Goedemorgen! Afgelopen editie deelde ik een korte analyse van de markt van platformen die vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bijeenbrengen en kwam ik tot de conclusie dat er weliswaar genoeg platformen zijn die vraag en aanbod van vrijwilligerswerk voor deze crisis bijeenbrengen, maar dat er nog wel ruimte was voor verbetering. Ik kreeg als reactie veel tips met nieuwe initiatieven, maar ook van bestaande initiatieven die een ‘corona’ uitbreiding op de huidige dienstverlening hebben geïnitieerd. Daarnaast zag ik veel bestaande niet vrijwilligersplatformen op meerdere manieren reageren op de situatie. In deze editie ga ik dan ook in op deze 3 onderwerpen. Fijne dag!

Platformen vrijwilligerswerk reactie

De vier grootste platformen die vraag en aanbod van vrijwilligers matchen heb ik vorige week al behandeld: NLvoorelkaar, WeHelpen, Deedmob en Mijnbuurtje. Binnen een week hebben alle vier de platformen op ieder een eigen manier actie ondernomen om bij te dragen aan het matchen van vrijwilligers voor de Corona crisis.

NLvoorelkaar lanceerde een speciale Corona pagina op het platform. Slim is dat zij gebruik maken van het bestaande netwerk van 70.000 vrijwilligers die via het platform actief zijn. In het netwerk van het platform zitten ook 59 gemeenten. Met deze cijfers is de kans op succes natuurlijk groot: vanuit een stevige basis vooruit werken.

Ook Mijnbuurtje heeft een speciale Corona release doorgevoerd op alle lokale platformen die zij faciliteren. Daarnaast heeft het wat extra service aangekondigd voor bestaande klanten.

Deedmob lanceerde het geheel nieuwe platform Coronahelpers. Wat opvalt bij dit platform is dat de vraag vooral komt vanuit bestaande partners. Het is dus geen platform dat eenvoudig vraag en aanbod tussen individuen faciliteert. Het is de vraag in hoeverre een tijdelijk platform gaat werken. Andere initiatieven hebben ervoor gekozen voor een uitbreiding op het bestaande platform. Ik heb het idee dat dat een betere keuze is.

Het meest innovatief is Whapp, het nieuwe initiatief van WeHelpen. “Met Whapp kun je niet alleen zelf om hulp vragen, maar ook jouw hulp aanbieden aan andere gebruikers. Wanneer iemand in jouw omgeving om hulp vraagt, zoekt Whapp gebruikers die bij die vraag passen. Als jij een match bent, stuurt Whapp je een berichtje met daarin de vraag. Voel je je geroepen om te helpen, dan kun je direct met de hulpvrager chatten.” Een waanzinnig leuk concept en goed uitgevoerd, al ben ik wel erg benieuwd hoe lang het duurt voordat deze service werkt. Whapp zoekt naar hulp in een straal van 7 km rondom de vraagsteller, de transactie is immers lokaal. Om dit platform / deze app goed te laten werken heb je dus best wat massa nodig. De app is overigens niet geheel nieuw: in 2019 lanceerde WeHelpen de app al en na diverse pilots voor verschillende gemeenten was de Corona crisis een goede aanleiding om de app versneld landelijk in te voeren.

Nieuwe initiatieven

De afgelopen dagen zijn er echt ontzettend veel mooie nieuwe initiatieven voorbij gekomen. Ik zal er hier een paar uitlichten:

Roamler initieerde het platform ‘Bezorg de Zorg’. De omschrijving: “Het zorgpersoneel van Nederland werkt tijdens de Coronacrisis keihard om de overvolle gezondheidsinstellingen draaiende te houden. Juist zij, die nu zó belangrijk zijn, lopen dagelijks tegen problemen aan die thuisblijvers in mindere mate ervaren, zoals het doen van boodschappen, om nog maar te zwijgen over de lege schappen die ze aantreffen. Om deze hardwerkende professionals te helpen, gaat de Roamler community (vrijwillig) aan de slag! Zij gaan boodschappen doen én bezorgen, via het het Roamler platform. Zorgverleners kunnen via de website bezorg-dezorg.nl een boodschappenlijst indienen en worden daarna gematcht aan een Roamler die voor hen de taak oppakt en de boodschappen komt brengen.” Top initiatief.

Het team van Part-up heeft de afgelopen week ook het klokje rond gewerkt om verschillende organisaties in de zorg te faciliteren met hun platform software. In deze post: “Spreadsheets voldoen niet meer om het werk dat herverdeeld moet worden, te organiseren. Terwijl zorgpersoneel rondom de intensive care wordt ingezet, matchen wij de overige medewerkers en vrijwilligers met al het werk dat blijft liggen, zodat de zorg door kan blijven draaien.” Oftewel: optimaal gebruik maken van de beschikbare capaciteit binnen de eigen organisatie.

Laurens Walling, een van de oprichters van deze coöperatieve platform organisatie, vertelde mij ook dat hun software nu ook wordt ingezet om vrijwilligers van buiten ziekenhuizen te matchen met vraagstukken waar de zorg op dit moment mee te maken heeft. Hij vertelde mij dat ziekenhuizen hier al jaren mee bezig zijn, maar dit meestal beperkt bleef bij een contact formulier op de website, waarna iemand handmatig een match maakte. Via het platform worden nu direct een pool vrijwilligers ontsloten aan de medewerkers van het ziekenhuis. Geen centrale matching meer en een proces vele malen sneller en efficiënter dan voorheen. En juist die snelheid, dat is wat juist nu van grote toegevoegde waarde is.

