Het was weer een week vol mooie ontmoetingen met als sluitstuk in één dag op en neer naar Southampton voor een panelsessie en presentatie op de 3rd International Workshop on the Sharing Economy. Daar ook gebruik gemaakt van de situatie om de groep academici op te roepen een duurzame verbinding te leggen met experts in de praktijk: hier kan zoveel moois en goeds uit komen… De tip voor de podcast serie ‘how to start a startup’ van vorige week is goed ontvangen. Marill Ooms was zo vriendelijk om mij er op te wijzen dat er ook niet-Mac gebruikers onder mijn abonnees zijn, dus hierbij ook de link naar de podcasts voor mensen die geen iTunes gebruiken 😉

Het is overigens sinds kort ook mogelijk om individuele artikelen + mijn analyse te delen. Dit kan via de ‘share’ knop onder de titel van elk stuk.

Platformeconomie top 5

Avaaz – 8-miljoen Amerikaansekiezers in het buitenlandkunnen Trump verslaan… als ze stemmen

Ik volg al een tijdje het ‘slacktivism’ platform Avaaz.org. Een platform met ruim 43 miljoen leden wereldwijd die haar leden faciliteert (en inzet) om online campagne (of beter gezegd: actie) te voeren.

Deze week las ik over een campagne waarbij zij 8 miljoen Amerikaanse kiesgerechtigden die in het buitenland wonen willen activeren om te gaan stemmen bij de volgende verkiezingen. Tegen Donald Trump. Waar normaal de drempel om dit te doen erg hoog is en de motivatie om te stemmen erg laag, heeft Avaaz een slimme tool ontwikkeld om de drempel voor deze groep kiezers te verlagen. Met de hoop dat zij alsnog hun stem gaan uitbrengen. Weer een interessant voorbeeld van een platform die volgens slimme digitale technieken (icm oeroude strategieën) drempels verlaagt om een latente doelgroep te activeren.

Misleidende rentes bij crowdfunding | Fundwijzer

Bij lening crowdfunding wordt een bepaald rendement belooft welke af hang van de risico classificatie van het project en de onderneming. Hoe hoger het ingeschatte risico, hoe hoger de rente.  In de praktijk komen hier nog twee variabelen bij:

  1. de kosten die naar het platform gaan (dat is een vast bedrag, maar wel per platform verschillend)
  2. het werkelijke risico (wat pas achteraf te bepalen is)

Nu er steeds meer cijfers uit de praktijk beschikbaar komen, wordt het ook steeds duidelijke wat nu het werkelijke rendement is van crowdfunding. En dus ook van hoe goed platformen in staat zijn om het risico vooraf goed in te schatten.

In dit artikel maakt een investeerder op basis van zijn eigen investeringen een overzicht:

Ik heb voor u mijn eigen portfolio geanalyseerd op verwacht rendement na gemaakte kosten en reeds afgeboekte defaults. Mijn portfolio is 8 tot 35 leningen groot per platform. De portfolio is niet groot genoeg om een definitief oordeel te vellen. Maar het geeft een inkijkje.

GvE: Belofte 8,0%, Kosten 0,9%, Default*25%, Verwacht rendement 2,1%

KoM: Belofte 7,0%,Kosten 0,9%, Default*10%, Verwacht rendement 4,1%

LdH: Belofte 3,5%, Kosten 0,0%, Default*00%, Verwacht rendement 2,5%

Moraal van het verhaal: ga niet blind af op de cijfers die een platform jou presenteert, want in de praktijk (los van een oordeel van de bedoelingen van het platform) ziet de wereld er vaak een stuk anders uit.

Lees ook het artikel ‘What’s The Real Commission That Uber Takes From Its Drivers?’ waarin een berekening wordt gemaakt van de werkelijke commissie van Uber. En dat is dus geen 25%.

