Goedemorgen! Afgelopen week weer goed vermaakt met een webinar over platformen in de Werf& en ZiPconomy webinar week, diverse kennismakingen met oprichters van platformen en een presentatie op een event van het Centraal Register Techniek (CRT): een register dat bezig is met de transformatie naar een platform. Interessant aan CRT is dat het een paritair bestuur heeft, waarbij groepen met verschillende (en soms tegenovergestelde) belangen zijn vertegenwoordigd. In de meerdere bijeenkomsten waar ik deel van heb uitgemaakt valt het mij op hoe goed dit (in het geval van CRT) werkt en er samen constructief aan de toekomst werkt. Dat zou ik op meer plekken willen zien.

Deze week een volle agenda met een expeditiedag met het team van de Provincie Zuid Holland, een presentatie voor het bestuur van een grote verzekeraar, een panel discussie over de toekomst van werk in Pakhuis de Zwijger en tot slot deelname aan het Reshaping Work congres in Amsterdam. Naast een mooi programma ook een leuk moment om vele vakgenoten na een lange tijd weer in het echt te zien.

Voor deze week ook weer een aantal mooie artikelen voor je verzameld en voorzien van mijn duiding en commentaar. Fijne week!

Is the online gig economy beyond national reach? A European analysis | Socio-Economic Review | Oxford Academic

Is the online gig economy beyond national reach? A European analysis | Socio-Economic Review | Oxford Academic

De ‘online gig economy’, waar mensen niet locatiegebonden klussen via een platform uitvoeren, groeit hard. Dit deel van platformwerk wordt meestal neergezet als een globale arbeidsmarkt waar grenzen geen rol spelen. Immers: het werk kan vanaf iedere plek in de wereld waar een internet connectie aanwezig is worden uitgevoerd.

Dat letterlijke grenzen geen rol spelen, wil niet zeggen dat er helemaal geen grenzen en beperkingen zijn. Dit is een nuance die doorgaans in het debat, voor zover deze tak van platformwerk uberhaupt onderdeel is van een debat, meestal voor het gemak niet wordt vermeld.

Daarom wil ik dit uitstekende paper “Is the online gig economy beyond national reach? A European analysis.” van onderzoekers Jaap van Slageren, Andrea Herrmann en Koen Frenken onder de aandacht brengen. Zij deden een onderzoek met data van 30.000 transacties in 26 landen op een niet locatiegebonden klusplatform.

De algehele bevinding: “While we find that online gig platforms are used to off-shore work from high- to low-wage countries, the online gig economy is not boundless as gig workers are still preferably hired from geographically close economies. A common language furthermore facilitates hirings between countries. Interestingly, though, differences in formal and informal institutions hardly affect hiring patterns across countries, suggesting that online platforms create their own institutional framework. We conclude that the online gig economy constitutes neither a boundless nor a frictionless labour market, implying that its promise of creating equal access to job opportunities is exaggerated.”

Een must-read voor iedereen die, vanuit welk vertrekpunt dan ook, meer wil weten over deze (al dan niet) globale arbeidsmarkt.

Digitaal uitje via digitaal platform VindiQu

Digitaal uitje via digitaal platform VindiQu

Afgelopen week kwam ik het platform VindiQu tegen. Naar eigen zeggen: “hét platform waar mensen met een zorgbehoefte deel kunnen nemen aan een op maat gemaakt digitaal uitje”. Een gids neemt een groep van 15-30 mensen met een zorgbehoefte die niet mobiel zijn mee op een virtueel uitje naar…. van alles.

Het idee zelf is natuurlijk niet nieuw en er zijn vast nog meer platformen die dit aanbieden. Ik heb zelf een aantal jaren geleden in de crowdfunding van een platform die dit concept met VR brillen uit wilde rollen. Je ziet het al voor je: een privé gids neemt jou met zijn of haar 360 graden camera mee naar de meest exotische bestemmingen, terwijl jij thuis in je luie stoel met een VR bril op zit.

Is VindiQu een platform? Op dit moment zou ik zeggen van niet. Maar er zijn wel veel mogelijkheden dat lokale gidsen via een dergelijk concept hun diensten kunnen aanbieden en zo mensen over heel de wereld, in dit geval mensen met een zorgbehoefte die niet mobiel zijn, een kijkje in hun wereld kunnen geven. Laagdrempelig en milieuvriendelijk.

ILO Working paper 80: Realizing the opportunities of the platform economy through freedom of association and collective bargaining

ILO Working paper 80: Realizing the opportunities of the platform economy through freedom of association and collective bargaining

Twee weken geleden besteedde ik een editie aan het concept vakbond in de platformeconomie. Deze week kwam er een indrukwekkend rapport van de International Labour Organization (ILO) voorbij over collectief onderhandelen in de kluseconomie:

“This study provides empirical evidence from different regions of the world to identify avenues for platform economy workers to access freedom of association and collective bargaining.”

Ik was onder de indruk van de volledigheid van het rapport. Hoewel ik ook wel snap dat ik niet de gemiddelde lezer ben. Ik heb gekeken of ik een samenvatting van het rapport kon maken als duiding in deze nieuwsbrief, maar dat was onbegonnen werk: er staat zoveel interessante informatie in. Daarom een kort overzicht van de inhoud, waarna je zelf kunt beslissen of je het de moeite vindt om het gehele rapport te downloaden en door te spitten.

