Met een mooie nieuwe blog over het meest digitale land ter wereld, een interessante discussie met twee mensen van de NEN over uitdagingen in de platform economie, twee eigen interviews en een hoop nieuwe inzichten heb ik mij de afgelopen week weer prima vermaakt. Deze week de eerste buitenland expeditie van 2017: Brussel. Rustig opbouwen 😉 Voor nu heb ik weer 5 interessante platformeconomie artikelen voor je uitgezocht en voorzien van mijn mening en visie. Mooie week!

Platformeconomie top 5

Rocket Internet’s Helpling moves beyond cleaning to offer additional home services | TechCrunch

Rocket Internet’s Helpling moves beyond cleaning to offer additional home services  |  TechCrunch

Het zat er al even aan te komen, maar Helpling heeft officieel aangekondigd om naast het schoonmaken zich ook op andere markten rondom ‘klusjes rondom het huis’ te gaan storten. Ik sprak Floyd, de eindverantwoordelijke van Nederland, ergens vorig jaar en hij was toen al duidelijk over hun toekomst ambities: “als we ons alleen op schoonmaak zouden richten, dan hadden we het bedrijf wel Cleanling genoemd’. Meest interessant aan de move is dat zij in Duitsland, het land waar zij de uitbreiding als eerst doorvoeren, niet puur het peer2peer model gaan hanteren, maar ook gaan samenwerken met bestaande bedrijven die meer mensen in dienst hebben. Dit is toch een opmerkelijke move in de strategie. En bewijst dat wanneer je een platform snel wil laten groeien, het peer2peer model niet in alle gevallen de beste keuze is.

KPMG: ‘Helft autobezitters wil straks geen auto meer’ | Automobielmanagement.nl

KPMG: ‘Helft autobezitters wil straks geen auto meer’ | Automobielmanagement.nl

“‘Helft autobezitters wil straks geen auto meer, dat is de mening van driekwart van de managers in de Britse auto-industrie, blijkt uit een onderzoek van KPMG.” Hoewel ik benieuwd ben naar de exacte vraagstelling, is dit toch een opmerkelijk (in de positieve zin van het woord) uitkomst. Dat de auto-industrie de transformatie naar zelfrijdende auto’s serieus neemt, dat was al duidelijk. Dit onderzoek toont aan HOE serieus.

Do one thing well – An interview with Mike Williams – Marketplace Academy by Sharetribe

Do one thing well – An interview with Mike Williams – Marketplace Academy by Sharetribe

“The founder of Studiotime built a profitable marketplace business by bootstrapping. He encourages marketplace founders to share a really simple message with their users.” Weer een ‘aflevering’ in een interessante serie ‘hoe bouw je een succesvolle marktplaat’ van de Sharetribe Academy. Blader eens door de andere ‘colleges’ door, er zit vast iets voor je bij. Sharetribe is een open source marktplaats software aanbieder. Ik interviewde de founder iets van een jaar geleden. Hun grootste uitdaging: hoewel zij ondernemers faciliteren met goede marktplaats software, bepaalt dat niet het succes van de onderneming. Software is mooi, maar dat is slechts het begin. En dus hebben zij deze interessante academie opgezet, die zeker de moeite van het volgen waard is.

EU Committee Releases Report on Regulating the Collaborative Economy – Shareable

EU Committee Releases Report on Regulating the Collaborative Economy – Shareable

Vorig jaar kwam de Europese Commissie met een rapport waarin zij een visie deelden ‘hoe om te gaan met de collaborative economy’. Het was een interessant stuk, maar wat ik zelf vooral miste was de vraag ‘welke verantwoordelijkheden mag je verwachten van een collaborative economy platform?’.

Afgelopen week deelde Neal Gorenflo in een blog de ‘key takeaways’ van het rapport:

  • Avoid regulatory fragmentation across the EU, but do so for the benefit of the public rather than just to spur economic growth
  • Form a collaborative economy forum for cities to help exchange knowledge
  • Conduct a rigorous local impact assessment as the collaborative economy is based in and spans localities
  • Tackle cross-cutting issues within the Urban Agenda for the EU, particularly that which relates to the digital transition
  • Take a holistic approach that considers the economic, social, and environmental assets of systems for sharing goods and services
  • Make sure that the collaborative economy doesn’t worsen the digital divide
  • Create an environment in which local services have a chance to thrive in local and world markets in context of a market often dominated by U.S. businesses
Uber schikt voor 20 miljoen dollar met chauffeurs na ‘misleiding’ | NU.nl

Uber schikt voor 20 miljoen dollar met chauffeurs na ‘misleiding’ | NU.nl

Schikt het? Een klassieke grap uit een theatershow van Bert Visser. Nou, Uber weet wel hoe je moet schikken: “TaxibedrijfUber heeft in een Amerikaanse rechtszaak een schikking van 20 miljoen dollar (19 miljoen euro) betaald, nadat chauffeurs claimden dat ze werden misleid door de firma.”

In de toekomst…

World Map Shows What a Hyperloop Future May Look Like | Inverse

World Map Shows What a Hyperloop Future May Look Like | Inverse

“The World Metro Map by Mark Ovenden, which imagines what a global underground system could look like.”

Eigen publicaties

Hoe Estland het meest digitale land ter wereld werd – Intrapreneur.nl

Hoe Estland het meest digitale land ter wereld werd – Intrapreneur.nl

Een van de meest indrukwekkende cases wanneer het gaat over digitale transformaties binnen bestaande ‘organisaties’, dan is het wel de case van e-Estonia. En dan in het bijzonder het e-Residence verhaal. Lees hier hoe een land als een startup wordt bestuurd en zo het meest digitale land ter wereld werd.

Van deeleconomie naar gig economy: de strategische move van PickThisUp – Deeleconomie in Nederland

Van deeleconomie naar gig economy: de strategische move van PickThisUp – Deeleconomie in Nederland

Deze week interviewde ik Arjen van der Zee van PickThisUp. Deze ‘blablacar voor pakketjes’ nam de afgelopen 100 dagen deel aan Startup Bootcamp en gooide hun strategie 180 graden om.

Verzekeren terug naar de basis: CommonEasy – Crowd Expedition

Verzekeren terug naar de basis: CommonEasy – Crowd Expedition

Van de basis naar het heden en weer terug. Maar dan beter. Dat is in het kort het verhaal van CommonEasy: een online platform waar individuen zichzelf kunnen verzekeren via bekenden. Deze week sprak ik mede-oprichter Jip over zijn ambities, frustraties en hoe hij regelmatig met leeftijdsgenoten avonden doorhaalt om te filosoferen over verzekeren.

Foto van de week

Creatief met drones deel 3… De laatste weken veel verloren uurtjes aan het opvullen met het onder de knie krijgen van het vliegen met mijn drone. Wist je dat een drone en kinderen ook prima samen gaat? De drone motiveert Joep prima om hard (achter de drone aan) te gaan fietsen 😉

Recommended Posts