Goedemorgen! Twee weken geleden deelde ik in deze nieuwsbrief dat ik in de final stond van de NSVP ‘Inclusief Platformwerk Challenge’. Afgelopen vrijdag was de grote finale. Alle finalisten mochten een korte pitch houden en moesten vragen van de jury beantwoorden. Drie van de tien finalisten zouden ieder met 50.000euro naar huis gaan om de gepresenteerde plannen uit te gaan voeren. Ik heb goed nieuws: want mijn project ‘KlusCV’ is een van de 3 winnaars! Een hele eer, zeker gezien de kwaliteit en diversiteit van de andere inzendingen.

Wat ga ik doen? Zoals je mogelijk al weet werk ik met 6 klusplatformen, 4 universiteiten en diverse kennispartners aan een standaard voor het delen van reputatie- en transactiedata met de platformwerker in de vorm van een digitaal getuigschrift. Vervolgens is natuurlijk de vraag: helpt dit getuigschrift werkenden ook verder op de arbeidsmarkt. Met de 50.000euro van NSVP kan ik dit nu gaan uittesten. Het idee is dat in samenspraak met een gemeente een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een half jaar via een platform werkervaring gaan opdoen. Om vervolgens met deze ervaring verzilverd in een ‘digitaal CV’ hun kansen op de brede arbeidsmarkt te gaan verkennen. Kort gezegd is dit de validatie van de waarde van een digitaal CV dat is opgebouwd door het werken via klusplatformen. Ontzettend gaaf dat er nu de middelen zijn om dit in de praktijk te gaan brengen.

Naast dit mooie nieuws in deze nieuwsbrief ook enkele bijdragen van mij in de media en een mooi stuk over ‘platforms in de uitzendsector‘ in het bijzonder. Een aanrader om te lezen, al zeg ik het zelf 😉 Verder ook weer een aantal andere mooie artikelen verzameld, inclusief twee mooie voorbeelden hoe platformen in te zetten in de praktijk. Fijne week!

Regering wil deelplatformen zoals Uber, Deliveroo, en Airbnb aan banden leggen: ‘Dringend nood aan sociale maatregelen’ | De Morgen

Regering wil deelplatformen zoals Uber, Deliveroo, en Airbnb aan banden leggen: ‘Dringend nood aan sociale maatregelen’ | De Morgen

Waar het in Nederland vooral de vakbonden zijn (lees: FNV) die zich druk maken over de klus- en deeleconomie, wordt het debat in België een stuk breder gevoerd. Zo introduceerde het in 2016 al een apart belastingstatuur voor hen die via een ‘deeleconomie’ platform (in België gooien ze deel- en kluseconomie voor het gemak op één hoop) geld verdiende. “Particulieren die diensten aanbieden via elektronische platformen zoals Uber en op jaarbasis minder dan 5.000 euro bruto verdienen, zullen op hun opbrengst de facto tien procent aan belastingen moeten betalen.” Hoewel er veel valt te zeggen over deze regeling, was het wel België die als eerst experimenteerde om dit soort inkomsten via platformen te institutionaliseren.

En nu is er dan weer nieuws uit België: “In september zal een forum online worden gezet. Gebruikers, restauranthouders, handelaars, werknemers of platformbeheerders, allemaal worden ze uitgenodigd om mee het debat in te duiken. Het ultieme doel is te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en een betere sociale bescherming van deze werknemers.”

Hoewel ik erg benieuwd ben hoe de discussie op dit forum zal worden geleidt is het een mooie stap om een breed speelveld hierbij te betrekken en zo vanuit verschillende invalshoeken informatie en inzichten op te halen.

Mijn grote vraag is wel: is het verstandig om zoveel moeite te stoppen op de platformeconomie een aparte status te geven? Platformen zijn een manier van bemiddelen, maar zeker niet de enige vorm van bemiddelen. Mijn analyse vorige week over de verschillen en vooral de overeenkomsten tussen TCA en Uber laat dit goed zien. TCA en Uber lijken op veel vlakken op elkaar en zullen in de toekomst alleen maar meer naar elkaar groeien. Ik verwacht dat dit in nog meer sectoren zal zijn. Net als dat Airbnb en Booking ook steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Dan is de vraag: is het verstandig om de bemiddelaar die vanuit de digitale invalshoek komt in een ander regime te stoppen dan de bemiddelaar die uit een andere context op de markt is gekomen? Ik denk het niet. En adviseer onze zuiderburen om vooral te kijken naar de platform specifieke vraagstukken en de meer bredere vraagstukken dan ook maar gelijk breed aan te pakken.

