Afgelopen week stond in het teken van de laatste voorbereidingen van de rating& reputation expedition en had ik ook mijn eerste interview over dit onderwerp met onderzoeker Maarten ter Huurne. De video volgt komende week. Ook mocht ik een presentatie geven bij afvalverwerker BWaste. Altijd tof om na te denken over ontwikkelingen in een branche waar ik niet op het eerste gezicht aan zou denken wanneer het gaat over collaborative en innovatie. Komende week staan rating&reputation interviews gepland met een documentairemaker (dit moet je zien!), een filosoof en een dwarsdenker. En worden de laatste afspraken gemaakt met de uitgever van mijn boek over de collaborative economy. In de volgende update dus ook de naam van de uitgever. Release van het boek zal Q2 of Q3 volgend jaar zijn. Wordt een flinke breinbreker. Enorm veel zin in.

Collaborative Economy top 5

Website laat horeca overtollig voedsel alsnog verkopen

Website laat horeca overtollig voedsel alsnog verkopen

Mooi bericht deze week via de Sprout.nl nieuwsbrief:

Get Chef’s, dat begin juli van start gaat, is een online platform waarop horecaondernemers gerechten kunnen aanbieden op een voor hen gewenst moment. Doel is voedselverspilling in de horeca te verminderen.

Een duidelijke win-win-win: restaurants verdienen aan de restjes die zij normaal weggooien, consumenten kunnen voor een gereduceerd tarief lekkere maaltijden laten bezorgen en als laatst gaat er ook nog een klein deel van de opbrengst naar de voedselbank.

Ik denk alleen dat dit initiatief meer kans van slagen heeft wanneer zij zicht NIET profileren als een ’tegen-de-verspilling’ initiatief. Bekijk het eens van de andere kant: hoe cool is het dat je een app opent en een verzameling van unieke lekkere gerechten ziet die iedere paar seconden wijzigt. Je moet dus snel beslissen: van ieder gerecht zijn er maar een aantal van beschikbaar. If you snooze… you loose… Hiermee creëer je schaarste, spanning, gamification… en wordt het een hip initiatief. Wat weer goed is voor de prijsstelling en de schaalbaarheid van het initiatief.

Want uiteindelijk moet je ook een merk neerzetten waar de deelnemende restaurants zich mee willen associeren.

Stroom van je buren | NEWS FROM VATTENFALL

Dat de grote reuzen op de energiemarkt hun bestaansrecht voor de toekomst moeten herdefiniëren, dat is duidelijk. Deze week maakte Vattenfall (ook bekend van Nuon en Feenstra) bekend een eigen peer2peer platform te starten: Powerpeers.

“Via Powerpeers – een marktplaats voor energie – bepaal jij zelf met wie je jouw zelf opgewekte energie deelt en/of van wie jij zelf opgewekte energie afneemt. Van buurvrouw Lori en het dak van jouw sportvereniging bijvoorbeeld.”

Mooi initiatief. Niet nieuw natuurlijk, Vandebron is al enige jaren op de markt met een dergelijk product en heeft als onafhankelijke ‘rebel’ een flinke voorsprong, zeker als het gaat om de gunfactor, maar toch tof om te zien dat een dergelijk initiatief wordt gelanceerd door een grote reus. In een ander stuk in Trouw reageert Vandebron:

“Oprichter Aart van Veller noemt Powerpeers een ‘slechte kopie’ van Vandebron. Hij zegt het toe te juichen als anderen zijn voorbeeld volgen, maar Powerpeers is volgens hem ongeloofwaardig.

“De geclaimde doelen gaan volstrekt in tegen de belangen van de oprichter Nuon-Vattenfall, dat drijft op fossiele en centrale energieproductie.” Volgens Van Veller is Powerpeers geen bedrijf dat werkelijk vernieuwende diensten aanbiedt en niet veel meer dan een label.”

Ik denk dat extra spelers op deze markt alleen maar helpen om de markt verder te ontwikkelen en de nieuwe manier van stroom inkopen en verkopen bij het grote publiek aan de man te brengen.

Klein kanttekeningetje bij het bericht over de lancering van Powerpeers: er wordt wel érg veel nadruk gelegd op Powerpeers als onderdeel van de deeleconomie en het zijn van een ‘snel schakelende startup’ binnen de energiereus. Het feit dat het als een compleet nieuw label naast Nuon en Feenstra op de markt wordt gezet zegt in ieder geval iets over de ambities….

Market Snapshot: Crowd-based Insurance Startups on the Rise

Mooie opsomming van Jeremiah Owyang’s Crowd Companies met Peer2Peer verzekeringen. Ik moet er bij zeggen dat de term Peer2Peer wel erg breed is genomen, maar het is zeker een interessant lijstje om eens doorheen te lopen.

