Goedemorgen! Ik hoop dat je een goede vakantieperiode hebt en/of hebt gehad. Na een zomerstop van 5 weken, ik was zelf met mijn gezin op vakantie in Italië en een beetje Zwitserland en was nagenoeg offline, ontvang je de editie nummer 301 van mijn nieuwsbrief over de platformeconomie. Voor de nieuwe abonnees: welkom!

Gelukkig is er genoeg gebeurd in de platformeconomie, dus het was flink puzzelen om de juiste stukken uit te kiezen. En het ging al mis bij het eerste stuk dat ik als samenvatting wilde schrijven, maar uitmondde tot een reactie van 1.500 woorden. Ik vertrouw er op dat je mij dit zult vergeven. Veel leesplezier en een fijne week!

Deliveroo van plan uit Nederland te vertrekken | door Rens Lieman, schrijver en journalist

Deliveroo van plan uit Nederland te vertrekken | door Rens Lieman, schrijver en journalist

De gebeurtenis van de week die je niet hebt kunnen missen: Deliveroo heeft vorige week aangegeven dat het eind dit jaar uit Nederland wil vertrekken. De reden: de economische omstandigheden (lage rente en hiermee moeilijker toegang tot kapitaal en teruglopende bestellingen na covid) en het feit dat de investeringen om een significante marktpositie in Nederland te verkrijgen niet opwegen tegen de kosten. Op dit moment is Nederland verantwoordelijk voor slechts één procent van de wereldwijde omzet van het platform dat, inclusief Nederland, in 11 landen actief is.

Wat volgens de woordvoering van Deliveroo niet meespeelt is de onzekerheid voor het bedrijf rondom de status van de bezorger. Ik snap dat zij dit zo brengen, maar achter de schermen zal dit natuurlijk absoluut meespelen. Onzekerheid staat namelijk gelijk met risico. En dat risico is groot: eind dit jaar zal de Hoge Raad zich uitspreken over de vraag of Deliveroo koeriers nu wel of geen werknemer zijn. De voortekenen voor Deliveroo zijn hierin slecht: nog in juni schreef de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad dat de bezorgers werknemers zijn. Een uitspraak in het nadeel van Deliveroo zou betekenen dat zij de bezorgers in dienst moet nemen en het cao loon met terugwerkende kracht aan de bezorgers moet uitbetalen. Daarnaast zullen ook o.a. de belastingdienst en de pensioenfondsen voor de deur staan.

Geen verrassing, wel nieuws

Het vertrek van Deliveroo is nieuwswaardig, maar zeker geen verassing. In een markt als deze kunnen uiteindelijk 1 en maximaal 2 partijen overleven. Vanwege het lokale karakter van de markt (steden en postcodegebieden) is er theoretisch ruimte voor ‘local heroes’, maar gezien de grote investeringen en lage marges is er echt wel schaal nodig om een dergelijke business in stand te houden. In Nederland begonnen de nieuwkomers al met een achterstand met een nationaal dominant platform: Thuisbezorgd. Dit platform, alsmede UberEats, heeft nu een concurrent minder.

Overwinning! Maar voor wie?

FNV claimt, niet geheel verrassend en onverdiend, o.a. in het FD en in Trouw de overwinning en zegt verantwoordelijk te zijn voor het vertrek van Deliveroo. Al is de kous er voor de FNV nog niet af: zij wachten de uitspraak van de Hoge Raad af en zal, wanneer zij in het gelijk worden gesteld, het geld ‘zo nodig bij het moederbedrijf in Londen halen’. Grote woorden en het klinkt eenvoudig, maar het is wederom een lang en kostbaar traject en een feest voor de juristen: de verre van precaire beroepsgroep die floreert in deze impasse in de arbeidsmarkt.

Want de echte vraag is en blijft: voor wie is deze stap een overwinning? Dat dit voor de vakbond en haar visie op de arbeidsmarkt een overwinning is, dat is duidelijk. Daarnaast heeft Deliveroo duidelijk verloren, al is het vertrek zeker niet volledig toe te schrijven aan de rechtszaken met FNV. Ook zal het vertrek de 3.400 aangesloten restaurants raken, hoewel er genoeg alternatieven overblijven en de consument over het algemeen makkelijk over zal stappen naar een andere app. Misschien zal de consument iets minder keuze hebben, maar dat is dan weer een probleem in de categorie ‘eerste wereld zorgen’ ;-).

