Deze week stond in het teken van OuiShare Fest in Parijs: het grootste collaborative economy festival ter wereld. Met het thema ‘after the gold rush’ werd er gesproken over eigenaarschap, financiering, blockchain (uiteraard), arbeid en meer. In een Parade achtige setting kwamen zo’n 1.000 geïnteresseerden bijeen. Op de laatste dag mocht ik een sessie over crowdfunding modereren. Ondanks dat het op vrijdag om vijf uur ’s middags was, gingen de discussiegroepen zelfs ná het sluiten van de sessie nog ieder minstens een half uur door. Top. Daarnaast nog 3 interviews gedaan, zie later deze nieuwsbrief. Komende week staat in het teken van The Next Web en ‘het Grootste Kennisfestival van Nederland’, waar ik een presentatie zal verzorgen.

Collaborative Economy Top 5

With $25.5M in new funding, Trov launches on-demand insurance for individual items  |  TechCrunch

Als er één drempel is voor de deeleconomie is het wel verzekeren. Verzekeraars werken wel steeds vaker samen met platformen waar je kostbare assets kunt delen (huizen en auto’s), maar als het om een meer niche product gaat of om een product met minder waarde, dan is er veelal geen tot weinig interesse. De businesscase is simpelweg nog niet interessant genoeg. Ik verwacht dat dit de komende jaren voor platformen eerder moeilijker dan makkelijker zal worden om een verzekeraar aan zich te binden, aangezien ik voorspel dat veel verzekeringsproducten voor de deeleconomie uiteindelijk in de standaard polis van het individu zal worden opgenomen. Wat dat betreft kan de verzekeringsbranche wel wat innovatie gebruiken. Het Australische Trov biedt een interessant model: ‘Trov is an on-demand insurance platform that lets users buy insurance for specific products, for a specific amount of time.’ Kort gezegd: je kun specifieke producten voor een specifieke periode verzekeren. Dus als ik jou even mijn fiets uitleen, dan kan ik deze eenvoudig verzekeren. En wanneer ik een fiets deel platform opzet, dan hoef ik niet meer in conclaaf te gaan met een grote verzekeraar (wat mij weer minimaal 6 maanden vertraging op zal leveren), maar kan ik via een API een dienst als Trov eenvoudig in mijn dienstverlening implementeren. Ik zeg: wie pakt de bal op voor Nederland of Europa?

Uber and a Bay Area landlord will pay new tenants $100 a month to go car-free | The Verge

Uber gaat samen met grote vastgoed aanbieders in San Francisco nieuwe huurders een maandelijkse bijdrage van $100 transport tegoed aanbieden, op het moment dat zij besluiten zelf geen auto aan te schaffen. Dit tegoed kan voor verschillende vormen van openbaar vervoer worden gebruikt. Minimaal $30 moet aan een Uber worden besteed. Een interessante ontwikkeling waarbij een marktpartij het voortouw lijkt te nemen om samen te werken met project ontwikkelaars. Door huurders via een incentive over te halen geen eigen auto aan te schaffen (of mee te nemen), bespaart de ontwikkelaar een hoop gedoe van het creëren van parkeerplaatsen. Voor een klein deel is dit natuurlijk het verschuiven van het probleem, maar het is wel een goede eerste stap om project ontwikkelaars (en later ook gemeenten) te laten kijken naar het grotere plaatje: mobiliteit en leefomgeving.

Uber laat gebruikers ritten van vrienden en familie live volgen | NU.nl

“Uber stelt gebruikers van de taxidienst in staat om bekenden met wie zij in een familiegroep zitten, in staat om live ritjes van andere groepsleden te volgen.” Weer een slimme toevoeging om de app in het dagelijks gebruik van de gebruikers te krijgen. Ik ben benieuwd waar de eerste ouders wonen die voortaan hun kinderen met de Uber naar school toe laten brengen en weer op laten halen. Voor hen is deze functie natuurlijk ideaal. In de VS al heel gebruikelijk. Kunnen de ouders nog even doorwerken. Of dat wenselijk is, dat laat ik voor het gemak nog even in het midden.

