In alle discussies over de unicorn platformen vergeten we soms dat de platformeconomie een enorme diversiteit kent en groter is dan alleen die paar grote namen. En er veel platformen zijn die ook op landsniveau binnen hun segment een grote (positieve) impact hebben. Thuisafgehaald.nl is er daar een van.

In dit stuk gaat het over Bijzonder Thuisafgehaald, waarbij “Hobbykoks thuis maaltijden bereiden en deze persoonlijk bezorgen bij hulpbehoevende buurtgenoten: ouderen, zieken, mensen met een beperking.”

Waar bij Thuisafgehaald een kwartje per transactie naar het platform gaat, is de fee bij Bijzonder Thuisafgehaald nul. Inkomsten komen uit bijdragen van gemeenten en fondsen. Interessant vindt ik dat ik vermoed dat bij Thuisafgehaald die invloed van dat kwartje per transactie op de begroting niet leidend is, wat de medewerkers ruimte geeft om met initiatieven als Bijzonder Thuisafgehaald te ontplooien.

Het kwartje maakt het concept ook lastiger schaalbaar. In een interview dat ik had met initiatiefneemster Marieke Hart geeft ze aan dat internationalisering voor hun geen manier is om schaal te vergroten om de kosten beter te kunnen dekken. Het kwartje per maaltijd staat niet in verhouding met de kosten van lanceren in een nieuw land.

Thuisafgehaald is in mijn ogen een van dé voorbeelden die laat zien hoe platformeconomie (je mag ook deeleconomie zeggen) bij kan dragen aan een betere samenleving. En daarmee ook een van dé voorbeelden die de noodzaak laat zien om als overheid na te denken hoe een betere overheid te zijn door samen te werken met platformen.

READ MORE…

Recommended Posts