Leuk stuk waar de link wordt gelegd tussen hoe de samenleving destijds reageerde op de komst van de auto en hoe de samenleving nu reageert op de komst van dezelfrijdende auto. Naar aanleiding van het stuk had ik wat gedachten:

1. Stel voor de grap de vraag ‘wanneer gaan we over op volledig zelfrijdende auto’s’ aan een ondernemer en daarna aan een wetenschapper. De eerste zal zeggen ‘5 jaar’, de tweede ’35’. De volledig zelfrijdende auto gaat er komen, maar ik hoorde onlangs dat zelf Travis, de baas van Uber, zich letterlijk achter zijn oren krabte toen hij de chaos van de binnenstad van Amsterdam zag. Een verandering van deze gaat niet van de 1 op de andere dag, maar geleidelijk aan. En is eigenlijk al begonnen toen de cruisecontrol werd ingevoerd. Wat dat betreft zal de overgang van auto naar zelfrijdende auto in 100 stappen gaan, ipv de grote verandering van paard en wagen naar paard zonder wagen.

2. De discussie rondom rondom innovaties wordt veelal vanuit een technisch perspectief gevoerd. Over wat kan. Niet over wat gaat gebeuren. Technisch gaat over ratio, maar mensen zijn zo irrationeel als de nete. Daarom moeten we ook niet te veel waarde hechten aan wat mensen nu zeggen, ze doen uiteindelijk toch het tegenovergestelde, maar niet het meest logische. (voorbeeld: ik heb een Volvo V70 die 95% van de tijd stil staat en waar ik zelf 9 van de 10 ritjes in min eentje in rijdt. Rationeel zou je veel efficientere én goedkopere manieren van transport kunnen bedenken, maar toch kies ik voor de minst logische optie).

3. Bij transitie van paard met wagen naar paard zonder wagen waren de paarden de klos. Dus aten we ze op. Van de transitie van auto met chauffeur naar auto zonder chauffeur is de situatie anders. Niet alleen minder chauffeurs, maar ook 90% minder auto’s nodig door autodelen (mobiliteit als service). Een garagehouder vertelde mij onlangs dat electrische auto’s nog maar 10-15% van het onderhoud nodig dan fossiele auto’s. De impact in de (menselijke) keten is enorm (ook toeleveranciers en ecosysteem). Dus wordt het tijd om ons te focussen op de toekomst van arbeid of nog breder: de toekomst van ‘zijn’. Wat dat betreft nog een pré voor een oplossing als het basis inkomen.

4. Ik kan niet wachten op de volledig zelfrijdende auto. Lijkt me heerlijk. En omdat deze niet in de stad of straat hoeven te parkeren wordt onze leefomgeving ook gelijk een stuk vriendelijker. Ondanks dat ik met veel plezier irrationele ritjes in mijn Volkswagen T2 busje heb gemaakt…. Wat mij betreft ga ik dus voor die 5 jaar 😉

READ MORE…

Recommended Posts