Advocate kondigt class action aan tegen Newsmonkey – De Standaard

Advocate kondigt class action aan tegen Newsmonkey – De Standaard

“De crowdfunders van Newsmonkey, die na twee jaar uitbetaald worden en daarbij, na aftrek van kosten voor MyMicroInvest, verlies lijden, zijn door de onderneming gebruikt. Dat zegt financieel expert Pascal Paepen. Via Twitter kondigt een advocate een class action aan. ‘Die crowdfunders krijgen publiekelijk ook nog een schop onder de kont. Dit is onbeschoft, een gebrek aan ethiek, en de slechtste kant van het kapitalisme’, aldus Paepen.” Weer een goed voorbeeld dat er nog flink wat moet veranderen wil crowdfunding een duurzaam model worden. Waarbij de investeerders weten wat ze kopen en welke risico’s zij lopen (wat nu naar mijn ervaring vaak niet het geval is) en de ondernemers weten wat ze ook formeel met de crowd aan moeten en kunnen.

We don’t need self-driving cars – we need to ditch our vehicles entirely | Opinion | The Guardian

We don’t need self-driving cars – we need to ditch our vehicles entirely | Opinion | The Guardian

“The driverless revolution may seem convenient, but public transportation means we can already skip driving. Not only is it better for the planet – it also keeps us out of traffic jams” Een mooi en compleet verhaal over hoe we in de ontwikkelingen van zelfrijdende auto’s verder moeten kijken dan onze neus lang is….

Eigen publicaties

E-residence update with Kaspar Korjus at the OuiShare Fest in Paris – YouTube

E-residence update with Kaspar Korjus at the OuiShare Fest in Paris – YouTube

Een paar maanden geleden had ik twee interviews in Estland rondom een bijzonder project: e-Residence. Estland, een klein land met zo’n 1,6 miljoeninwoners, runt haar land als een platform. En opende dit onlangs voor de rest van de wereld.

Het idee dat landen niet meer met elkaar concurreren op basis van belasting, maar op basis van de ‘user interface’ van het land, klinkt misschien bizar, maar lijkt een reëel toekomstscenario. Dat zij hiermee mogelijk indirect de lat voor anderen landen op een ander niveau leggen is natuurlijk alleen maar goed.

Op het OuiShare Fest in Parijs sprak ik met Kaspar Korjus, program director van het e-Residence project.

Platform Cooperativism: the missing link in building a sustainable collaborative economy – YouTube

Het lijkt van de buitenkant misschien wel dat collaborative platformen iets nieuws doen (en dat doen ze deels ook), maar wanneer je kijkt hoe zij zijn georganiseerd en gefinancierd, dan is er echt niets nieuws aan de horizon. Dit onderwerp is momenteel erg relevant nu steeds meer mensen ook gaan werken via deze platformen en ook steeds meer afhankelijk worden. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is ‘platform cooperativism’.

Op het OuiShare Fest 2016sprak ik met Nathan Schneider, een evangelist van het ‘platform cooperativism’ and organisator van een groot congres over dit onderwerp in New York eind vorig jaar.

Sharing Cities: A case for truly smart and sustainable cities – YouTube

Sharing Cities: A case for truly smart and sustainable cities – YouTube

Deze week interviewde ik Duncan McLaren, auteur van het boek ‘Sharing Cities: A case for truly smart and sustainable cities’. We spraken over sharing cities, het gevaar van sharing cities sharing cities noemen en meer….

Platforms: every inspector’s ultimate wet dream – Crowd Expedition

Platforms: every inspector’s ultimate wet dream – Crowd Expedition

Een Engelse vertaling van een reed eerder gepubliceerd artikel waarin ik mensen uitdaag om eens met een andere bril naar de ontwikkelingen binnen de platform economie te gaan kijken. Wat is nu nieuw? En hoe kun je niet alleen naar de nadelen, maar ook naar de voordelen kijken?

Foto van de week

Een foto impressie van de sessie over het duurzame gebruik van crowdfunding welke ik modereerde op OuiShare Fest. Onder mijn leiding gingen vier experts de interactie met het publiek aan. En ondanks dat het een sessie op de laatste dag van het event om vijf uur ’s middags was, spatte de energie er van af.

Recommended Posts