Goedemorgen! Vorige week ontving ik twee keer goed nieuws: mijn boek Platformrevolutie is genomineerd voor de ‘Managementboek van het Jaar‘ verkiezing van Managementboek.nl én genomineerd voor de orde van organisatiekundigen en -adviseurs boekenprijs! Heel tof om deze mooie erkenning te krijgen voor mijn werk. Vorig jaar was het boek al genomineerd voor de ‘Platform in Marketing Literatuurprijs’. In April worden van beiden prijzen de winnaars bekend gemaakt, duim je mee?

Komende woensdag 10 Februari (mede) organiseer ik een workshop over discriminatie in de platformeconomie. Aanmelden kan nog steeds. Meer info vind je hier.

In deze nieuwsbrief weer een aantal mooie stukken, inclusief de ‘primeur’ van een verslag van de workshop skills in de kluseconomie die ik twee weken geleden organiseerde. Fijne week!

p.s. heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier! Op zoek naar een spreker over platformen voor jouw (online) event of sessie? Reply dan op deze mail.

Toch echt iets om trots op te zijn: 2 nominaties in één week!
Van klussen naar skills: zo kunnen platformen cv’s verrijken (en andersom) – ZiPconomy

Van klussen naar skills: zo kunnen platformen cv’s verrijken (en andersom) – ZiPconomy

Twee weken geleden organiseerde ik een workshop over skills in de kluseconomie. Deze workshop was onderdeel van mijn onderzoek naar hoe portabiliteit van reputatiedata kan bijdragen aan een betere positie van de platformwerker. In deze workshop verkende ik met vertegenwoordigers van UWV, Skillab, TNO en Actonomy hoe een ‘kluspaspoort’ (een export van de reputatie- en transactiedata van platformwerkers) kan worden verrijkt met de skills die de platformwerker heeft ingezet tijdens het uitvoeren van deze klussen.

Ik vroeg journaliste (en voormalig teamlid van mijn onderzoek) Claartje Vogel een verslag van deze bijeenkomst te schrijven, welke vanmorgen is gepubliceerd op ZiPconomy.

De workshop geeft voldoende aanleiding om dit vraagstuk verder te onderzoeken en mogelijk een experiment uit te voren. Alle betrokkenen waren namelijk van mening dat klusplatformen heel interessant zijn om skills te verzamelen voor werkenden. Een aantal argumenten:

  • Klusplatformen zijn in steeds meer sectoren actief, waardoor het bijhouden van skills om hier vervolgens op te matchen in de toekomst belangrijker wordt;
  • Skills zeggen weinig over of je ook echt iets kan. Skills in combinatie met ratings kan hier aan bijdragen;
  • Platformen zijn ‘digital first’ bedrijven en gewend om alles te automatiseren en te meten, het is logischer dat een platform dit oppakt, dan een ’traditionele’ bemiddelaar;
  • Platformen denken in tegenstelling tot traditionele bemiddelaars echt in het faciliteren van de werkende in plaats van eigenaarschap van data en kandidaat;
  • Platformen hebben ook baat om dit te automatiseren: de gemiddelde klus is minder dag een dag, de marges zijn dus klein en het verloop doorgaans fors. Iedere ‘menselijke’ interventie kan economische gezien dus gewoon niet uit.

En uitgebreid verslag van deze workshop volgt volgende week. Daarnaast ga ik kijken of partijen interesse hebben om dit concept door te zetten naar een experiment. Wordt vervolgd dus.

Video opname workshop skills in de kluseconomie
H&M richt zich met platform Sellpy op markt voor tweedehandskleding | NU.nl

H&M richt zich met platform Sellpy op markt voor tweedehandskleding | NU.nl

“H&M heeft dinsdag het platform Sellpy op de Nederlandse markt gelanceerd. Daar kunnen consumenten terecht voor het kopen en verkopen van tweedehandskleding. Op die manier wil het bedrijf bijdragen aan de verduurzaming van de modesector.”

Interessante stap van H&M om, in lijn met veel andere merken, aandacht te besteden aan een duurzame (en hopelijk uiteindelijk meer circulaire) economie. Ik ben wel erg benieuwd of dit een sympathieke manier is van greenwashing, of dat er een groter plaatje bij komt kijken.