Nog een paar andere initiatieven:

Reactie bestaande reguliere platformen

Airbnb

Het platform dat de meest rigoureuze beslissing heeft genomen in Airbnb. Het platform, dat in 2020 naar de beurs zou moeten gaan (die kans is klein), maakte het volgende nieuws bekend: “Airbnb is updating its cancellation policy to allow guests to cancel reservations anywhere in the world for a full refund.” Een mooi gebaar, maar wel met een grote impact voor de ‘andere’ kant van de marketplace: de aanbieders. Want waar Airbnb de commissie van geannuleerde verblijven misloopt, ligt de rekening van deze beslissing natuurlijk voor het overgrote deel bij de verhuurders. En die krijgen met deze beslissing een grote klap te verwerken. In hetzelfde bericht zegt Brian Chesky, een van de oprichters, het volgende: “we know our hosts depend on money from Airbnb. 50% depend on it to pay their rent/mortgage.”. Het is natuurlijk de vraag wie het beste de pijn van deze gemiste transactie zou kunnen dragen: de toerist of de verhuurder. Het is opmerkelijk dat Airbnb de kant van de toerist heeft gekozen, over de rug van de verhuurders. Daar leek Airbnb niet geheel blind voor. Chesky: “We are working on some bold ideas to support hosts, and we will have news very soon.” Dat ‘bold idea’ kwam even later naar buiten en was minder ‘bold’ dan is aangekondigd. In dit stuk: “In a letter sent Tuesday to House Speaker Nancy Pelosi and House Minority Leader Kevin McCarthy, the online travel company recommended that the legislature pass a collection of tax relief and loan measures that would specifically benefit its network of hosts. The measures would provide both short-term help for property managers and, longer term, potentially make the short-term rental business more profitable for them.”

Een uiterst discutabele stap. Met deze actie heeft Airbnb vrienden gemaakt bij iedereen die een accommodatie heeft geboekt en hier vanwege Corona van af wil. Maar het laat daarmee tegelijkertijd de verhuurders zitten. En dit is, los van de illegale hotels waar je wat mij betreft geen medelijden mee hoeft te hebben, voor heel veel verhuurders (die 50%) echt een probleem. Vooral opmerkelijk omdat voorheen verhuurders zelf de ruimte hadden om zaken als ‘cancellations policies’ zelf te bepalen en dit door Airbnb is overruled.

Wat je ook van deze actie wil vinden: met deze actie in gedachte is de discussie of Airbnb een prikbord of een bemiddelaar is natuurlijk volledig verleden tijd.

UberEats

Bij de maaltijdbezorg platformen is het aanbod van restaurants de afgelopen week behoorlijk gegroeid. De vraag lijkt nog niet te ‘profiteren’ van de situatie. De meeste mensen zijn ook thuis en kunnen dan ook prima zelf koken is mijn gedachte hierbij. UberEats maakte deze week bekend om nieuwe restaurants geen activeringskosten (400euro) in rekening te brengen en de procedure om toegelaten te worden als restaurant te versnellen naar maximaal 48uur. Prima actie.

Voor klanten besloot het bedrijf om tijdelijk geen bezorgkosten in rekening te brengen. Ook natuurlijk erg aardig. Er is dan wel een hele grote ‘maar’. Want het is toch best opmerkelijk dat in tijden van crisis de klant een incentive krijgt in plaats van de (nu meer dan ooit) kwetsbare bezorger. Praktisch gezien laat deze actie zien dat het duidelijk is aan welke zijde van de marktplaats de schaarste ligt. Het platform doet overigens, net als concullega Deliveroo, wel iets voor de bezorgers. Bezorgers die met Corona zijn besmet krijgen financiële steun. Alleen zijn de voorwaarden voor die steun zo strikt, dat ik net verwacht dat daar in Nederland een koerier voor in aanmerking zal komen.

Tweet


In de media

Wie komt er op voor de Uber-chauffeur? – NRC

Wie komt er op voor de Uber-chauffeur? – NRC

In dit NRC stuk mocht ik ook een bijdrage leveren. Twee fragmenten:

“Volgens Martijn Arets, onderzoeker en expert op het gebied van online platformen, legt het coronavirus op pijnlijke wijze bloot dat we onze arbeidsmarkt verkeerd hebben ingericht. „Welke rechten en plichten je hebt, hangt af van je contract. En of er een organisatie is die voor jouw rechten opkomt”, zegt Arets. „Je ziet dat de onderkant van de arbeidsmarkt ook in de platformeconomie niet weerbaar is.””

Arets zegt te hopen dat deze crisis zal leiden tot wetgeving om juist deze groep in de toekomst beter te beschermen. En niet door iedereen in dienst te nemen zoals vakbond FNV wil. „Dat gaat niet werken”, zegt Arets. „Zorg nou eens dat alle werkenden dezelfde collectieve basisverzekering hebben die iedereen dezelfde bescherming biedt, ongeacht het contract dat je hebt. Gebruik alle eensgezindheid en het momentum nu om tot een collectieve oplossing te komen.”

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie (tegenwoordig ook via een online presenatie)?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 400 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie.

Er is ook een Engelstalige nieuwsbrief, welke iedere twee weken wordt verstuurd.

Recommended Posts