Goedemorgen! Hierbij weer 5 verse artikelen over de opkomst van de platformeconomie, voorzien van mijn duiding. En een nieuwe eigen publicatie. Ken je iemand waar deze wekelijkse update interessant voor is? Stuur hem gerust per mail door! Inschrijven kan via deze link. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Google To Take On Uber, Lyft With Major Expansion Of Waze Carpooling Service – Consumerist

Google To Take On Uber, Lyft With Major Expansion Of Waze Carpooling Service – Consumerist

Google is al een tijd bezig met experimenten voor ‘ride sharing’ met de voor 1,3 miljard dollar door hun in 2013 aangekochte crowdsourced navigatie app Waze. Dit lijken ze nu uit te gaan breiden.

Interessant aan dit experiment is dat Waze een van de kritieke elementen van een ridesharing platform al in huis heeft: de kritieke massa die de app op regelmatige basis gebruikt. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar het schijnt dat zij in 2013 50 miljoen gebruikers had. Dat kan nu zo maar enkele honderden miljoenen zijn. Of niet. Interessant trouwens dat er weinig over de cijfers bekend is sinds de overname van Google.

“And with a company like Google behind the wheel, there could come a day when Waze uses self-driving cars from the company’s Waymo driverless vehicle division.”

Bovenstaande quote is een denkbaar alternatief, al ben ik door de jaren heen wel mijn overtuiging dat het zijn van een Google of Facebook met veel (dagelijks inloggende) users een gegarandeerde basis voor succes is. Het bouwen en runnen van een succesvolle marketplace is toch een vak apart.

Nog ever mierenziften: op korte termijn concurreert Waze eerder met BlaBlaCar dan met Uber en het alleen in Amerika actieve Lyft. Op lange termijn wel: met de zelfrijdende auto gaat het om wie het platform dat de reizigers met de beschikbare (autonome) mobiliteit matcht. En daar zouden zij een interessante rol in kunnen spelen.

Te koop: goed Airbnb-huis – De Telegraaf – Blendle

Te koop: goed Airbnb-huis – De Telegraaf – Blendle

“Makelaars hebben een nieuwe verkooptruc: de Airbnb-opties van een huis aanprijzen. Aan de noordzijde van Amsterdam ging onlangs een huis voor drie ton in de verkoop. De meest opvallende verkooptekst in de Funda-advertentie: „Zolderkamer is zeer geliefd (4,5 sterren) op Airbnb, verhuur je drie weekenden per maand, dan kun je zo goed als gratis wonen.”

Voor wie de Amsterdamse huizenmarkt in de gaten houdt is dit geen nieuws: makelaars adverteren al langer met de potentiële inkomsten door verhuur via Airbnb. ING berekende vorig jaar dat huizenbezitters soms een ton meer kunnen lenen (beter gezegd: de aflossing van een extra ton hypotheek). Al nuanceren zowel de makelaars als ING hun uitspraak, toch vindt ik het uiterst discutabel (verwerpelijk pas misschien beter) dat consumenten op deze manier worden verleid. Dit terwijl een hypotheek 25-30 jaar loopt en de ‘zekerheden’ van de Airbnb verhuur per jaar kunnen veranderen. Met in potentie grote gevolgen voor de consument.

De reactie van Makelaarsland is iconisch:

„Een makelaar heeft geen sociale functie. Je moet die woning gewoon zo goed mogelijk verkopen”, vindt Stoop echter. „Maar als koper moet je wel voorzichtig zijn. Het is immers geen gegarandeerd inkomen”

Waar is het verantwoordelijkheidsgevoel van Makelaarsland en de makelaarsbranche gebleven? Ver te zoeken blijkbaar….