Apps van de week: Een goede rijinstructeur in de buurt vinden | NU.nl

Apps van de week: Een goede rijinstructeur in de buurt vinden |  NU.nl

In gefragmenteerde markten waar een hoge mate van informatie asymmetrie is en de kwaliteit van het aanbod onduidelijk liggen kansen voor platformen. Dat was ook de gedachte van de oprichters van de app / het platform ClickDrive. Via het platform vind je snel een geschikte en gekwalificeerde rijinstructeur. Voor rijinstructeurs biedt het platform toegang tot nieuwe klanten en faciliteert het platform in de processen waar je je als rijinstructeur liever niet nee bezighoudt, zoals administratie. Het is niet ondenkbaar dat de dienstverlening richting de instructeur in de toekomst kan worden uitgebreid: wanneer de schaal maar groot genoeg is, kan het platform ook goede deals maken met bijvoorbeeld verzekeraars, auto lease bedrijven en ga zo nog maar even door.

Het platform richt zich voornamelijk op kleine rijscholen: dit zijn vermoed ik vooral zelfstandige rijinstructeurs. Voor deze doelgroep is de toegevoegde waarde van het platform en de dienstverlening het grootst.

Een goed idee? Op zich is het een mooi idee en platform, het is alleen wel de vraag in hoeverre een transactioneel platform waarde in dit proces toevoegt. Immers: als je eenmaal tevreden bent over de instructeur zul je deze waarschijnlijk ook voor de volgende lessen willen boeken. Alleen in het beginproces in het zoeken van de juiste instructeur en het bieden van een lage drempel voor het wisselen van instructeur zal het platform echt waarde toevoegen. Dan is het de vraag in hoeverre het platform waarde blijft toevoegen voor vervolgtransacties. Per les draagt de instructeur 5 euro af, dus de kosten in een maand lopen flink op. Het platform zal dus erg zijn best moeten doen om ook bij deze vervolgtransacties van toegevoegde waarde te kunnen blijven. Een oplossing zou kunnen zijn om het businessmodel aan te passen naar een abonnementsmodel plus een bepaalde vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe leerlingen. Maar dat is dan weer wat minder lucratief.

Er zijn ook niet-transactionele platformen in dit domein, zoals de rijschool sectie op de website van het CBR. Alleen deze zoekmachine is nog erg beperkt: de informatie over de rijscholen is minimaal, er kunnen geen waarderingen worden achtergelaten, etc. etc. Op dit moment lijkt er dus een markt voor ClickDrive te zijn, al is het de vraag wat er gebeurt wanneer bijvoorbeeld het CBR besluit om de ‘zoek een rijschool’ sectie op de eigen website een boost te geven en uit te breiden. Al met al een leuke platform case om te blijven volgen.

Hoe Doorb lokale bakkers extra brood op de plank bezorgt – MT/Sprout

Hoe Doorb lokale bakkers extra brood op de plank bezorgt – MT/Sprout

“Startup van de week Doorb geeft lokale bakkers een nieuw verdienmodel met een online broodabonnement.”

Nog een goed voorbeeld hoe een platform een bestaande sector kan ondersteunen. Kleine bakkerijen hebben vaak geen geld en kennis om goed op e-commerce in te zetten, bezorging te organiseren en met marketing nieuwe klanten te werven. In dat gat is Doorb gesprongen. “Volgens Doorb is 75 procent van de bestellingen afkomstig van klanten die voordien niet bij die bewuste bakker kwamen voor hun dagelijkse brood.”

