Deze week stond in één van mijn tweets: “een ochtendje waarin de uitspraak ‘ik vind Belasting een reuze interessant onderwerp’ welgemeend uit mijn mond kwam”. Een expeditie in de platformeconomie doet rare dingen met een mens 😉 Deze uitspraak deed ik tijdens een vooroverleg voor een sessie met een aantal topambtenaren bij het Ministerie van Financiën. Interessante discussies over belasting via platformen, het berekenen van kostprijs van een belasting transactie (en korting geven wanneer deze omlaag gaat) en hoe je belasting kunt gebruiken als sturend ipv volgend instrument.

Ook deze week voorzag ik weer 5 artikelen van mijn commentaar. En nog een mooi Uber nieuwtje als afsluiter. Fijne week!

Platformeconomie top 5

‘Macht techbedrijven zet grondrechten onder druk’ – NRC

‘Macht techbedrijven zet grondrechten onder druk’ – NRC

“De overheid, bedrijven en burgers doen te weinig om grondrechten in de digitale wereld te beschermen. Dat zegt het Rathenau Instituut in het donderdag verschenen rapport Opwaarderen – borgen van publieke waarden in de digitale samenleving.”

Must read welke bijdraagt aan de bewustwording van de ontwikkeling dat we eigenlijk geen idee hebben op basis van welke algoritmes tech bedrijven keuzes voor ons maken en ons leven beïnvloeden. En de wet overtreden.

Lees ook het stuk op de site van het Rathenau.

Nationale Nederlanden start proef met deelauto verzekering Gappie

Nationale Nederlanden start proef met deelauto verzekering Gappie

Deze week lanceerde Nationale Nederlanden een app waarmee je jouw auto verzekerd en zonder tussenkomst van een platform aan anderen kunt uitlenen. Ongeacht of er wel of niet een vergoeding tegenover staat.

De laatste tijd zie ik steeds meer verzekeraars hun pijlen op het verzekeren van het uitlenen van jouw auto zonder tussenkomst van een platform. Centraal Beheer heeft een pilot lopen in de basis verzekering, Ohra timmert met Clixx al een tijdje aan de weg en nu dus ook Nationale Nederlanden.

Dit wordt ook een uitdaging voor de peer2peer auto deel platformen als SnappCar. Verzekering is een belangrijke toegevoegde waarde van het platform (waarom zou je anders een tweede keer nog via het platform boeken en commissie betalen?), dat nu dus direct naar de consument verschuift.

Om eerlijk te zijn denk ik trouwens dat de autodeel platformen voor verzekeraars helemaal niet het meest interessant zijn. De grootste markt zit hem namelijk in het ‘grijze’ circuit. De cijfers van peer2peer autodelen vallen in het niet bij de cijfers van hoe vaak auto’s onder vrienden en bekenden worden uitgeleend. Wanneer je die doelgroep bewust maakt van de risico’s (bijvoorbeeld dat degene waar je de auto van hebt geleend zijn no-claim kwijtraakt wanneer jij een ongeluk maakt) dan heb je een gouden business case. Immers: 5 euro per dag voor een autoverzekering zijn, op het moment dat je de processen automatiseert, een potentiële goudmijn.

Ford investeert 1 miljard dollar in startup voor zelfrijdende auto’s | NU.nl

Ford investeert 1 miljard dollar in startup voor zelfrijdende auto’s |  NU.nl

“Autofabrikant Ford investeert 1 miljard dollar in de startup Argo AI. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) die gebruikt kan worden voor zelfrijdende auto’s.” Interessante move van een auto producent die zijn toekomst aan het verkennen is.

Ook interessant: “Medio vorig jaar maakte Ford bekend dat het bedrijf verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten.” Hardware, software en platform (met kritieke massa) worden de belangrijkste assets voor mobiliteit in de toekomst. En het is duidelijk dat de auto producenten dat intussen ook door hebben.

Asscher haalt uit naar ‘asociale’ behandeling jonge UberEats-bezorgers – rtlz.nl

Asscher haalt uit naar ‘asociale’ behandeling jonge UberEats-bezorgers – rtlz.nl

“Je denkt als 16-jarige een leuk bijbaantje te hebben, maar in werkelijkheid ben je zelfstandig ondernemer. Het overkomt bezorgers van UberEats, die boos zijn dat het bedrijf hen slecht heeft ingelicht. “Heel asociaal”, vindt minister Asscher van Werkgelegenheid, die een onderzoek instelt.” Mee eens, maar volgens mij gebeurt er tegenwoordig wel een hoop ‘heel asociaals’ in de flexmarkt. Tijd om ook eens hand in eigen boezem te steken? Daarnaast, even los van dat we dit als maatschappij niet moeten willen, valt het wel op dat weer Uber de partij is die als voorbeeld er uit wordt gepikt.

RTLZ zette de aanmeld procedures (herinner je je deze nog over UberEats?) en soort arbeidsrelatie van de diverse on-demand food delivery diensten op een rijtje:

How Norway is embracing the sharing economy instead of fighting it

How Norway is embracing the sharing economy instead of fighting it

“Norway is leading the charge in figuring out how to preserve the flexibility of this model, while mandating certain labor and quality standards.” De hele aanpak komt op mij wat naïef over, zo ook deze passage: “Its recommendations also include settling the legal status of companies working in the sharing economy, thereby bringing them into the tax system without compromising on safety standards. By doing this, the commission hopes to use the potential of the sharing economy to lower fares and support fairer competition, which would ultimately benefit the consumer.” Misschien iets meer focus op ‘benefit the society’?

Ook vermakelijk: “The commission believes that companies like Uber can open up the Norwegian taxi industry and bring much-needed competition to the sector.” Als ik naar Nederland kijk dan is de hele taxi markt nog geen meter veranderd in het voordeel van de klant. Ik zie deze markt in de executie nog geen (centi)meter veranderd. Zelfde strategie, klant niet centraal, technologie niet gebruiken om efficiency te verhogen en klant beter van dienst te kunnen zijn, etc. Bizar.

Opmerkelijk

Fransman klaagt Uber aan om ‘scheiding door privacybug’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Fransman klaagt Uber aan om ‘scheiding door privacybug’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

“Een Franse zakenman eist een schadevergoedig van 45 miljoen euro van Uber. Zijn scheiding zou zijn veroorzaakt door een bug die ervoor zorgde dat zijn vrouw op de hoogte bleef van zijn geheime taxiritten.” Je zou toch zeggen dat als hij de waarde van zijn (voormalige) relatie 45 miljoen euro waard vindt, dat hij wellicht iets beter had moeten nadenken toen hij besloot om vreemd te gaan 😉 (even los van het feit dat het weer een slordigheidje is in het beheer van persoonsgegevens en privacy…)

Foto van de week

Ons huis in de sneeuw. En zo te zien geen wietkwekerijen in de buurt 😉

Recommended Posts