Goedemorgen! Soms zou het fijn zijn wanneer er meer uren in een dag of dagen in een week zouden zitten. Dat was mijn wens voor afgelopen week. Een hoop mooie dingen passeerden de revue: van een mooi gesprek over de impact van big tech op de toekomstige vraagstukken voor de AFM tot een bijeenkomst met een panel discussie met Kees Verhoeven bij Considerati, waar ik hoorde dat een abonnement op mijn nieuwsbrief standaard onderdeel is van het onboarding proces van nieuwe medewerkers. Ook kwamen afgelopen week de eerste resultaten van het onderzoek naar de impact van een geïmporteerde rating op het vertrouwen van de opdrachtgever binnen. Deze zagen er goed uit. Komende week weer veel op pad voor presentaties, onder andere in Friesland en Limburg en gesprekken met onderzoekers van Oxford University over een ‘code of conduct’ als onderdeel van KlusCV/GigCV. Zoals je leest: ik vermaak mij wel! Ik hoop jij ook. Maak er een mooie week van.

Unilever werft eerst intern voor projecten en ‘gigs’ – ZiPconomy

Unilever werft eerst intern voor projecten en ‘gigs’ – ZiPconomy

Platformen zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de organisatie van werk in de toekomst. Veel aandacht en discussie gaat uit naar de losse klusplatformen / marktplaatsen. Hoewel deze heel zichtbaar zijn, leidt deze focus ook af van de werkelijke kansen. Een mooi voorbeeld van hoe platformen kunnen bijdragen aan de organisatie van werk zie je terug bij platformen die interne mobiliteit voor klussen faciliteren. Een tijdje geleden deelde ik al een mooie casus van Schneider Electric en afgelopen week kwam er een mooie casus bij van Unilever:

“Een frisse blik of hulp nodig bij een project? Die hoeft niet altijd van buiten te komen. Daarom werkt Unilever met de ‘talent marketplace’ U-Work. Met deze HR-tool wordt interne mobiliteit, samenwerken en talentontwikkeling extra makkelijk.”

Unilever werkt overigens al een aantal jaren met een platform voor interne mobiliteit, lees ook dit stuk. Daar lees je onder andere dat bij het bedrijf in 2019 al meer dan 30.000 medewerkers van Unilever van het systeem gebruik maken. En ook: “Unilever has unlocked 60,000+ hours of work that people want to do, and 95% of employees endorse the system.”.

Het idee is dat niet de processen, maar de medewerker centraal staat. Deze kiest de klussen en projecten die op het interne platform worden aangeboden uit en nemen zo de eigen regie op hun werk en ontwikkeling. In dit geval vanuit een vast dienstverband. Het is aannemelijk dat een dergelijk systeem in de toekomst zal worden uitgebreid om ook zo mensen van buiten toegang te geven (eventueel wanneer een klus intern niet wordt opgepakt), maar ook door bijvoorbeeld mensen die met pensioen gaan nog bij het bedrijf te betrekken.

Weer een mooi voorbeeld dat laat zien dat platformen op allerlei manieren kunnen bijdragen aan de organisatie van werk, dat ‘vast minder vast’ niet ten koste hoeft te gaan van zekerheid, dat het centraal zetten van de werkende in plaats van het centraal zetten van de processen veel kansen met zich meebrengt en dat er ook veel kansen voor bestaande bemiddelaars liggen om klanten op een ander niveau te ondersteunen en faciliteren. En dat de transitie naar een platform gedreven organisatie niets met techniek, maar alles met organisatie en mensen te maken heeft.

Microsoft laat appwinkels van Epic en Amazon toe in eigen Store | NU.nl

Microsoft laat appwinkels van Epic en Amazon toe in eigen Store |  NU.nl

Een interessante stap van Microsoft, welke heeft besloten “geen commissie te vragen over aankopen die via de winkels van derden worden gedaan als die hun eigen betaalsystemen gebruiken.”

Het bedrijf vaart hiermee een andere koers dan Apple en Google. Ik vermoed dat het voor Microsoft ook een stap is die minder (financiële) pijn kost en een relatief eenvoudige kans om zich positief te profileren tegenover Apple en Google die beiden onder druk staan om de voorwaarden van de stores te versoepelen. Maar dat het bedrijf de stap zet is natuurlijk alleen maar goed.

