Goedemorgen! Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Londen (foto’s onder in deze nieuwsbrief) voor een interview voor een nieuwe aflevering voor The Gig Work Podcast, welke ik voor WageIndicator produceer. Het was fijn om weer even met de trein op pad te gaan. Daarnaast veel leuke bijeenkomsten gehad over o.a. platform coöperaties, nieuw onderzoek en de voorbereidingen voor de minor ‘Bouw je eigen platform’ die in November bij de Haagse Hogeschool weer van start gaat. Als laatst hebben we met het team van WageIndicator mooie stappen gemaakt in de ontwikkeling van de Living Tariff tool voor Kenia, Pakistan en Indonesië. Op dit moment zitten we in de ontwerp en pilot fase. Wanneer de tool live is, dan zal ik hier uitgebreid op ingaan. Het is namelijk een heel tof en relevant project 😉

In deze nieuwsbrief, alweer de 336ste editie, heb ik weer wat artikelen verzameld en deel ik de bevindingen van een onlangs gepubliceerd paper over dataportabiliteit in de kluseconomie. Fijne week!


Hoe waardevol of waardeloos is data voor de platformwerker?

Het debat rondom data portabiliteit wordt gedomineerd door vele aannames. Willen de werkenden hun data meenemen? En zo ja: onder welke condities? Wat doen zij vervolgens met hun data? En ziet de ontvangende partij deze data ook als waardevol? Met KlusCV hebben we een project neergezet dat naast een échte impact (+100.000 platformwerkers hebben toegang tot hun cv data en er zijn intussen al 20.000 cv’s gedownload!!) ook voedingsbodem is voor onderzoek om deze aannames te valideren.

In deze eerste en recent gepubliceerde wetenschappelijke publicatie “The role of contextual and contentual signals for online trust: Evidence from a crowd work experiment” hebben we (Rense Corten, Timm Teubner, Judith Kas en ondergetekende) gekeken naar de invloed van het meenemen van data door een platformwerker naar een ander platform op de ‘hiring intention’ van de cliënt. Het is namelijk heel mooi wanneer je als platformwerker je data mee kunt nemen, maar wordt deze door de partij die het moet ontvangen ook als waardevol ervaren? Een vrij cruciale vraag die in veel debatten voor het gemak wordt vergeten. Kort samengevat: het meenemen van data naar een ander platform draagt wel degelijk bij aan het vertrouwen van de cliënt in de werkende onder de voorwaarde dat de ervaring die is opgedaan met vergelijkbare werkzaamheden is vergeleken én op het moment dat de werkende op het nieuwe platform nog geen werkervaring (ratings) heeft opgebouwd. Oftewel:

“This study reports the results of an online experiment among 180 actual clients of five gig economy platforms to disentangle the importance of two dimensions of worker reputation: (1) contextual fit (i.e., the ratings’ origin from the same or another platform) and (2) contentual fit (i.e., the ratings’ origin from the same or a different job type). By and large, previous work has demonstrated the potential of imported ratings for trust-building but usually confounded these two dimensions. Our results provide a more nuanced picture and suggest that there exist two important boundary conditions for reputation portability: While imported ratings can have an effect on trust, they may only do so for matching job types and in the absence of within-platform ratings.”

Misschien niet een geheel verrassende, maar wel belangrijke bevinding. Waarom? Omdat dit (en ja, ‘we always need more research….’):

  • laat zien dat meegenomen data wel degelijk onder bepaalde condities van toegevoegde waarde is voor de werkende;
  • meehelpt in het ontwerpen van systemen voor de import. Immers: wanneer duidelijk is dat de geïmporteerde data alleen van waarde is op het moment dat de werkende nog geen ervaring op het nieuwe platform heeft, is het aannemelijk dat deze data alleen bij de eerste paar klussen hoeft te worden vertoond;
  • laat zien dat de waarde van deze data beperkt is, wat (digitale) bemiddelaars mogelijk over de streep kan trekken om deze data te delen met de werkende. Het afbreukrisico is immers klein. Hierbij zou en conclusie kunnen zijn dat (digitale) bemiddelaars de waarde van hun data overschatten. Prima, ik help ze graag uit deze illusie 😉

Heel fijn dat deze studie nu (met grote dank aan mijn co-auteurs) is gepubliceerd en als bron/input kan worden gebruikt voor andere onderzoeken en onderzoekers.

Wat onderzoek rondom KlusCV betreft is het hiermee niet afgelopen. Op dit moment werk ik aan een wetenschappelijk paper over de relatie tussen de mogelijkheid van het meenemen van data op de commitment van de werkende richting het platform. En voor 2024 (en begin 2025) staan onderzoeken in de planning naar de vraag onder welke conditie platformwerkers hun data downloaden, wat werkenden met de meegenomen data doen en hoe niet-platform werkgevers of intermediairs de meegenomen data waarderen plaatsvinden.