Creepy startup will help landlords, employers and online dates strip-mine intimate data from your Facebook page – The Washington Post

Data gebruiken om betere keuzes te maken en risico’s te verkleinen, daar is op zich niet nieuws aan. Banken doen dit wanneer je een lening aanvraagt, werkgevers voordat ze jou een contract en daarmee toegang tot hun kostbare resources aanbieden en verzekeraars voordat ze garant staan voor jouw pech en onhandigheden. Veel informatie lever je zelf aan, maar ook steeds meer informatie komt via verschillende (vaak ontraceerbare en oncontroleerbare) wegen bij de beslissende partij terecht.

In de UK is een nieuwe service opgezet die huisbazen een tool aanbiedt waarmee zij meer ‘zekerheid’ kunnen krijgen over wie zij in huis halen. Het werkt als volgt:

After your would-be landlord sends you a request through the service, you’re required to grant it full access to your Facebook, LinkedIn, Twitter and/or Instagram profiles. From there, Tenant Assured scrapes your site activity, including entire conversation threads and private messages; runs it through natural language processing and other analytic software; and finally, spits out a report that catalogues everything from your personality to your “financial stress level.”

The personal tenant report includes a list of my closest friends and interests, a percentage breakdown of my personality traits, a list of every time I’ve tweeted the words “loan” and “pregnant,” and the algorithm’s confidence that I’ll pay my rent consistently.

Natuurlijk heb je altijd zelf de keuze of je wel of niet meedoet in dit verhaal, maar bij een overspannen huizenmarkt wordt je wel voor het blok gezet. Doe je niet mee, dan krijg je het huis niet. Op het moment dat een dergelijk systeem breder wordt ingezet, kun je er niet omheen. Het algoritme bepaalt of je wel of niet geschikt bent: een keuze die grote impact op jou leven kan hebben. Probleem is alleen: je hebt geen idee welke variabelen worden gebruikt en of het algoritme überhaupt wel deugt. Het rapport over jouzelf kun je overigens niet zelf inzien. Gelukkig weet de spokesperson van deze nieuwe dienst de zorgen perfect te relativeren:

“If you’re living a normal life,” the creator said, “then frankly, you have nothing to worry about.”

Gelukkig, als je niets te verbergen hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dus.

Inside Uber’s Auto-Lease Machine, Where Almost Anyone Can Get a Car – Bloomberg

Stel je wilt voor Uber rijden, maar je hebt geen geld voor een auto en de traditionele geldverstrekkers vinden het risico te groot om in jou te investeren? Dan heeft Uber de oplossing voor jou in het leven geroepen: Xchange Leasing, LLC.

“Xchange caters to people who have been rejected by other lenders. It partners with auto dealerships, advertises to drivers, manages risk, and even pays repo men to chase down cars whose drivers aren’t making their payments.

In a deal led by Goldman Sachs, Xchange received a $1 billion credit facility to fund new car leases. The deal will help Uber grow its U.S. subprime auto leasing business and it will give many of the world’s biggest financial institutions exposure to the company’s auto leases.  The credit facility is basically a line of credit that Xchange can use to lease out cars to Uber drivers.”

De maandelijkse kosten worden automatisch van je Uber inkomsten afgetrokken. Ik vermoed dat mensen hierdoor nog langere dagen gaan maken, aangezien het geen rekening is die je even opzij kunt leggen. Eerst betaald je de lease en wat over is krijg je op je rekening gestort. Het idee van ‘benutten van onbenutte capaciteit’ is hiermee (op Uber Pool na dan) ook verdwenen. Positief punt: je kunt binnen twee weken van het contract af.

Jan Rotmans on Twitter: “Start-up wereld is een slagveld: 95% redt het niet. Op deze wijze vernietigt het ook innovatie”

Jan Rotmans on Twitter: “Start-up wereld is een slagveld: 95% redt het niet. Op deze wijze vernietigt het ook innovatie”

Vorige week gaf ik in de update mijn mening op het stuk “Einde van startups in zicht? ‘Het is een kapot systeem'”. Toen Jan Rotmans dit stuk ook Twitterde bedacht ik dat de analyse misschien iets te kort door de bocht was. Want wat zou er gebeuren wanneer 95% het wél redt? Dan zijn we aan het rommelen in de marge en zullen we nooit écht innoveren. Of zoals Matteo Alessi mij leerde: om te weten waar de grens is, moet je er regelmatig overheen gaan.

Niet dat er niets aan het startup ‘systeem’ moet veranderen, maar om het percentage van falen als graadmeter voor goed of slecht te nemen… Misschien maar eens het woord falen vervangen voor ‘een experiment dat niet de output heeft opgeleverd dat nodig was om verder te gaan’. Zomaar even wat food4thought op de maandagmorgen.

Foto van de week

Deze week was ik op de Hogeschool van Amsterdam te gast bij een college en Q&A van Trebor Scholz over platform cooperativism. Op OuiShareFest in Parijs interviewde ik ook zijn partner in crime Natan Schneider. Komende week volgt een blogje, die ik in de volgende nieuwsbrief zal delen.

Recommended Posts