Deze week keek ik op Marketingfacts terug op mijn Deeleconomie voorspellingen voor 2016. Omdat bij vooruit kijken ook achteruit kijken hoort. In Brussel gaf deelde ik mijn analyse op de platform economie met 100 hoteldirecteuren van de InterContinental Hotel Group en werd ik gelijk met mijn neus op de feiten gedrukt van de impact van angst in Brussel. Over angst gesproken: mooi om te zien dat alle veranderingen niet zomaar worden geslikt en onrust ook verbindt. Maar (rete) spannend is het wel.

Platformeconomie top 5

Overheid schept ‘eindelijk duidelijkheid’ voor deeleconomie | De Tijd

Overheid schept ‘eindelijk duidelijkheid’ voor deeleconomie | De Tijd

Onze Zuiderburen zijn voortvarend aan de slag gegaan om de deeleconomie in een wettelijk en fiscaal kader te plaatsen. Per jaar mag je 5.000euro bijverdienen in de deeleconomie, hier wordt een 10% voorheffing over geheven, welke door de platformen zelf zullen worden ingehouden.

“Concreet zullen onlineplatformen zich kunnen registreren bij de belastingadministratie om gebruik te maken van het gunstregime voor de deeleconomie. Platformen met een erkenning zullen dan zelf de bedrijfsvoorheffing inhouden voor hun gebruikers, doorstorten aan de fiscus en ook jaarlijks een overzicht opstellen van de inkomsten voor zowel de belastingadministratie als de bijverdiener.”

Interessant aan deze stap is dat:

 • er duidelijkheid is over bijverdienen in de deeleconomie;
 • het een voorheffing is: dus geen gedoe met aan het eind van het jaar verrekenen, je weet dus direct waar je aan toe bent;
 • je naast bijvoorbeeld een uitkering bij mag verdienen (wat ook weer effect kan hebben op reintegratie).

Discutabel / interessant is:

 • een transactie online nu ineens anders wordt belast dan die zelfde transactie offline (zie deze discussie);
 • dit in een land gebeurt waar veel verzet is tegen de gig economy (arbeid via platformen), terwijl dit juist de markt is met de grootste (financiële) impact en potentie;
 • áls dit succesvol is, dan kan dit ook een kwaliteitskeurmerk worden voor platformen (extra service en zekerheid richting deelnemers).

Mijn vraagtekens:

 • ik ben heel benieuwd hoe ze dit in de praktijk willen uitvoeren: welke data moet een platform geven, welke impact heeft dit op identiteit verificatie van platformen, komt er een onafhankelijke tussenpartij die de betrouwbaarheid van de data controleert, hoe zit dit wbt privacy aangezien de meeste grote platformen niet in België gevestigd zijn, etc.;
 • het doelbedrag om jaarlijks op te halen is 20 miljoen euro. Dit betekend dat de platformen die zijn aangesloten een jaaromzet in België moeten hebben van 250 miljoen euro (250 miljoen -/- 20% commissie = 200mln en daar 10% van = 20mln). Dat lijkt mij erg enthousiast, zeker omdat Uber in België alleen in Brussel actief is, Airbnb onder een ander bestuursniveau valt en daardoor afvalt en er dan niet heel veel over blijft….

In het kader van deze discussie is het wel interessant om eens (al filosoferend) te kijken naar wat nu precies de kosten per transactie voor de Belastingdienst zijn. Wanneer platformen namens de Belastingdienst automatisch belastingen gaan innen, dan wordt de kostprijs voor de transactiekosten voor de Belastingdienst verlaagd, wat zij dan weer door kunnen berekenen in het tarief….

Sharing economy ‘is the future,’ hoteliers say | HNN

Sharing economy ‘is the future,’ hoteliers say | HNN

Tijdens mijn voorbereidingen voor mijn presentatie in Brussel kwam ik dit stuk tegen over de impact van Airbnb op de hotel industrie. Onderstaand fragment wil ik je niet onthouden:

Conley said Airbnb’s platform is succeeding in part because the hotel industry is behind the curve when it comes to four key areas:

 • Travelers want to live like a local—they want a localized experience.
 • People want to optimize digital technology. “The hotel industry is awful at innovating around technology for all kinds of reasons,” Conley said. “One of our success factors is creating a seamless and beautiful digital experience.” He said the company spends a lot of time studying the digital trends in China because what is going to be popular in the West in five years is happening now in China.
 • People want a la carte services. “They don’t want a package of services—they want to be able to choose what they want,” Conley said.
 • Knowing its customers’ tastes beyond what a concierge or front-desk person at a hotel would know. “This is the future disruptor,” Conley said. “We need to know our customers. Our technology needs to know their tastes so you can put a five-day itinerary together for them with suggestions on things to do. That’s the future for us. We’re not an accommodations company; we’re a travel company, and over the next few years that’s what we’ll evolve into.”
Airbnb Enters the Land of Profitability – Bloomberg

Airbnb Enters the Land of Profitability – Bloomberg

“Airbnb made its first profit in the second half of 2016 and expects to remain profitable this year”. Het viel mij op hoe verbaast men op Twitter op dit bericht reageerde en hoe vaak de vergelijking met Uber werd gemaakt: een bedrijf dat nog jaarlijks vele miljarden verbrand.