De belangrijke vraag is: is dit ook een overwinning voor de bezorgers? Even los van de vraag of deze na uitspraak van de Hoge Raad geld zouden kunnen opeisen bij Deliveroo (hierover later meer), is het een feit dat de 50 kantoormedewerkers van Deliveroo in Nederland en de 4.500 koeriers die via het platform geld verdienen op zoek zullen moeten naar een andere inkomstenbron. In de berichtgeving in de media geeft FNV aan mee te leven met de werkenden, maar vertrouwt het er op dat deze mensen in de huidige arbeidsmarkt snel weer aan de slag komen. Voor een organisatie die staat voor de werkende is dit wat, op zijn zachts gezegd, kort door de bocht.

Want de belangrijke vraag, naar mijn mening, is dan ook: is dit ook echt zo? Voor de medewerkers op kantoor zal het inderdaad geen probleem zijn. Daarnaast kunnen zij terugvallen op de WW. Voor de bezorgers is het een heel ander verhaal: die hebben geen vangnet (wat ook de aanleiding was van de rechtszaken) en het is maar de vraag wat hun alternatief is. Voor wie het werk als bijbaantje gebruikte zal de impact niet zo groot zijn, maar voor hen die wel afhankelijk zijn van het werk als maaltijdbezorger is het een ander verhaal. Onderzoeker Niels van Doorn deelde op Twitter hier over zijn gedachte: “They will have to find another low-wage job in the service sector – of which there are many at the moment. Work availability is not the issue, worker protection and a living wage is, as always. These are harder to come by.” Hierbij doelt hij op het gegeven dat de gedachte dat het alternatief voor deze werkenden niet een goed betaalde baan met zekerheden is, maar een andere slecht betaalde baan met minimale zekerheden.

Op Twitter zijn arbeidsmarktdeskundigen overtuigd: in deze schaarse arbeidsmarkt kan iedereen die wil werken werk vinden. Er is dus geen probleem. Niels van Doorn bracht wederom enige nuance: “Ik denk dat soon-to-be-ex-Deliveroo riders vooral over zullen stappen naar Uber Eats & Thuisbezorgd. Verder zullen er vast riders overstappen naar flitsbezorgers en de horeca. Een switch zal vooral lastig zijn voor laaggeschoolde migranten met gebrekkig Engelse taalvaardigheden. En ik heb mijn twijfels over die betere voorwaarden. Daarnaast is het de vraag welke “voorwaarden” van materieel belang zijn in het dagelijks leven en mbt de plannen van arbeidsmigranten en internationale studenten (die het gros van het bezorgwerk doen).”

Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Al met al is het duidelijk dat deze stap dus (wederom) niet persé een overwinning is voor de (huidige) werkende(n), maar een overwinning voor ‘het grotere goed en de visie van FNV op de arbeidsmarkt’ zal ik maar zeggen. Hoewel velen hier een mening over zullen hebben en ik de argumenten van de verschillende kanten begrijp, is het belangrijk dat de betrokken partijen nu hun verantwoordelijkheid pakken voor hen die in deze ‘strijd’ over hun hoofden hun inkomsten verliezen.

Hoe zou dit ‘verantwoordelijkheid nemen’ er dan uit kunnen zien? Ten eerste zou Deliveroo de gederfde inkomsten voor de bezorgers kunnen compenseren. Zij zijn ‘slachtoffer’ van een strijd op een niveau dat hen overstijgt en het zou netjes zijn als zij worden gecompenseerd en een programma, desnoods samen met het UWV, wordt opzet om ervoor te zorgen dat deze 4.500 werkenden weer op hun pootjes terecht komen. Hier ligt ook een rol voor FNV weggelegd om te laten zien dat ze écht om de werkenden geven en laten zien dat ze een meta/principe strijd voeren voor het grote plaatje, maar dit niet over de rug en op koste van de werkenden doen. Hier zit FNV overigens in een juridische spagaat: er loopt een rechtszaak en tegelijkertijd ligt er een rol in de onderhandeling voor een sociaal plan.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Deliveroo uit en land vertrekt. Zo vertrok het bedrijf in 2019 uit Duitsland en in 2021 uit Spanje. Toen het bedrijf uit Duitsland vertrok kregen koeriers die in de laatste 12 weken actief waren via het platform zogenaamde ‘goodwill payments‘: “A goodwill payment of 10 days’ pay, based on their average weekly earnings over the past 12 weeks, and another goodwill payment of 2 weeks’ pay, based on their average weekly earnings over the past 12 weeks”. Ook bij vertrek uit Spanje, wat overigens het gevolg was van een wetswijziging die platformen verplichtte om bezorgers in dienst te nemen, was er een compensatie voor koeriers. Al waren er ook berichten dat hier niet alles goed ging.

