Het Crowd Expedition boek waarin ik mijn bevindingen en gedachten van 4 jaar 400 interviews in de collaborative platform economie heeft sinds deze week ook definitief een uitgever: Vakmedianet. En partij die naast verstand van uitgeven ook snapt dat het boek onderdeel is van iets groters. De planning is gemaakt en ik mag aan de bak. Naast de nodige kopjes koffie deze week ook een interessant gesprek/interview gehad met Ralph Boeije van Part-up. Komende weken zal ik voornamelijk in mijn cel te vinden zijn om te schrijven, te puzzelen en veel na te denken.

Collaborative Economy top 5

De digitale economie en het einde van de 38 urenweek – Apache

Interessant stuk over flexibele arbeidsmarkt en werk via platformen dat zeker de moeite van het lezen waard is. De laatste tijd volg ik ook menig discussie over dit onderwerp in Vlaamse Facebook groepen en het is interessant om te zien dat de toon van de discussie daar veel heftiger is dan in Nederland. Voor zover dit soort discussies in Nederland uberhaupt gevoerd worden. In deze discussies zie ik ook weer de beperking van Facebook: soms te veel op de persoon waarvan ik denk: “mannen (ja het zijn voornamelijk mannen): ga eens samen in de kroeg een biertje drinken voor een goede discussie als je écht verder wilt komen”.

Bulgaria now allows only open source software for governance

Visie en overheid gaat vaak niet door 1 deur, zeker wanneer het om ICT gaat. In Bulgarije lijkt het anders te zijn:

“The Bulgarian Parliament has passed amendments to its Electronic Governance Act which require all software written for the government to be open source and developed in a public repository.”

Tijd voor een Minister voor Digitale Infrastructuur? Lijkt mij een prima plan…

UberEATS komt naar Nederland – Emerce

Emerce bracht deze week het ‘nieuws’ dat UberEATS naar Nederland komt. EATS werd gepositioneerd als ‘een concurrent voor Thuisbezorgd.nl en startups als Deliveroo en Foodora’. Twee dingen blijven mij bij dit soort berichten verbazen / verwonderen:

  1. Dat mensen nog steeds niet begrijpen dat Uber geen taxibedrijf is. Het feit dat Uber is gestart met taxi’s, betekent niet dat taxi’s hun core business is. De core is logistiek, taxi’s is slechts de eerste markt die zij hebben betreden. Om de eenvoudige reden dat dit a) een enorme markt is, b) een markt was en is waar je al heel snel een verschil kunt maken (zacht uitgedrukt) en c) een markt is die een mooie basis biedt voor uitbereiding in andere segmenten. Uiteindelijk zal Uber zich gaan bemoeien met alles wat met logistiek te maken heeft: c2c, b2c, c2b en b2b.
  2. Als je naar Nederland kijkt stel het marktaandeel van Uber (naar mijn verwachting) niet zo heel veel voor. Als je kijkt hoe Thuisbezorgd.nl het doet, dan zie je dat zij een serieus deel van de markt in handen hebben. Om op een zelfde niveau te komen (indien mogelijk) heb je nogal wat werk te verzetten. Bij de taxi markt was het duidelijk: je hebt een communicatief gehandicapte markt waarbij de klant centraal stellen niet tot de scenario’s behoorde. Dan kun je het snel beter doen. Dan kun je vaart maken. In de markt van EATS is dat heel anders. Ja het kan beter, maar het verschil met de huidige aanbieders zal nooit zó groot zijn. Oftewel: zo’n vaart zal het niet lopen….

Introducing OpenCellular: An open source wireless access platform | Engineering Blog | Facebook Code | Facebook

Hoe tof is het om in deze tijd bij een grote telecom aanbieder te werken, mits deze aanbieder open staat om het model 180 graden om te gooien… 😉 Steeds meer gedecentraliseerde systemen / proefballonnetjes worden opgelaten, waaruit blijkt dat miljarden investeren in een centraal netwerk niet de garantie biedt dat je bestaansrecht op lange termijn is gegarandeerd. In dit stuk heeft Facebook het over een open source draadloos netwerk. (even los dat wanneer ik Facebook hoor ver open source er toch een ‘default wantrouwen’ gevoel naar boven komt) Maar er zijn meer mooie voorbeelden. Zo heb je FireChat: een app die via jouw Bluetooth zender en ontvanger in jouw telefoon jouw telefoon opneemt in een netwerk en zolang er maar genoeg telefoons bij elkaar in de buurt zijn, heb je geen centraal netwerk meer nodig. De oprichter hiervan meldde vorig jaar zijn ambitie om de eerste gratis telco aanbieder van de UK te worden. Ook het Nederlandse ‘Things Network’ is interessant om te volgen: een volledig open source Internet of Things Network. Ik interviewde founder Wienke een tijd geleden en bestelde uiteraard ook zelf een zender om met anderen te delen.

How Much Uber Drivers Actually Make Per Hour – BuzzFeed News

How Much Uber Drivers Actually Make Per Hour – BuzzFeed News

Een van de mankementen aan arbeid via platformen is dat degene die de arbeid uitvoert naar mijn mening over het algemeen geen idee heeft hoeveel hij of zij nu écht verdient. Kosten op korte termijn (bijv. brandstof) zijn eenvoudig uit te rekenen, maar hoe zit het met afschrijving, verzekering, onderhoud, etc. Buzzfeed zocht het uit.

Eigen publicaties

In gesprek met Ester Keymolen over (de impact van) vertrouwen op internet. – Crowd Expedition

In gesprek met Ester Keymolen over (de impact van) vertrouwen op internet. – Crowd Expedition

n de zoektocht naar betere vragen rondom online reputatie en waardering stuitte ik op een artikel in De Volkskrant met een interview met techniekfilosoof Esther Keymolen. Zij promoveerde eerder dit jaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met het proefschrift Trust on the Line. A Philosophical Exploration of Trust on the Networked Era.

Met Esther ging ik uitgebreid in gesprek over online identiteit, online vertrouwen, de betrouwbaarheid van deze systemen en de impact van deze systemen op ons als mens. Als je de video wilt bekijken of de podcast wilt luisteren, wees gewaarschuwd: het is een lange zit (iets meer dan een uur). Maar naar mijn mening zeker de moeite waard. Voor mij was dat in ieder geval zo.

Part-up bouwt aan de toekomst van werk en teams via een online marktplaats – YouTube

Part-up bouwt aan de toekomst van werk en teams via een online marktplaats – YouTube

De toekomst van werk: daar wordt een hoop over geluld, maar bijzonder weinig mee gedaan. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier verandering in brengen. Part-up, een marktplaats voor teams, is hier een van. Een interessant gesprek over teams, competenties, de balans tussen intern en extern talent en meer. Binnenkort volgt er nog een wat uitgebreider stuk.

Foto van de week

360 Graden foto (klik op de foto om het oom echt in 350 te zien) van meeting met Neeltje van uitgever Vakmedianet. Dan zie je ook een keertje hoe mijn kantoor er doorgaans uit ziet 😉 Vakmedianet is overigens ook de uitgever van het boek Wavemakers, welke ik samen met Hans van der Loo en Patrick Davidson schrijf. Daarnaast zit er nog een derde boek in de planning, maar daarover later meer…..

Recommended Posts