Na de verhuizing van mijn kantoor stond deze week in het teken van plannen voor 2017, nieuwe strategie voor deeleconomieinnederland.nl, enkele presentaties voorbereiden en meer. Zin om er weer een mooi jaar van te maken. Fijne week!

Platformeconomie top 5

3000 Ubers Could Replace NYC’s Entire Taxi Fleet | Motherboard

3000 Ubers Could Replace NYC’s Entire Taxi Fleet | Motherboard

“Alle 13.500 taxi’s in New York zouden naar de schroothoop kunnen als er 3.000 Uber-auto’s door The Big Apple zouden rijden. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse MIT-universiteit, die met een speciaal algoritme alle 3 miljoen taxiritjes analyseerde die in één week tijd in New York werden verricht. Gezegd moet worden dat dit alleen geldt als iedereen de carpool-optie van Uber zou gebruiken, dat is de optie waarmee gebruikers ritten – en dus de kosten – kunnen delen. Het algoritme berekende bijvoorbeeld dat vierpersoons auto’s 98 procent van de vraag in New York aan zouden kunnen met een gemiddelde wachttijd van slechts 2,7 minuten. Dat is zelfs 20 procent sneller dan de huidige Uber-wachttijden.”

Mooie studie die aangeeft wat voor efficiency slag er nog kan worden gemaakt binnen (gedeelde) mobiliteit. Natuurlijk zijn die 3.000 auto’s de ideale situatie, maar laten het er 5.000 zijn ipv de huidige 13.500 stuks. Daarnaast zou je ook vanuit het stadsbestuur een visie rondom mobiliteit kunnen ontwikkelen, waarbij je de drempels om met een eigen auto de stad in te rijden verhoogt (vergunningen, tol, etc.) en vervolgens aan de rand van de stad garages bouwt die als hub kunnen dienen. Want niet alleen die 13.500 taxi’s zijn het probleem, maar ook de andere normale auto’s. Op die manier zijn er bijvoorbeeld geen parkeerplekken meer nodig, alleen ophaal en afzet plekken. En zou het straatbeeld er een stuk vriendelijker uit kunnen komen te zien.

‘Airbnb loopt 382 miljoen euro mis door nieuwe regels Londen’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

‘Airbnb loopt 382 miljoen euro mis door nieuwe regels Londen’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ook in Londen gaat Airbnb de lokale regulering van maximaal 90 dagen verhuur per jaar in het platform in programmeren. Volgens de Financial Times zouden 50% van de boekingen van vorig jaar in Londen met deze regel niet plaats hebben kunnen vinden, wat een ‘verlies’ van een kleine 400miljoen euro voor Airbnb zou betekenen. Airbnb is het daar niet mee eens en zegt dat reizigers niet uit hoeven te wijken naar andere verhuursites, omdat er voldoende andere Airbnb-accommodaties zouden zijn.

Even los van de hoogte van het bedrag: gederfde inkomsten zullen er zeker zijn. Vervelend voor de korte termijn, maar wel de enige manier voor Airbnb om op de lange termijn te kunnen bestaan. Dit maakt het zogenaamde ‘verlies’, wat overigens door ongelooflijk veel media is vermeld, ook een beetje kort door de bocht. Simpelweg komt het er op neer dat, in de berekening van de FT, Airbnb met illegale praktijken 400mln per jaar meer zou kunnen verdienen. Maar dat is iets dat je van iedere business kan zeggen. En slaat dus als je het zo bekijkt de plank behoorlijk mis….

Crowdfunding, dieper de cijfers in 2016 – Koen van Vliet

Crowdfunding, dieper de cijfers in 2016 – Koen van Vliet

Fijne analyse van Koen van Vliet, we schrijven momenteel samen ‘Crowdfunding voor Dummies’, van de crowdfunding cijfers van 2016. Altijd fijn wanneer cijfers meer duiding krijgen, en dan bedoel ik niet de weinig zeggende duiding die vaak wordt ingezet om de media bij te maken 😉

Airbnb Is Building a Flight-Booking Tool – Bloomberg

Airbnb Is Building a Flight-Booking Tool – Bloomberg

Er zijn geruchten dat Airbnb ook vliegtickets gaat verkopen, Airbnb ontkent.