Het paper is te downloaden via deze link:

The role of contextual and contentual signals for online trust: Evidence from a crowd work experiment – Electronic Markets
Platform workers can typically not take their ratings from one platform to another. This creates lock-in as building up reputation anew can come at prohibitively high cost. A system of portable reputation may mitigate this problem but poses several new challenges and questions. This study reports th…

💡
Wil je meer informatie over deze onderzoeken, wil je als platform ook data delen met de werkenden of wil je (vanuit bijv. een ministerie) bijdragen aan deze onderzoeken: stuur gerust een reply op deze mail.

Dit platform maakt wél winst

Er is regelmatig kritiek (en twijfels) over de mogelijkheid om met platformen winst te kunnen maken. De kritieken zijn niet verrassend: er zijn veel kleine en grote platformen die jarenlang rode cijfers draaien, waarbij het de vraag is of die kleur ooit zal veranderen en of het model uiteindelijk uit kan. Aan de andere kant zijn er ook meer dan genoeg platformen die (soms wel iets te fanatiek) laten zien dat winst maken met een platform goed te doen is. Platformen als Meta, Booking en Marktplaats zijn hier voorbeelden van.

Over het algemeen moet deze winst worden verdeeld onder veel aandeelhouders. Het is zeldzaam dat een groot winstgevend platform maar één eigenaar kent. Uitzondering is het content platform Onlyfans. Dit platform, dat slechts 53 medewerkers in dienst heeft, maakte volgens dit artikel in The Guardian in 2022 een winst van 525 miljoen dollar en keerde 338 miljoen dollar dividend uit aan de enige eigenaar. Dit op een omzet van 1,1 miljard dollar.

The site, which claims it provides more than just porn with musicians, athletes, and comedians also creating content, has 3.2 million registered “creators”, up from 2.1 million a year earlier. The number of registered “fans” who can subscribe to content from their favourite performers and buy extra pictures and videos hit 239 million – up from 188 million in 2021.

The company’s 2022 accounts, which were filed with Companies House on Thursday, show that pre-tax profits increased by 22% to $525m as payments made through the platform hit $5.6bn, up from $4.8bn in 2021.

The amount of revenue made by the site increased to $1.1bn from $932m in 2021. The company had just 53 members of staff, down from 61 a year earlier. That means the company made more than $20m per employee. The firm paid $121m in tax to the UK exchequer.


Europese Digital Services Act van start

Vorige week deelde ik mijn verslag en bevindingen n.a.v. de werkconferentie Regulering Digitale Platformen die ik vanuit de Haagse Hogeschool (lectoraat Platformeconomie) en samen met PwC en Considerati organiseerde.

In diezelfde week ging een belangrijke wet die moet bijdragen aan een eerlijker internet van start: de Digital Service Act (DSA).

Negentien grote techbedrijven dienen zich vanaf vandaag te houden aan de Europese Digital Services Act (DSA).  Ze moeten illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken, hun aanbevelingssystemen aanpassen en transparant zijn over online reclame via hun diensten. Regelovertreders kunnen hoge boetes krijgen.

In dit artikel op Emerce lees je er meer over.

Een mooie stap, al ben ik (en met mij velen) wel erg benieuwd hoe de handhaving van de DSA en andere aangekondigde wetten zal worden ingericht.


Crash-course open source

Open source: we horen er veel over, we praten er veel over, maar wat is het nu precies en hoe zit dit in de praktijk? Via het expeditieteam van de provincie Zuid Holland kwam ik op deze laagdrempelige MOOC: “Open source: van ambitie naar realiteit” terecht. De MOOC bestaat uit 5 video’s rondom open source en een verzameling verwijzingen naar interessante artikelen. Zeker een aanrader om te kijken en met een uurtje heb je alle video’s gezien.


Aankondiging: interview met James Farrar

Deze week was ik in Londen waar ik James Farrar: oprichter van de Worker Info Exchange en oprichter van de App Drivers and Couriers Union te interviewen. Dit deed ik namens de WageIndicator Foundation voor de maandelijkse ‘The Gig Work Podcast‘. James is voormalig Uber chauffeur (met een achtergrond in tech) die opkomt voor de rechten van bezorgers en chauffeurs in de UK. Het was een heel interessant gesprek en over een week of 3 zal een blog en podcast online verschijnen met dit interview. Alvast iets om naar uit te kijken.


Foto’s Londen

Tijdens mijn bezoek aan Londen maakte ik van de gelegenheid gebruik om in de avond Londen te verkennen. Wat foto’s:


Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event? Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.

Recommended Posts