A female engineer’s account of working at Uber alleges rampant sexism repeatedly ignored by execs and HR — Quartz

A female engineer’s account of working at Uber alleges rampant sexism repeatedly ignored by execs and HR — Quartz

Niet te missen afgelopen week: de rel rondom de blog van een dame die een jaar voor Uber werkte en met een aantal beschreven incidenten een uiterst vrouw onvriendelijke cultuur binnen Uber schetst. Om het gezicht te redden zet founder Travis zwaar geschut in: een voormalig minister van justitie wordt ingezet om de misstanden te onderzoeken. Bijgestaan door twee vrouwen: de nieuwe HR bazin van Uber en een lid van de raad van bestuur Arianna Huffington, oprichter van The Huffington Post. Slimme zet, maar deze uitspatting gaf ons wel een interessant inkijkje in de cultuur van het bedrijf en hoe er flink wat controle en organisatie lijkt te ontbreken.

Deeleconomie-platform AirDnD ontvangt internationale investering – Deeleconomie in Nederland

Deeleconomie-platform AirDnD ontvangt internationale investering – Deeleconomie in Nederland

“AirDnD, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken en boeken, heeft een investering ontvangen van Blooming & Booming.”

Mooie stap van dit Nederlandse platform. Ik ben persoonlijk wel benieuwd hoe lang ze de naam AirDnD nog zullen gebruiken: ik heb even gechecked en de .com is in handen van…. het grote Airbnb.

Duidelijk is wel dat AirDnD de breedte in gaat:

“We zullen de investering gebruiken om een grotere doelgroep te bereiken en om meer mensen kennis te laten maken met huiskamerrestaurants. Daarnaast willen we het binnenkort mogelijk maken om onze hobbychefs bij gasten thuis of op locatie te laten koken.”

In een nieuwsbrief eerder deze maand stond dit:

“Maar wist je ook al dat huiskamerrestaurants zich zeer goed lenen voor bedrijven die op zoek zijn naar een locatie voor een vergadering, heisessie of teamuitje?”

Dat zij de breedte in gaan is duidelijk, ik ben benieuwd op welke manier. De tijd zal het ons leren.

A Lone Data Whiz Is Fighting Airbnb — and Winning – Backchannel

A Lone Data Whiz Is Fighting Airbnb — and Winning – Backchannel

Mooi voorbeeld van hoe een outsider impact kan hebben op de strategie van een organisatie. Inside airbnb is een platform dat realtime data scraped van Airbnb en zo inzicht geeft over het aanbod en gebruik van het platform. Ook is het interessant om iedere keer dat Airbnb cijfers naar buiten brengt (die veelal zo breed zijn dat er weinig interessante conclusies uit te trekken valt) ook een blik te werpen op de cijfers van Inside Airbnb.

The “Inside Airbnb” project has earned the home-sharing company a deluge of bad press and forced it to be more transparent.

Triest

Dit is treurig: zo zien de stadions in Rio eruit een half jaar na de Olympische Spelen | Wel.nl

Dit is treurig: zo zien de stadions in Rio eruit een half jaar na de Olympische Spelen | Wel.nl

Een half jaar na de spelen in Rio liggen bijna alle nieuw gebouwde faciliteiten er al voor oud vuil bij. Doodzonde. Ik begrijp niet dat het IOC geen clausule in de aanbesteding meeneemt dat het organiserend land ook een plan indient wat te doen met de faciliteiten NA de spelen. Kleine moeite en grote impact.

Eigen publicaties

De zin en onzin van online reputatie en waarderingssystemen – Intrapreneur.nl

De zin en onzin van online reputatie en waarderingssystemen – Intrapreneur.nl

Voor Intrapreneur.nl, het content platform van Trivento, schrijf ik iedere maand een blog op het snijvlak van technologie en platformen. Deze maand: “Hoe komt een goede online reputatie tot stand? Cruciaal voor online platformen is dat de gebruiker je vertrouwt. Over de zin & onzin van waarderingssystemen.” Naar aanleiding van een vraag via Twitter schreef ik er nog een stuk bij, maar die lijkt van het web te zijn verdwenen. Als ik ‘m vindt, dan zal ik de aanvulling volgende week delen.

Recommended Posts