In September kondigde Airbnb al aan zich hard te maken tegen discriminatie. Een van de tools zou zijn om gebruikers te overtuigen om de optie ‘direct boeken’ te activeren. Immers: wanneer iedereen zonder dat jij toestemming hoeft te geven jouw ruimte kan boeken, heb je ook niet meer de kans om te discrimineren. Ik was hier toen al wat sceptisch over.

Deze week op nu.nl: “Meer dan een miljoen accommodaties op Airbnb zijn direct te boeken, zonder dat een verhuurder nog toestemming hoeft te geven. Op die manier wil de huizenverhuursite racisme en discriminatie op het platform tegengaan.”

Natuurlijk is de kans op discriminatie kleiner bij direct boeken, maar om te zeggen dat het tegengaan van discriminatie dé reden is om direct boeken te promoten, dat is natuurlijk complete onzin. Direct boeken verlaagt de drempel enorm voor mensen om een locatie te boeken: je hoeft geen leuk klinkend verhaal richting de verhuurder te sturen in de hoop dat hij of zij jouw aanvraag accepteert: je hebt direct zekerheid. Deze drempel verlagende optie zal absoluut conversie verhogend werken. Goed voor de handel en groei en Airbnb wordt op deze manier een nog beter alternatief voor Booking.com. Slim, maar in mijn beleving wel wat laf (zelfs voor een marketeer) om discriminatie te gebruiken als dekmantel voor conversie optimalisatie.

READ MORE…

Recommended Posts