Wanneer je deze update ontvangt zit ik met Jannette bij de notaris voor de overdracht van ons nieuwe huis in Houten. De komende weken ben ik dus onder de pannen 😉 Intussen gaat de expeditie digitaal natuurlijk gewoon verder. Zo ontving ik afgelopen week een mail die begon met ‘On behalf of Malta’s Minister of Tourism…’ Een toffe uitnodiging om een sessie over deeleconomie te moderaten op congres ‘Enhancing Europe’s Tourism Competitives through New Products’ op Malta volgend jaar. Land nummer 14 op de Crowd Expedition lijst. Nice…

Platformeconomie Top 5

Bedrijf achter slimme motorhelm failliet na crowdfundingcampagne | NU.nl

“Skully, een bedrijf dat bijna 2,5 miljoen dollar ophaalde met een crowdfudingcampagne voor een slimme motorhelm, is failliet. De helm wordt niet meer gemaakt en mensen die 1.399 dollar of meer ervoor betaalden krijgen hun geld mogelijk niet terug.”

Weer een voorbeeld dat:

  1. investeerders moet worden aangeleerd dat ze niet iets voorkopen en dat er een risico aan zit;
  2. er moet worden nagedacht over de verantwoordelijkheden van platformen (in dit geval bij screening, maar ook welke rol als vertegenwoordiger van de investeerders bij een faillissement);
  3. er nog handel zit voor verzekeraars in deze markt: wanneer er meer zicht is op het aantal ‘defaults’, kan ook het risico worden berekend en kunnen investeerders of project eigenaren er voor kiezen om zich voor dit soort situaties te verzekeren.

Bijzondere reactie van het bedrijf: “In de afgelopen weken heeft ons managementteam hard gewerkt om extra kapitaal op te halen, maar onvoorziene uitdagingen en omstandigheden buiten onze controle maakten dat onmogelijk”. Pak je verantwoordelijkheid zou ik zeggen…

De mens als speelbal van Silicon Valley

Altijd fijn om interview met filosoof Hans Schnizler te lezen. Hij schreef ook het boek ‘het digitale proletariaat’. Bekijk hier een interview met hem over zijn boek.

In dit stuk: “Ooit was er een menstype dat wij omschreven als wereldvreemd. Jongens die sociaal gezien niet helemaal mee konden komen, we noemden ze: nerds. Nu laten we deze nerds onze sociale netwerken bouwen. Wat doet dat met een samenleving?” Meer en beter nadenken over een ontwikkeling die ons niet de tijd gunt om na te denken…. Interessante food4thought.

Positieve reviews kost webwinkels klauwen met geld – rtlz.nl

Positieve reviews kost webwinkels klauwen met geld – rtlz.nl

Interessante uitkomsten uit het onderzoek van promovendus Alec Minnema, van de Rijksuniversiteit Groningen over de negatieve impact van (te) positieve recensies in retail.

“Consumenten sturen zo’n 25 tot 30 procent van hun online aangeschafte artikelen weer terug naar de webwinkel. Bij sommige webwinkels, zoals Zalando, wordt zelfs één op de twee pakketjes weer teruggestuurd. De meeste producten gaan niet retour vanwege defecten, maar omdat het product niet aan de verwachtingen van de consument voldoet. Juist bij hele positieve reviews kan een product maar moeilijk aan die verwachtingen voldoen dus, onderzocht Minnema.”

Ik ben benieuwd of hier ook een parallel valt te trekken met online recensies in de platform economie. Ik zal Alec eens mailen…

Kickstarter’s Impact on the Creative Economy — Kickstarter

Mooi onderzoek van de University of Pennsylvania over de impact van crowdfundingplatform Kickstarter op ondernemerschap. Een paar cijfers op een rijtje over de impact van campagnes die via Kickstarter zijn gefinancierd:

  • Employed 283,000 part-time collaborators in bringing creative projects to life.
  • Created 8,800 new companies and nonprofits, and 29,600 full-time jobs.
  • Generated more than $5.3 billion in direct economic impact for those creators and their communities.

Lees ook het hele onderzoek hier.

When should driverless cars kill their own passengers?

When should driverless cars kill their own passengers?

Nu steeds meer partijen bezig zijn met het ontwikkelen van de zelfrijdende auto en het een kwestie van tijd lijkt totdat deze er daadwerkelijk ook is (en is toegestaan en geaccepteerd door haar gebruikers), wordt het ook steeds duidelijker dat we moeten gaan nadenken over vragen waar we normaal nooit bewust over na moesten denken. Situaties waarvan de kans dat je er in verzeilt raakt misschien 0,00000000001% is en als de tijd daar is je op je intuïtie handelt moeten nu al vooraf worden beslist. Daarnaast kunnen nu ook meer variabelen dan ooit in dit keuzeproces worden meegenomen. Iets dat ook weer nieuwe vragen met zich meebrengt.

MIT kwam met een leuk tooltje om hier meer bewustwording rondom te creëren. Ik zou zeggen: doe de test van de Moral Machine!

Foto van de week

Dit mooie voorbeeld van offline deeleconomie kwam ik tegen bij de supermarkt in Smilde.

Recommended Posts