“Since it started eight years ago, Airbnb helped create a global industry out of staying in strangers’ home. But the company is hoping to find new sources of revenue as it matures. Last month, it added tours, restaurant reservations and other travel services with an initiative called Airbnb Trips. The startup, which was valued at $30 billion by investors this year, has said it wants to be a destination for planning a person’s entire vacation, not just a place to stay.”

Volgens dit artikel wil Airbnb de ‘flights’ optie voor de beursgang integreren. Dit zou dus binnen 18 maanden moeten gebeuren. Ik zie het als een logische stap wanneer je kijkt naar de belofte van het bedrijf. Gevaar is wel dat hoe meer categorieën Airbnb aan gaat boren, hoe meer ze met concurrenten te maken hebben die al een excellente dienstverlening in hun markt aanbieden. Airbnb was de eerste die de categorie peer2peer vacation home rental binnenkwam en heeft op een slimme manier deze markt gecreëerd en veroverd. de toevoeging van ’tours’ was ook een logische stap binnen het peer2peer domein. Ik ben benieuwd hoe ze de niet peer2peer dienstverlening, zoals flights, succesvol gaan integreren. Daarnaast raken ze dan ook een grote groep potentiële resellers /affiliate reispartners kwijt, omdat ze in hun domein gaan concurreren. En dat zou wel eens een verkeerde stap kunnen zijn.

Rechter: Booking.com is geen reisbureau (en dat toont scheuren in pensioenstelsel) – Volkskrant

Rechter: Booking.com is geen reisbureau (en dat toont scheuren in pensioenstelsel) – Volkskrant

“Is Booking.com een reisbureau? Nee, zei de rechter dinsdag in een uitspraak die ging over pensioenen.” Interessante uitspraak in de discussie of een platform / marktplaats een tech bedrijf of een reisbureau/taxibedrijf/etc is. De rechter vond in dit geval van niet.

“De website van Booking.com is niet anders dan een (enorme) verzameling van advertenties in een digitale vorm, zei de rechter die het verweer volgde, en in die zin meer vergelijkbaar met de drukker van de ouderwetse reisgids.”

Geeft ook weer dat het idee dat een gedwongen keuze voor pensioenfonds wanneer je toevallig in een bepaalde branche werkt ook niet meer van deze tijd is…

Mooi initiatief

Bijstand als opstap naar eigen onderneming – Binnenlands Bestuur

Bijstand als opstap naar eigen onderneming – Binnenlands Bestuur

“De gemeente Breda is sinds kort ‘sociaal aandeelhouder’ van een coöperatie van en voor mensen in de bijstand. De gemeente levert de klanten, de coöperatie is de re-integratie. ‘We willen mensen de mogelijkheid geven om hun talenten te ontplooien en er daadwerkelijk geld mee te verdienen.’ De Vrije Uitloop, met tien tot vijftien leden, is een broedplaats voor ‘scharrelondernemers’: mensen die (voorlopig) niet helemaal zonder bijstand kunnen, maar zich wel willen ontplooien.”

Mooi initiatief waarbij mensen in de bijstand meer ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen.

Eigen publicaties / in de media

Airbnb weet dat het moet meebuigen – NRC

Airbnb weet dat het moet meebuigen – NRC

Goed stuk in NRC deze week dat meer context geeft rondom het vraagstuk waarom Airbnb samen werkt met (lokale) overheden. Voor dit stuk werd ik een aantal weken geleden geïnterviewd.

5 success factors of online platforms like Uber and Airbnb

5 success factors of online platforms like Uber and Airbnb

Onlangs schreef ik voor Intrapreneur.nl een blog over de 5 succesfactoren voor online platformen. Deze week kwam de Engelse versie online.

Foto van de week

De afgelopen weken was ik druk met de verhuizing van mijn kantoor. Mijn kantoor op de Lomanlaan maakt in 2017 plaats voor woningen en wordt gesloopt. En in de gevangeniscel die ik huurde om te schrijven aan mijn boeken gebruikte ik echt bijna nooit. Gelukkig heb ik, samen met enkele ondernemers uit het Lomanhuis, een mooie nieuwe plek gevonden. Zie hier het resultaat. Nieuw adres: Europalaan 400 in Utrecht.

Recommended Posts