Als laatst zou het ontzettend interessant zijn om in een samenwerking tussen de betrokken partijen en onafhankelijke onderzoekers om de 4.500 bezorgers die via het platform rijden in kaart te brengen en hen te volgen over een langere periode na het vertrek van Deliveroo. Dit zal enorm waardevolle inzichten geven op de vraag wat het alternatief is van dit type platformwerkers? Gaan zij er op vooruit, achteruit, of blijft het hetzelfde? Het ‘ontslaan’ van 4.500 bezorgers (een ontzettend heterogene groep werkenden) is een unieke gebeurtenis en aanleiding om een dergelijk onderzoek te starten. Dit zal enorm waardevolle inzichten opleveren en bijdragen aan het debat om de arbeidsmarkt. Ik daag iedereen die hier iets mee kan, wil of moet zich hier voor in te zetten.

Wat we nu kunnen verwachten

Deliveroo is nu aan het uitzoeken hoe zij Nederland het beste kan verlaten. Hierover zal de komende maanden vast nog genoeg naar buiten komen. Veel zal afhangen van de uitspraak van de Hoge Raad later dit jaar. Wanneer deze beslist dat de bezorgers toch werknemers zijn, dan zal Deliveroo met terugwerkende kracht de bezorgers volgens het cao-loon moeten betalen. En een transitie vergoeding.

Dit klinkt eenvoudig, maar zal nog een hele klus worden. De grote discussie zal draaien om de vraag: wat is werktijd? Dat je aan het werk bent op het moment dat je aan het bezorgen bent dat is duidelijk, maar wat doe je met wachttijd tussen de klussen door? Bezorgers kunnen immers op ieder moment hun app aanzetten, waarna zij vervolgens ritjes krijgen aangeboden. Vervolgens is het aan de bezorger om een opdracht wel of niet te accepteren. Om het geheel nog complexer te maken: een bezorger kan meerdere apps tegelijkertijd aan hebben staan. Zo kan en bezorger tegelijkertijd voor Deliveroo als UberEats beschikbaar zijn. Ik voorzie een onmogelijke en vooral ook ellenlange discussie die alleen kan worden opgelost door een praktische deal: werktijd = daadwerkelijk gereden minuten (waarbij je snel fietsende koeriers benadeelt) + x-percentage gemiddelde wachttijd. Waarbij het zo maar zou kunnen dat er flink wat koeriers zullen zijn die niet te weinig, maar te veel hebben verdient. Wat doe je hier mee? Moeten zij geld inleveren?

Intussen zullen Thuisbezorgd en UberEats de strijd aangaan om de brokstukken (lees: koeriers en aangesloten restaurants) binnen te hengelen. Zij zullen blij zijn met een concurrent minder, al weet UberEats natuurlijk dondersgoed wie de volgende partij is die op de radar van FNV staat. Deliveroo heeft hen de afgelopen jaren prettig uit de wind gehouden, maar dat is nu dus ook verleden tijd.

Je lees het al: nog genoeg voer voor discussie. Maar laten we eerst die uitspraak en het voorstel van Deliveroo rondom compensatie voor de bezorgers maar eens afwachten. To be continued…

Wie is de Deliveroo koerier? Bron: onderzoek in opdracht van een aantal kluseconomie platformen.
DAC7: What the new EU tax directive means for online marketplaces

DAC7: What the new EU tax directive means for online marketplaces

“The EU’s newest tax directive, DAC7, extends EU tax transparency rules to online marketplaces and requires reporting seller data to tax authorities. In this article, we share more about what DAC7 is and how marketplace founders can prepare for it.”

Interessant leesvoer voor iedereen die meer over deze ‘nieuwe’ Europese directive wil weten. Sowieso is de website van Sharetribe een goudmijn voor hoge kwaliteit artikelen over marketplaces.

KVK Trendrapport juli: stoppers en faillissementen blijven laag; opmars platformbedrijven

KVK Trendrapport juli: stoppers en faillissementen blijven laag; opmars platformbedrijven

Het aantal jongeren die als freelancer via platformen werken is dit jaar met ruim 30 procent gestegen, aldus de KvK. “Het zijn er – alleen al in deze categorie – ruim 2.100 meer dan vorig jaar (7492 vs. 9613). Het gaat om bijbaantjes: studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun in vrije uren werken. KVK ziet over de hele linie een enorme toename van deze platformconstructie.”