Waarom is het geen verrassing dat Airbnb winst maakt en Uber niet?

 • Hoewel Uber meer transacties maakt, is het gemiddelde bedrag bij Airbnb vele malen hoger van bij Uber. En dus ook de commissie per transactie;
 • Hoewel Airbnb nog genoeg plannen heeft voor de toekomst wat betreft groei en uitbreiding in andere domeinen (local experience, hele reis ervaring en de breedte in), is het Airbnb modelwel een beetje ‘af’. Bij Uber is dit verre van. Taxi’s met menselijke chauffeurs zal altijd een lastige markt blijven. Hoewel de bezetting hoger is dan een ‘normale’ taxi, zijn de tarieven lager. Ubers einddoel is de zelfrijdende auto, of in ieder geval een belangrijke speler in het zelfrijdende auto ecosysteem. Dat vraagt veel investeringen én risico;
 • Hoewel Airbnb genoeg gedoe heeft met overheid, staat dat in schril contrast met Uber. Naast het legaal krijgen van hun huidige activiteiten zullen zij ook een flinke legal strijd moeten voeren rondom hun toekomstige activiteiten;

Accountant in de fout bij crowdfunding | Financieel Dagblad

2017 Wordt het jaar van de defaults: crowdfundingcampagnes die succesvol zijn gefund, maar die hun belofte niet waar kunnen maken. De belangrijkste discussie zal, naast die van transparantie, gaan over verantwoordelijkheden. Wie is waar verantwoordelijk voor en wie kun je waar op aanspreken wanneer er iets fout gaat. In dit stuk een interessante praktijkcase. Bij het FD moet je inloggen (met gratis account. Te veel gedoe? Download dan de PDF.

Over transparantie en verantwoordelijkheid gesproken: het is interessant om de komende dagen de crowdfunding campagne van ‘Voetbalshop’ op Collin Crowdfund in de gaten te houden. En dan vooral de vragen van de crowd en de antwoorden van de ondernemers onderaan inzake constructie (lees: kerstboom van bedrijven en participaties), verschillende leningen tegen verschillende tarieven en zekerheden, waarde vs marktwaarde, etc. En stel je zelf dan de vraag of je nog snapt wat er gebeurt (en of hier niet iets van gevonden moet worden).

Airbnb CEO Brian Chesky offers free housing to those stranded by Trump’s travel ban | The Next Web

Airbnb CEO Brian Chesky offers free housing to those stranded by Trump’s travel ban | The Next Web

Hoewel de tech CEO’s in het begin zich aardig afzijdig hielden in de discussies rondom Trump, zie je dat wanneer er één schaap over de dam is… Airbnb biedt gratis overnachtingen aan voor mensen die de VS niet in mogen, Lyft heeft 1 miljoen dollar toegezegd aan de ‘American Civil Liberties Union’ en Uber baas Travis zei: “We’ll compensate drivers impacted by the ban pro bono for next 3 months.”

Eigen publicaties

Check: dit kwam er terecht van de voorspellingen voor de deeleconomie in 2016 | Marketingfacts

Check: dit kwam er terecht van de voorspellingen voor de deeleconomie in 2016 | Marketingfacts

Begin 2016 deed ik 5 voorspellingen voor wat er in de deeleconomie in 2016 zou gaan gebeuren. Omdat het ook altijd interessant is om terug te kijken wat wel en niet is gebeurt en vooral ook waarom, deelde ik deze week op Marketingfacts mijn terugblik.

How Estonia became the most digital country in the world.

Mijn artikel op Intrapreneur.nl over hoe Estland het meest digitale land ter wereld werd is deze week in het Engels verschenen. Bij deze.

Humor

Make America Kittens Again: Chrome extension replaces Trump with kittens – Business Insider

Make America Kittens Again: Chrome extension replaces Trump with kittens – Business Insider

Even wat humor in donkere tijden: “This Google Chrome extension will change every picture of Donald Trump to kittens”. Werkt als een trein. Al is het soms wel wat verwarrend wanneer je het even niet door hebt 😉

Foto van de week

In Brussel deelde ik deze foto en post:

“Brussel. De stad voelt onwerkelijk aan. Militairen met grote geweren op het station. Winkelstraten afgesloten met betonblokken om het winkelend publiek te behoeden voor een aanslag. Intussen wordt in Amerika, wat zover ik weet toch echt een democratie is, door een paar rijken met kortetermijn gedachten een hoop omgegooid. Alsof het echt allemaal ze eenvoudig en simpel is. Alsof het niets is. En deed deze week onze eigen premier de suggestie dat als het niet bevalt, je beter op kunt hoepelen. Alsof dat een keuze is. Hoewel het een tijd van ongekende mogelijkheden is en ik echt geloof dat we in een transitie zitten, zie ik dat de vertegenwoordigers van een systeem dat ons lang veel goeds heeft gebracht maar nu echt aan zijn eind is, rare sprongen maken . En hoop ik dat ze met het grijpen naar de laatste strohalm niet te veel onherstelbaar stuk maken…”

Recommended Posts