Afgelopen week stond in het teken van nadenken over een nieuw businessmodel, gesprekken met uitgevers voor mijn Crowd Expedition boek, een presentatie bij Trivento en de laatste loodjes voor de hypotheek van ons nieuwe huis. Ik heb het vast al eerder gezegd, maar als er één branche is die de focus volledig legt op processen in plaats van op de klant… Ik blijf mij verwonderen. Hoe moeilijk kan het zijn? Blijkbaar heel moeilijk.

Collaborative Economy top 5

Europa verdedigt Uber en Airbnb tegen een verbod

Deze week kwam de EU met een rapport en advies naar buiten wat Europa met de Collaborative Economy aan moet. Belangrijkste conclusie: “De diensten die behoren tot de zogenaamde sharing economy, zoals de site voor seizoensverhuring Airbnb of voor autodelen Uber, mogen niet verboden worden in de Europese Unie, tenzij als laatste redmiddel.” 1-0 voor de lobbyisten. In mijn beleving wordt er een verkeerde discussie gevoerd, of wordt er in ieder geval nagelaten een belangrijke stakeholder, de platformen, op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Ik pak er een twee fragmenten bij uit andere artikelen bij:

The collaborative economy is an opportunity for consumers, entrepreneurs and businesses—provided we get it right,” said Industry Commissioner Elzbieta Bienkowska. “We invite member states to review their regulation in the light of this guidance and stand ready to support them in this process.” Je zou ook kunnen zeggen: drugshandel is ook een kans voor consumenten, ondernemers en businesses. Waar in deze quote aan voorbij wordt gegaan is dat we enerzijds eerst helder als maatschappij moeten uitspreken wat we willen, wat zijn onze doelen, waar willen we naartoe, en hoe? Daarna komt de invulling om de hoek. Als de collaborative economy platformen hier een positieve bijdrage aan leveren, leg ze dan geen strobreed in de weg. Maar als deze platformen willens en wetens praktijken faciliteren die ongewenst en in strijd zijn met de wet, dan is het een ander verhaal. Neem als voorbeeld Airbnb: zolang het gaat om het benutten van onbenutte capaciteit en binnen de kaders die wij als maatschappij hebben afgesproken (zoals in Amsterdam 60 dagen, geen sociale huurwoningen, etc.) dan is ruimte gewenst. Op het moment dat het gaat om het schaalbaar maken van illegale hotels (panden die speciaal worden opgekocht om verhuurd te worden, met alle gevolgen van dien voor verschillende stakeholders), dan zeg ik: keihard afstraffen. Zolang platformen hier niet aan meewerken, dan zeg ik geen nee tegen een verbod.

“Platforms should not be subject to authorisations or licenses where they only act as intermediaries between consumers and those offering the actual service (e.g. transport or accommodation service).” Hierdoor wordt alle risico en verantwoordelijkheid bij de individuele gebruikers gelegd. Dat lijkt mij geen goede zaak, zeker ook omdat het platform niet een onafhankelijke intermediair is: zij heeft baat bij zoveel mogelijk transacties. Daarnaast hebben in veel gevallen vraag en aanbod niet direct contact met elkaar en kiezen zij elkaar niet zelf uit, dit gebeurd op basis van een algoritme van het platform. Het platform maakt de match, de gebruikers hebben hier geen controle over.

Lees ook deze diepere analyse ‘Highlights from the new EU guidelines on the Collaborative Economy

Airbnb is zegen voor Amsterdams toerisme | Opinie | de Volkskrant

“Airbnb’ers zijn voordeliger dan andere toeristen omdat ze langer blijven en beter verspreid zijn over de stad.” Interessant stuk dat aangeeft dat ieder discussie meer dan één invalshoek heeft. Let wel op: de data die is gebruikt, is aangeleverd door Airbnb.

