de lezer mee te trekken langs een fascinerende ‘vlootschouw’ van platformen. Daarbij schuwt hij grote vragen niet. De kracht van dit boek zit in de talloze concrete voorbeelden die aantonen welke effecten platformen hebben op mensen, instituties, gevestigde belangen, ja, op de hele samenleving.”

José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving, Universiteit Utrecht; coauteur van The Platform Society

—————–

“Platformen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Martijn behandelt in zijn boek niet alleen de usual suspects. Hij schetst juist de diversiteit van de platformen, hun gebruiksgemak en daarmee succes .n hun complexiteit. Zijn achtergrondinformatie over oorsprong en werking van platformen zie ik als broodnodige basiskennis van dit thema. Voor overheden vormen platformen een continue uitdaging. Het lezen van Martijns visie op hoe overheden met de uitdagingen .n kansen zijn omgegaan, was herkenbaar, her en der confronterend, maar leverde bovenal nieuwe inzichten op. Het in gesprek gaan en blijven met partners, zo ook platformen, blijft de sleutel tot succes.”

Nanette Schippers, projectmanager gemeente Amsterdam

—————–

“Een heldere, complete en bovenal objectieve vertelling van hoe de platformeconomie zich heeft ontwikkeld en volwassen is geworden. Het aandeel van platformen in de wereldwijde economie groeit met de dag, maar wat speelt zich af achter de muren van de platformen en wat ligt in het verschiet? Vaak blijven die belangrijkevragen onbeantwoord. Dit boek geeft actuele en relevante antwoorden, en toont de kansen en uitdagingen in de platformeconomie.”

Michelle van Os, directeur Helpling Nederland

—————–

“Dit boek is een multidisciplinair kijkje ‘achter de schermen’. Overheden, ondernemers en wetenschappers die reflecteren op de technologiegestuurde realiteit en meebouwen aan onze meer en meer platformgedragen maatschappij, zullen inzichten en kennis ontlenen aan de informatie die Martijn Arets bijeenbrengt. Arets duidt niet alleen de werkwijze en betekenis van platformen, maar levert onder het motto ‘bij leiderschap hoort verantwoordelijkheid’ een waardevolle bijdrage aan het debat.”

Rosalie Koolhoven, wetenschappelijk auteur en universitair docent IT-recht, Rijksuniversiteit Groningen

—————–

“Hoe ontwikkel je begrip van zoiets nieuws en complex als de platformeconomie? Niet door te denken dat je er slapend rijk mee wordt (gaat niet lukken!), maar door te beginnen bij wat iemand die er al veel langer over na heeft gedacht .n er veel mensen over heeft gesproken, al weet. Martijn bundelt in dit boek heel veel voorbeelden en hij biedt denkkaders: handvatten om grip te krijgen op deze materie. Topboek voor de easy followers dus.”

Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland

—————–

“Martijn volgt al tien jaar lang de platformeconomie en deelt in dit boek al zijn kennis. Door theorie en praktijkverhalen te combineren, ontstaat een goed overzicht en leest het boek prettig. Een must-read voor medewerkers van platformen, organisaties die hiermee concurreren en overheden.”

Ronald Egas, CEO Werkspot

Grote bestelling of presentatie?

Heb je interesse in een grote(re) afname (25+ exemplaren) van het boek en/of een presentatie over de Platformrevolutie voor jouw organisatie? Neem dan direct contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden. Dit kan per mail ([email protected]) of per telefoon (0650244596).

Recommended Posts