When your boss is an algorithm – FT.com

Interessant stuk dat via de nieuwsbrief van Wouter van Noort bij mij terecht kwam. Veel ‘workers’ die via platformen klusjes (gigs) doen, die krijgen hun werk via een algoritme. Aangezien deze vorm van werken de komende jaren alleen maar zal toenemen is het goed om over de vragen die in dit stuk voorbij komen goed na te denken. Zo luisterde ik een keer een podcast serie van iemand die een maand lang zijn geld moest verdienen in de gig economy: hij werd gillend gek van de smartphone die hem in zijn macht had als ‘werkgever’. Ik kan het linkje helaas even niet zo snel vinden (het is nu zondag 23:15), maar zal hem komende week voor je opzoeken.

Aandeel flexibele schil groeit naar een derde van beroepsbevolking | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

“Het aandeel van de flexibele schil is in tien jaar gegroeid van een kwart naar een derde van de totale beroepsbevolking.” stond deze week op nu.nl. In mijn ogen het bewijs dat er nog een lange weg is te gaan voordat de flexibilisering van de arbeidsmarkt haar volle potentie heeft bereikt. Laten we beginnen met het afschaffen van het woord ‘flexibele schil’. Want dat impliceert (in mijn beleving) dat de kern nog steeds ligt bij de ‘niet flexibele’ arbeid (ik vermoed dat ze daarmee ‘de mensen met een vast dienstverband bedoelen) en dat de flexibele capaciteit puur als aanvulling wordt gezien. En dat lijkt mij geen goed idee….

Eigen publicaties

Airbnb: Make your choice! — An open letter – Medium

De open brief aan de founders van Airbnb die ik onlangs in het NRC publiceerde is nu ook in het Engels beschikbaar.

Insights and thoughts on the rise of the crowdfunding market – keynote Martijn Arets

Hierbij de slides van mijn presentatie in Southampton afgelopen week. Ik was gevraagd om in een blok waarin diverse crowdfunding onderzoeken werden gepresenteerd mijn visie over de ontwikkeling van crowdfunding te delen. Ook heb ik een bruggetje gemaakt tussen de opkomst van crowdfunding vs de opkomst van de deeleconomie.

Foto van de week

Toch eigenlijk bizar om even voor een dagje op en neer te vliegen, om vervolgens ’s avonds om half negen op een verjaardagsfeestje aan te schuiven alsof er niets is gebeurd.

Slapend rijk – VPRO Tegenlicht

“Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad?”. Dit was de vraag die Tegenlicht zichzelf stelde in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Het was een leuke uitzending die de moeite van het bekijken waard is. Een aantal gedachten van mij n.a.v. de uitzending:

  • Het valt mij erg op dat Tegenlicht zichzelf wederom (net als de aflevering in 2014 waar ik deze reactie video op maakte) niet stil staat bij de vraag: wat is deeleconomie? Juist omdat wanneer je duidelijk stelt wat wél en wat niet deeleconomie is, je ook de discussie in de juiste context kunt plaatsen. Mocht je benieuwd zijn wat de definitie van deeleconomie is, lees dan dit stuk dat ik vorig jaar met Koen Frenken, Pieter van de Glind en Toon Meelen schreef.
  • Airbnb is een van de platformen die een activiteit die eerst in een grijs gebied plaatsvond schaalbaar heeft gemaakt. De activiteit eerst werd gedoogd vanwege de kleine omvang en de hoge kosten om het te handhaven. Pas nu het door de (potentiële) schaalbaarheid een probleem is geworden, is actie vereist.
  • Het probleem wordt goed in kaart gebracht, maar ook wel erg eenzijdig. Het is duidelijk dat op grote schaal platformen als Airbnb een groot probleem kunnen zijn voor een stad. Maar hoe zit dit met de steden waar dit (nog) niet zo is?
  • Het probleem wordt in kaart gebracht, maar dat is natuurlijk helemaal niets nieuws: dat lezen we elke week wel ergens in de krant. Wat ik interessanter had gevonden en in de uitzending mis is de vraag: en nu? Hoe kunnen we hier mee omgaan? Wat zijn de mogelijke acties? Dat was ook juist de reden dat ik twee weken geleden een ingezonden brief naar NRC stuurde….

Recommended Posts