‘Nieuw kabinet, toon daadkracht voor waardevolle digitale innovatie’ | Rathenau Instituut

‘Nieuw kabinet, toon daadkracht voor waardevolle digitale innovatie’ | Rathenau Instituut

Afgelopen week las ik het rapport ‘De stand van digitaal Nederland’, geschreven door onderzoekers van het Rathenau Instituut.

De eigen introductie: “Het komend kabinet moet krachtige wetgeving vaststellen voor digitale innovatie. Daarnaast moet het parlement kritischer toetsen wat de maatschappelijke opbrengst is van digitale middelen voor het onderwijs, de gezondheidszorg, het openbaar bestuur, de veiligheid of een duurzame samenleving. Dit is nodig om hardnekkige problemen van digitalisering op te lossen. Daarop wijst het Rathenau Instituut in het rapport ‘De stand van digitaal Nederland’.”

De onderzoekers delen in het rapport 3 speerpunten voor een nieuwe digitaliseringsstrategie :

  1. Stel krachtige, toekomstbestendige kaders vast
  2. Innoveer waardengedreven, gebaseerd op kritisch parlementair debat
  3. Creëer zeggenschap voor professionals en burgers

Een waardevol rapport die niet alleen relevant is voor het nieuwe kabinet (wanneer deze ooit een keer zal worden gevormd), maar voor iedereen die zich bezighoudt met vraagstukken rondom digitalisering en het borgen van publieke waarden. Ik kan sowieso aanraden het werk van het Rathenau Instituut te volgen, naar mijn mening doen zij echt veel goed werk en worden zij veel te weinig als bron gebruikt in debat, beleid en media. Doe er je voordeel mee.

How should Canada design policies to protect gig workers?

How should Canada design policies to protect gig workers?

In het publieke en politieke debat wordt veel gesproken óver platformwerkers, maar nauwelijks mét platformwerkers. Dat is niet alleen in Nederland het geval. In een Linkedin bericht deelde Laura Lam, PhD onderzoeker in Canada naar ‘migrant workers’ in de kluseconomie, haar volgende ervaring: “Having interviewed platform workers for the past two years, I consistently hear the feedback that their voices don’t seem to matter. Policies are designed to react to labour precarity (or under the moniker of “future of work”), yet no proactive program to consult and listen.”

In dit artikel deelt Laura, samen met haar co-auteur, haar gedachten over hoe beleid rondom platformwerk zou moeten worden vormgegeven. Ik ben zo vrij geweest het in mijn ogen meest relevante fragment hier onder te delen:

“A second category our labour policies must address is the case of “categorical ambiguity” and define what is different about gig work. A lack of clarity has resulted in chaos and confusion among workers. Recent research looked at the case of Uber’s entry into Toronto in 2014. Uber drivers and taxi drivers were doing essentially the same work, yet there suddenly emerged two different categories of workers. Categorical ambiguity resulted in workers being pitted against each other, and this perceived difference between the two was ultimately codified in the municipal bylaws of the City of Toronto. This shows how ambiguous – and arguably illusory – distinctions can have a profound impact on how we organize and perceive work, and how these differences – with consequences for the lives of drivers – can become embedded into legal and social infrastructure.

Designing and modernizing our employment policies for gig workers is a momentous task, but it is more crucial than ever that we do it well, factoring into account the different experiences of those who choose to enter this work. COVID-19 led to enormous job losses, and the effect on our labour market has implications for workers’ long-term social security. This is a “don’t design a policy about us without us” situation. Policy-makers need gig workers and organizations that work closely with them at the forefront of policy analysis and decisions made at the municipal, provincial, territorial or federal level.

How can we leverage gig work as a pathway toward emancipation and empowerment rather than oppression? In Canada, we need to truly understand how to design policies that make sense for our changing demographics. We must ensure that opportunities in the gig economy come without compromising the qualities that matter most: decent working conditions, stable employment and human rights, as well as personal well-being now and throughout our working lives.”

Revolt of the NYC Delivery Workers – The Verge

Revolt of the NYC Delivery Workers – The Verge

“Exploited by apps. Attacked by thieves. Unprotected by police. New York City’s 65,000 delivery workers have only themselves to count on. They’ve improvised solutions, like bridge patrol to protect themselves from attacks, to make their jobs feasible.”

Een fascinerend inkijkje in de ‘delivery scene’ in New York.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts