Nieuw zijn testen met zelfrijdende auto’s niet. Zeker niet in Amerika. Wel nieuw is dat een bedrijf denkt dat de regels niet voor hun situatie geldt en besluit om in tegenstelling tot wat de rest doet maar geen vergunning aan te vragen voor pilots met zelfrijdende auto’s. Dat kan natuurlijk maar één bedrijf zijn: Uber. Pijnlijk is dan wel dat de eerste dag van het experiment 2 zelfrijdende Uber’s door rood rijden, waarvan 1 gefilmd door ene dashcam van een taxi waar toevallig een journalist in zat. Ai.

Waarom dit doen? Ik denk enerzijds om te kijken hoe ver je kunt gaan wanneer je je in jouw beleving strikt aan de regelgeving houdt (er zit nog steeds een persoon die in kan grijpen), maar de officials hier anders over denken. Anderzijds ook omdat door te rijden met een vergunning je aan meer regels zit verbonden, zoals het melden van incidenten.

De zelfrijdende taxi’s van Uber in Californie rijden intussen gewoon door, wat duidelijk maakt dat Uber de discussie in de rechtzaal wil uitvechten. Hebben ze gelijk? Misschien wel. Is het slim? Mwha. Daar heb ik mijn twijfels over. Want wat wanneer er nu écht iets gebeurt, dan heb je het sentiment tegen je.

READ MORE…

Recommended Posts