Dit is met de groei van de kluseconomie natuurlijk geen verrassing, al verwacht ik dat het werkelijk aantal freelancers die werk vinden via platformen vele malen hoger zal zijn. Dit omdat:

  • De KvK geeft zelf aan dat er geen categorie ‘platformwerker’ is en baseert de cijfers op basis van de omschrijving van de ondernemer in de categorie ‘overige zakelij
    ke dienstverlening’. Het is hierbij 100% zeker dat een groot deel van freelancers die zich inschrijven niet op de radar van de KvK staan;
  • Daarnaast doen veel freelancers platformwerk naast hun bestaande freelance werkzaamheden en zijn hiermee ook grotendeels onzichtbaar voor de KvK;
  • Wat natuurlijk helemaal afhankelijk is van de definitie die je gebruikt: ook veel freelancers vinden langdurige klussen via platformen als Jellow.nl, maar vallen wel buiten de definitie van plaformwerk die in de academische literatuur wordt gebruik;
  • Om maar niet te spreken van platformwerkers die werken via de regeling dienstverlening aan huis: zij hoeven zich niet bij de KvK in te schrijven. De Belastingdienst heeft hier ook geen goed zicht op, omdat het maar de vraag is hoeveel van dit type platformwerkers (voornamelijk thuisschoonmaak, oppassen en bijles) hun inkomsten ook daadwerkelijk opgeven.

Oftewel: mooie en leuke inzichten, maar niet om als ‘de waarheid’ mee te nemen in het schrijven van beleid.

p.s. in veel media werd gesproken over flits- en maaltijdbezorgers. Dat is natuurlijk onjuist en onvolledig: flitsbezorgers zijn geen platformen en daarmee zijn hun bezorgers ook geen platformwerkers. En het KvK rapport gaat over platformwerkers: waar ook een grote groei is te zien in het to-business domein en online klussen.

Flitsbezorger Getir opent supermarkt in voormalige darkstore in De Pijp | Topics.nl

Flitsbezorger Getir opent supermarkt in voormalige darkstore in De Pijp | Topics.nl

In het flitsbezorg debat heb ik vaker geschreven dat het verbieden van flitsbezorging alleen niet gaan werken: er is een ontzettend groot grijs gebied en het is zeker geen geïsoleerd probleem. Wat nog eens werd benadrukt toen Getir aangaf een supermarkt (wat een innovatie!!!) te openen waar vanuit OOK bezorging zal worden gedaan.

Bol.com heeft nu 50.000 verkooppartners | Twinkle

Bol.com heeft nu 50.000 verkooppartners | Twinkle

“Mijlpaal voor bol.com: het platform heeft de 50.000e verkooppartner verwelkomd. Vooral de afgelopen jaren nam het aantal partners op het platform fors toe.”

Mooie stap voor Bol.com, hoewel het natuurlijk de vraag is of steeds meer verkopers goed nieuws is voor de consument. Uiteindelijk wil je kwaliteit en als platform wil je ook professionele verkopers die volgens de standaarden van Bol kunnen leveren. Dan heb je misschien meer aan 5.000 ontzettend goede aanbieders dan de 50.000 waar nu het piketpaaltje voor wordt geslagen.

ILO Working paper 70: A global analysis of worker protest in digital labour platforms

ILO Working paper 70: A global analysis of worker protest in digital labour platforms

Voor wie echt de diepte in wil gaan een ontzettend mooi stuk leesvoer: “This paper presents findings from the Leeds Index of Platform Labour Protest, a database of platform worker protest events around the world in four platform sectors: ride-hailing, food delivery, courier services and grocery delivery for the period January 2017 to July 2020. The findings show that the single most important cause of platform worker protest is pay, followed by employment status, and health and safety.”

Event tip!

Een tip voor een interessant en relevant event: Reshaping Work 2022 in Amsterdam! Het enige multi disciplinaire event waar alle stakeholders bijeenkomen om te praten over de toekomst van werk. Op de eerste dag gaat het over platformwerk en dag twee is gereserveerd voor presentaties en discussies over de impact van AI op de toekomst van werk.

In de media

Van vrolijke wereldverbeteraars naar cowboykapitalisten: hoe moet het verder met de platformbedrijven?

Van vrolijke wereldverbeteraars naar cowboykapitalisten: hoe moet het verder met de platformbedrijven?

De razendsnelle opmars van platformbedrijven zoals Airbnb en Deliveroo kwam er niet alleen door een vernuftig verdienmodel, maar ook door extreem l…

BNR fragment n.a.v. KvK rapport

BNR fragment n.a.v. KvK rapport

BNR fragment n.a.v. KvK rapport

Bezorgdienst Deliveroo werkt aan een vertrek uit Nederland | Trouw

Bezorgdienst Deliveroo werkt aan een vertrek uit Nederland | Trouw

Maaltijdbezorger Deliveroo wil weg uit Nederland. Er zijn te veel investeringen nodig om marktleider of nummer twee te worden. Bovendien dreigt de …

De flitsbezorgers stuiten op tal van obstakels, maar: ‘Dit is een blijvend fenomeen’

De flitsbezorgers stuiten op tal van obstakels, maar: ‘Dit is een blijvend fenomeen’

De problemen stapelen zich op voor de flitsbezorgers die anderhalf jaar geleden de markt bestormden. Gemeenten verbieden vestigingen, investeerders…

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.

Recommended Posts