  1. For what reasons and in which forms do platform workers engage collectively? Motivations for engaging with other workers and joining different types of groups to improve working conditions on location-based digital labour platforms;
  2. Initiatives of employers’ and workers’ organizations and self-organization of workers in the platform economy. – Initiatives of workers’ organizations, digital labour platforms, self-employed platform workers creating entrepreneurial organizations and advocacy by employers’ organizations;
  3. Collective bargaining in the platform economy.

Om tot de bevindingen te komen is onder andere een enquete verspreid, welke is ingevuld door 6.739 respondenten uit 10 verschillende landen. Daarnaast heeft de auteur expert interviews gehouden en een ongelofelijke hoeveelheid deskresearch gedaan. Al met al een heel mooi global (hoewel soms toch nog iets te veel focus op Europa) onderzoek dat zeker de moeite van het doorlezen / -scannen waard is voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp.

DoorDash Fails in Bid to Toss Lawsuit Over Speeding Driver – Bloomberg

DoorDash Fails in Bid to Toss Lawsuit Over Speeding Driver – Bloomberg

Er wordt weinig gesproken van de impact van de ‘algoritme als baas’ op de veiligheid van werkenden. Bij maaltijdbezorging is dit zeker een issue en dan zeker bij platformen waar de bezorger per afgeronde rit wordt betaald. Aan de ene kant is er een risico dat het algoritme de bezorger aanspoort tot onveilig gedrag (lees: hard door rood fietsen) en aan de andere kant is het verdienmodel voor de werkende (lees: hoe meer ritjes, hoe meer geld) een combinatie waarvan iedereen begrijp dat de kans dat er iets mis gaat groot is.

In Winconsin is een persoon om het leven gekomen na een aanrijding met een bezorger die te hard reed. Waar uit het bericht overigens niet duidelijk wordt of dit met een fiets, brommer of auto was. De nabestaanden hebben DoorDash, het platform waar de koerier die het ongeluk veroorzaakte op dat moment via reed, aangeklaagd. DoorDash was van mening dat het geen rol in deze zaak heeft en had de rechter verzocht de zaak niet door te laten gaan. Daar denkt de rechter dus anders over. Wat mij betreft een goede zaak, omdat het zeker geen kwaad kan om een dergelijke zaak voor de rechter te laten komen om en uitspraak te hebben over de verantwoordelijkheid van het platform in een zaak als deze. Om hiermee deze platformen en beleidsmakers te dwingen (stok vs wortel) hier beter over na te denken.

How Delivery Workers Won Their First Charging Hub

How Delivery Workers Won Their First Charging Hub

Een mooi voorbeeld van het organiseren van platformwerkers in New York. Een duiding op de Platform Cooperative Facebookpagina door Trebor Scholz:

“Los Deliveristas Unidos, an NYC-based delivery worker collective, won significant local policy victories in 2020, including the right to use restaurants’ restrooms and a minimum base pay rate. Aside from that, it was always the intention to establish delivery hubs. A large newsstand in front of City Hall will be converted into the first hub. Couriers will be able to charge both their phones and bicycles there.

Workers chose the location by analyzing data collected from the platform co-op Driver’s Seat, which tracks their daily activities. The app revealed wait hotspots near City Hall, and Drivers Seat data will also be used to identify future locations.”

Webinar terugkijken

Digitale flexplatformen: het eerlijke verhaal – WebinarGeek

Digitale flexplatformen: het eerlijke verhaal – WebinarGeek

Afgelopen week was ik te gast in de Webinarweek van Werf& en ZiPconomy in een uitzending over digitale flexplatformen. In de uitzending, waar ook Wout Withagen (oprichter Freshheads, welke ook partner zijn van KlusCV en Platformwerk.nl) te gast was, gingen we in op hoe platformen de organisatie van arbeid veranderen.

Event

Dialoog Meet-up : De toekomst van werk – Pakhuis de Zwijger

Dialoog Meet-up : De toekomst van werk – Pakhuis de Zwijger

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit en leidt tot personeelstekorten in vrijwel elke sector. Toch staan nog steeds veel mensen aan de zijlijn van de samenleving. Hoe komt dat? Past de manier waarop we werk geregeld hebben nog wel bij de uitdagingen waar we voor staan? Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven en werknemers weerbaarder worden in deze veranderende arbeidsmarkt. Wij willen natuurlijk goed geregeld werk voor iedereen, maar hoe gaan we dat regelen?

Hierover gaan we in gesprek met scherpe denkers die een eigen visie hebben op de ontwikkelingen én de oplossingen. Aan tafel zitten: Janine Vos (Chief HR Officer Rabobank), Martijn Arets (expert platformeconomie), Marjolein ten Hoonte (Directeur arbeidsmarkt en Social Impact Randstad Groep Nederland), Hendrik Noten (auteur en strategisch beleidsadviseur) en Toon Borren (People Operations bij Picnic).

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.

Recommended Posts