Volgende week start de vier weken durende mini expeditie waarin ik dieper in ga op vraagstukken over online rating & reputation. Er staan al interviews gepland met een filosoof, onderzoeker, platform eigenaar, documentairemaker en een kritische ver- en dwarsdenker. Daarnaast neem ik de tijd om materiaal dat ik al heb over dit onderwerp nog eens goed te bestuderen. Afgelopen week zat ik in de jury bij de pitches van het Jongeren Innovatie Platform van het Verbond van Verzekeraars (en mocht ik ook de dag met een presentatie afsluiten). Mooi om de energie en wil om te veranderen leeft. De volgende stap wordt cruciaal: de executie. Benieuwd of het lukt om de energie de ruimte te geven en verantwoordelijkheden los te laten. Dat is en blijft de grootste kunst (de critici zouden zeggen: bottleneck). Ook als niet energie deskundige mijn blik op de energietransitie naar 2031 mogen geven, zie mijn gedachten in het laatste bericht uit deze update.

Collaborative Economy top 5

We gaan nog niet naar huis – de Volkskrant – Blendle

Natuurlijk is er een hoop op Airbnb aan te merken, maar het feit dat er binnen een branche een nieuwe speler opstaat die in een aantal jaren tijd doorgroeit tot een grote wereldspeler laat ook zien dat er blijkbaar nog genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven in deze branche is. Twee weken geleden opende Zoku: een longstay hotel. Een groeiende niche voor (business) reizigers die tussen een paar weken en een paar maanden in een stad willen verblijven. Een plek waar de tafel in plaats van het bed centraal staat. Onlangs mocht ik met Patrick Davidson voor ons boek Wavemakers de oprichter Hans Meijer interviewen. Echt een fantastisch verhaal. Later deze maand komt de case online.

AFM en DNB werken samen aan ruimere mogelijkheden voor financiële innovatie | AFM

“De toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zetten nieuwe stappen naar een verruiming van de mogelijkheden voor innovatieve initiatieven op de financiële markt. Zo nodigen zij financiële marktpartijen uit om te reageren op voorstellen voor een toegankelijker toezichtregime voor innovatieve financiële diensten. Daarnaast starten AFM en DNB vandaag een gezamenlijke InnovationHub, de plek op hun beider websites waar nieuwe en bestaande innovatieve marktpartijen in de financiële sector met de toezichthouders in contact kunnen komen over vraagstukken op het gebied van financiële innovatie en regulering.”

Ik werd blij toen ik dit bericht van de AFM en DNB las. Juist ook omdat ik uit de verhalen van de Fintech startups die ik spreek hoor dat hier een groot probleem ligt. Minder blij werd ik toen ik het bericht voor de derde keer las en besefte dat de Innovatie Hub ‘slechts’ een onderdeel van de website (en dus alleen online) is en het woord ‘discussiedocument’ las.

‘Uber en Fiat in gesprek over zelfrijdende auto’s’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

‘Uber en Fiat in gesprek over zelfrijdende auto’s’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

“Uber en Fiat Chrysler hebben gesprekken gevoerd over een eventuele samenwerking. De twee bedrijven gaan mogelijk technologie delen op het gebied van zelfrijdende auto’s.”

Deze week las ik ook ergens dat Apple de software die zij maken niet alleen voor eigen auto’s gaat toepassen. In het eerste artikel in #Issue 8 liet ik mijn gedachten al gaan over de belangrijkste spelers naar de mobiliteit van de toekomst. Het lijkt er op alsof de kaarten worden geschud. Hier ontstaat trouwens wel een interessante dynamiek waarin bepaalde spelers dubbele belangen hebben: zo is Uber voor Fiat een technologie partner, maar ook een potentiële grote klant voor afname van voertuigen én in de toekomst mogelijk een directe concurrent….

Technologie voor alle wereldproblemen – NRC

Technologie voor alle wereldproblemen – NRC

“De eerste Singularity University buiten Silicon Valley is geopend in Eindhoven. Kritiek op de ‘innovatiehotspot’ is er ook. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen echte universiteit, erkent medeoprichter Yuri van Geest: „Het is meer een denktank, innovatiehotspot, kennisinstelling.”

Ik zie uit naar wat hier uit gaat komen. Het kan dooien of vriezen zou een bekende Amsterdamse filosoof ooit hebben gezegd. Ik maak mij soms wel zorgen over de ’techno optimisten’ die er in geloven dat techniek al onze problemen uiteindelijk wel op zal lossen. Waarom? Omdat dit er voor kan zorgen dat we op korte termijn geen verantwoordelijkheid nemen. En dat lijkt mij geen goed idee.

Einde van startups in zicht? ‘Het is een kapot systeem’ – rtlz.nl

Einde van startups in zicht? ‘Het is een kapot systeem’ – rtlz.nl

Mooi stuk met Raimo van der Klein over dat we met zijn alleen de startups misschien iets te veel de hemel in aan het prijzen zijn.

“Het is een kapot systeem waarbij er teveel slachtoffers vallen. 95 procent van de startups redt het niet, terwijl we een hele generatie volgens dit model opleiden. De concurrentie is zwaar: er vechten veel bedrijven om een kleine hoeveelheid funding. Alleen de sterkste overleven en de winner takes it al. Zo gaat er veel innovatie verloren.”

Ik ben wel benieuwd hoeveel tijd een founder gemiddeld bezig is om financiering binnen te halen. Ik denk dat ik zal schrikken van de cijfers. Of eigenlijk niet. Veel dus. Daarnaast ben ik benieuwd wat de komende 5 jaar gaat gebeuren wanneer de intrinsiek gemotiveerde ondernemers (= langetermijn) een belletje krijgen van de korte termijn winst gedreven Venture Capital investeerders die hun geld met een factor 10 terug willen zien.

Tijdens mijn Brand Expedition was ik al fan van familie bedrijven die in alles wat ze doen gaan voor een lange termijn duurzaam bedrijf opbouwen. De laatste tijd is mijn ‘fan status’ alleen maar gegroeid… Misschien binnenkort maar eens een stapel boeken afgooien bij de Nederlandse incubators. Wie weet dat het helpt….

Eigen publicaties

Delphi Energietransitie: Power 2 the crowd? – Crowd Expedition

Delphi Energietransitie: Power 2 the crowd? – Crowd Expedition

Eerder dit jaar was ik een van de 25 deelnemers aan een Delphi onderzoek over de energie transitie. Het was een leuke manier om mijn kennis en visie te projecteren op een voor mij relatief onbekend vakgebied. Het rapport werd afgelopen week opgevolgd met een event bij Rijkswaterstaat. Ik mocht er een korte pitch doen met mijn gedachten over de energie transitie tot 2031.

Foto van de week

Als voorproefje voor de tijd waarin alles uiteindelijk naar ‘As A Service’ zal gaan, ontving ik deze week mijn ‘Headphone As A Service’. Niet bezit, maar betalen voor gebruik. Een paar euro in de maand. De verantwoordelijkheid dat de materialen zo lang mogelijk mee gaan en een onderdeeltje vervangen super eenvoudig te vervangen is ligt bij de producent. Deze aanpak zal de mindset van producenten radicaal veranderen. En uiteindelijk voor iedereen een betere oplossing zijn.

Recommended Posts