A Bank That Wants To Disrupt Itself

A Bank That Wants To Disrupt Itself

Mooi verhaal van een Deense bank die in 2013 schrok van het succes van een eigen innovatie en zich toen bedacht: “maar wat als een concurrent deze innovatie op de markt had gebracht”. Deze wake-up call leidde tot de geboorte van ‘project X’. “and intended to not just innovate improvements that were 10% better, but 10 times better, or take “moon shots.” Ja, we hebben het hier nog steeds over een bank. Een aantal interessante quotes:

“One of its first projects was to reduce the mortgage application process from 800 to 80 minutes, end-to-end.”

“Where bankers think mechanically about processes, Project X thinks exponentially about customer journeys.”

“It’s not about Danske Bank having a digital strategy, but a business strategy for the digital age.”

The New Digital Economy: Shared, Collaborative and On Demand | Pew Research Center

Super interessant stuk met resultaten van een onderzoek in de VS onder 4,787 respondenten. Een economie die voornamelijk een speeltje is voor de hoger opgeleide en bovenmodaal verdienende individu. Een interessant stuk om eens voor te gaan zitten.

‘Noorwegen dicht bij verbod op verkoop benzineauto’s per 2025’ | NU.nl

In een tijd van populisme, korte termijn denken en weinig tot geen visie in de politiek, is het altijd fijn om te merken dat er plekken zijn waar het wél kan. “In Noorwegen zouden per 2025 geen benzineauto’s meer mogen worden verkocht. De Progressieve Partij is ver gevorderd met de onderhandelingen met de coalitiegenoten om daar overeenstemming over te bereiken.’ Geen gerommel in de marge met 1.000 uitzonderingen, maar een concreet doel met een deadline. Dat is de enige manier om écht een verandering in gang te zetten.

Eigen publicaties

Martijn Arets – Het grootste kennisfestival van Nederland – YouTube

Martijn Arets – Het grootste kennisfestival van Nederland – YouTube

Benieuwd naar hoe een presentatie van mij er uit kan zien? Check dan deze video van mijn presentatie op Het Grootste Kennisfestival van Nederland een dikke week geleden. De omschrijving van mijn bijdrage:

“Anno 2016 is het individu empowered zichzelf te organiseren middels online tools als Whatsapp en Facebook en platformen als Airbnb en Kickstarter. Een revolutie! Maar wat gebeurd hier nu echt? Wie zijn die nieuwe spelers? Wat zijn de grootste dilemma’s in deze transitie? Martijn Arets reist de wereld rond en ging al in gesprek met 300 ondernemers en experts uit deze ‘nieuwe’ economie en deelt zijn analyse, twijfels en vooruitblik.”

A corporation cooperating with a startup and the crowd: Swisscom – Crowd Expedition

A corporation cooperating with a startup and the crowd: Swisscom – Crowd Expedition

Uit de oude doos en nu in het Engels beschikbaar: een interview dat ik een klein jaar geleden in Helsinki had met Andreas van Swisscom. In dit gesprek verteld hij hoe een corporate wél kan samenwerken met startups. Belangrijkste lessen:

1. zorg voor bruggenbouwers die de dynamiek van zowel de startup als de corporate wereld begrijpen

2. zie legacy niet als handicap, maar als een kans

From crowd to community: Werkspot.nl’s challenges (and opportunities) – Crowd Expedition

From crowd to community: Werkspot.nl’s challenges (and opportunities) – Crowd Expedition

Wederom uit de oude doos en nu in het Engels beschikbaar: mijn interview eerder dit jaar met de CEO van Werkspot.nl. Een van de eerste en meest succesvolle Nederlandse peer2peer platformen. En met genoeg potentie om het business model uit te breiden.

Foto van de week

De laatste tijd kom ik steeds vaker eigenaren en CEO’s tegen die aangeven dat de dingen die ik doe en deel hen helpen in hun eigen ontwikkeling en die van hun organisatie. Super tof om te horen en na deze gesprekken te hebben laten bezinken heb ik besloten om hier meer mee te gaan doen. Op dit moment ben ik bezig met een concept waarbij ik individuele business leaders en teams via een vaste abonnement constructie vanaf de zijlijn meeneem in de werelden en gedachten waarin ik mij begeef. Binnenkort meer. Interesse? Stuur dan een reply op deze nieuwsbrief. Delen mag!

Recommended Posts