Klanten betalen 2,50 per week voor 1-6 bezorgingen per week en het platform rekent een commissie van 25 procent over de verkochte waar. Voor 2,50 per week iedere dag een vers brood aan de deurklink klinkt natuurlijk als een goede deal. Ik ben wel benieuwd wat de verdiensten zijn voor de bezorger. Op de website wordt gesproken over 1 uur werk per dag en ik vermoed dat de bezorgers onder dezelfde regeling vallen als degenen die jou voor een paar cent per dag de krant door de brievenbus heen duwen.

Schieten bakkers hier iets mee op? Ik denk het zeker wel. Er zit wel één risico aan het concept voor de bakkers. Het platform zal de eerste jaren veel leren over de wensen van de consumenten en het klantcontact loopt via het platform. Daarnaast is het de vraag of de klanten ook hun weg naar de fysieke bakkerij zullen weten te vinden. Is dit zo, dan is dit voor bakkers een hele mooie manier om een nieuwe klantenkring aan te boren. Het platform kan hier ook een faciliterende rol in spelen. Het kan ook de andere kant opgaan: dat de klanten alleen online bestellen, Doorb leert op rekening van de bakkers en uiteindelijk een eigen broodmerk start om zo de klanten te kunnen bedienen. En de bakkers aan de kant zet of alleen inzet om de gaten te vullen die zij zelf niet kunnen bedienen. Een stuk efficiënter en een veel interessantere marge. De tijd zal het ons leren.

Akkoord onderwijs en Google over wegnemen privacyrisico’s | PO-Raad

Eind juni adviseerde de Nederlandse privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens dat het Nederlandse onderwijs en het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) uit privacyoverwegingen zouden moeten stoppen met het gebruik van de email- en clouddiensten van Google. Ik schreef hier toen dit over. In de nieuwsbrief een week later ging ik verder in op wat nu precies het probleem is. Het was ook direct duidelijk dat er niet een snelle oplossing zou komen: de lock-in in het onderwijs is simpelweg te groot. Dit heeft tijd nodig. Veel tijd. En geld. Veel geld.

Gisteren las ik het volgende bericht: “Vandaag is er overeenstemming bereikt met Google over maatregelen gericht op de eerder geconstateerde privacyrisco’s bij Google Workspace for Education. Dit betekent dat scholen gebruik kunnen blijven maken van Google Workspace for Education, mits zij zelf ook enkele acties uitvoeren. Dit is het resultaat van intensieve gesprekken die SIVON, SURF en het Strategisch Leveranciersmanagement Rijk (SLM-Rijk), mede op verzoek van de PO-Raad, hebben gevoerd met Google.”

Wat je hier ziet is dat het nut heeft om je als gebruikersgroep te verenigen. Krachten bundelen = macht. De publieke aanval van de AP heeft hier vast ook goed bij geholpen: dit heeft bij Google druk op de ketel gezet.

Zijn we er nu? Nee, nog lang niet. Maar het is een begin. Voor de korte termijn zijn goede stappen gezet, maar voor de lange termijn is er nog een lange weg te gaan. Er is ook niet één oplossing, maar een palet aan oplossingen. In de nieuwsbrief twee weken geleden deed ik een voorzetje. Ik ben dan ook erg benieuwd wat de vervolgstappen én ambities zijn van deze vertegenwoordigende partijen. Want we zijn er nog lang niet.

Ook gelezen

In de media

Steeds meer uitzenders bouwen een platform: Het voelt als een revolutie | Reflex

“Steeds meer uitzenders bouwen een platform: Het voelt als een revolutie” Precies: een platformrevolutie 😉 Mooi artikel met bijdrage van o.a. ondergetekende in de nieuwe editie van Reflex, het magazine van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen).

Na de lockdowns: de strijd om uw vrije tijd (en uw centen) – De Standaard

Na de lockdowns: de strijd om uw vrije tijd (en uw centen) – De Standaard

Voor dit artikel in De Standaard werd ik gevraagd een bijdrage te leveren .

FNV daagt Uber: een analyse – ZiPconomy

FNV daagt Uber: een analyse – ZiPconomy

Mijn analyse van de rechtszaak FNV > Uber in deze nieuwsbrief vorige week is nu ook als blog op ZiPconomy verschenen.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts