Dat de zelfrijdende auto voornamelijk een deelauto zal worden, daar zijn velen het over eens. En velen overigens ook over oneens 😉 Deze week dook bij Tesla een interessante en discutabele passage in de algemene voorwaarden op:

“Please note that using a self-driving Tesla for car sharing and ride hailing for friends and family is fine, but doing so for revenue purposes will only be permissible on the Tesla Network, details of which will be released next year,”

Oftewel: met vrienden en familie delen is prima, maar denk er maar niet aan om deze auto te delen via Uber of Lyft achtige netwerken. De tweet leverde veel verbaasde reacties op, zoals deze van IamB&B oprichter Dirk Minnebo: “Is toch vreemd dat een autobouwer zegt waar je je auto voor mag gebruiken? Next up: een bakker die zegt dat je geen pindakaas op brood mag?”

Een paar gedachten wanneer je deze passage in gedachten houdt:

  • de passage gaat uit van individueel bezit van een zelfrijdende auto, dit terwijl velen eerder van een scenario waarin grote bedrijven de auto’s bezitten en als ‘mobility as demand’ aanbieden aan haar gebruikers. Ik denk eerder dat het een mix zal worden van zowel individueel bezit (omdat je echt iets voor jezelf wilt en het kunt betalen of als investering: een auto kopen die voor jou geld gaat verdienen), publiek bezig (zelfrijdende bussen) en bezit door organisaties (dit kunnen autobouwers zijn of de Ubers van deze wereld). In deze discussie vergeten velen volgens mij nog wel dat praktisch gezien een zelfrijdende auto 24/7 kan worden benut, maar in de praktijk ook tussen ritjes moet worden gecontroleerd (interne camera’s en sensoren?) en schoongemaakt (intern robotje?).
  • het is natuurlijk slim om een premium Tesla ride sharing brand neer te zetten. Op lange termijn haalbaar, maar op korte termijn niet als ‘mobility as a service’, aangezien je daarvoor overal waar je opereert een enorme berg Tesla’s op de web moet hebben om te kunnen voorzien aan de ‘on demand’ mobiliteitsbehoefte.
  • het kan zo zijn dat Tesla een eigen netwerk op zet, maar dat er weer overkoepelende apps zijn waarmee je in één app (zelfrijdende) auto’s van alle aanbieders kunt boeken. Een soort van Booking.com voor mobiliteit.

READ MORE…

Recommended Posts