IKEA is een mooi voorbeeld die duurzaamheid en circulariteit langzaam maar zeker in het businessmodel heeft ingebed.  Ook daar was ik in het begin kritisch over, ik deelde ook in een TV item mijn twijfels. Maar IKEA heeft mij intussen van haar goede bedoelingen overtuigd. Wat mooi is bij IKEA is dat het verschuiven naar een duurzamer model hand in hand gaat met het versterken van het businessmodel en de strategie. Van (online) shoppen naar transport naar montage en vanuit daar naar huur- en leasmodellen en nadenken over hergebruik van de materialen in een tweedehands shop of recyclen. Zo investeerde IKEA onder andere in deze matrassen recycle onderneming.

Ook van de deeleconomie werd lang gehoopt dat dit bij zou dragen aan een meer circulaire economie. Die potentie is en was er zeker, maar er ontbreekt één belangrijke stakeholder in het proces: de fabrikant. Zolang deze het geld verdient op vervanging in plaats van gebruik kun je honderden platformen opzetten om spullen te delen, maar als die boor na gemiddeld 100 uur gebruik stuk gaat, dat schiet je daar weinig mee op. Op het moment dat de fabrikant wordt betaald voor het gebruik en duurzaamheid daarmee onderdeel is van het verdienmodel ga je het verschil maken.

Daar zit dan ook mijn twijfel bij de H&M marktplaats. Goed dat ze dit doen, maar is het niet een kwestie van ‘garbage in, garbage out’? Oftewel: in hoeverre is er markt voor tweedehands fast fashion en kan H&M de energie en middelen niet beter stoppen in betere kwaliteit kleding?

En als laatst: duurzaamheid en circulariteit alleen aan de markt overlaten is ook een slecht idee. Daarom ben ik al jaren fan van het team van Femke Groothuis van Ex’Tax. Een idee van wijlen Eckart Wintzen, een geweldig mens en ondernemer die bekend is geworden om zijn cel theorie (voor organiseren) en nooit de tijd heeft gekregen om zijn ‘andere grote idee’ voor een rigoreuze belastingshift uit te werken. Ik volg het Ex’Tax project al sinds de start. Mijn eerste ‘echte’ baan was bij een communicatie- en eventbureau dat o.a. werd gerund door Eckart zijn voormalig communicatie directeur en waar hij ook de nodige aandelen in had. Op die manier flink wat meegekregen van zijn gedachtengoed en zo ook geïnteresseerd geraakt in zijn belasting idee. Het idee is briljant in zijn eenvoud en werd afgelopen week aangehaald in een artikel in het FD:

“Een verlaging van de belasting op arbeid en een verhoging van de heffingen op verbruik van grondstoffen en vervuiling levert extra economische groei en werkgelegenheid op. Bovendien brengt zo’n verschuiving de doelen voor CO₂-reductie en hergebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen dichterbij.”

Oftewel: haal de fiscale prikkel weg om onverantwoord met grondstoffen om te gaan en vervang deze voor een fiscale prikkel om arbeid betaalbaarder te maken, zodat spullen ook gerepareerd kunnen worden.

Afgelopen week kwam Ex’Tax met een mooi nieuw rapport, een heus Deltaplan, dat werd ontwikkeld samen met Deloitte, EY, KPMG en PwC. Een mooi plan om eens rustig door te nemen, al is de blik op arbeid nog best conservatief. Maar dat is ze (bij deze) vergeven: je kunt niet alles hebben 😉

Onderzoek taken en financiële middelen bij AP | Rapport | Rijksoverheid.nl

Onderzoek taken en financiële middelen bij AP | Rapport | Rijksoverheid.nl

Afgelopen week kwamen de nodige berichten voorbij over de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo omschreef Marietje Schaake in een opiniestuk “dat ’s lands datawaakhond slechts 0,3 procent onderzocht van de 27.000 datalekken die in 2019 zijn gemeld”.

Zij schreef ook: “Nu technologie en digitalisering alle aspecten van ons leven raken, levert een gebrek aan kennis, controle en toezicht toenemende schade op. Minister De Jonge kwam er in het eerste Tweede Kamerdebat over het datalek nauwelijks uit. Ook de Kamer zelf is vaak onvoldoende in staat op basis van de benodigde informatie beslissingen te nemen of controle uit te voeren, aldus de Rekenkamer. Het is verleidelijk het GGD-datalek af te doen als het zoveelste voorbeeld van falend coronabeleid. Maar dat lost het structurele probleem niet op.”

Het is dus hoog tijd dat er iets structureel veranderd. En hoewel veel partijen in de programma’s de nodige stukken over digitaal en tech hebben opgenomen, verdwijnt er ook veel (lees: bijna alle) tech kennis uit de kamer na de komende verkiezingen. Er komt een kamercommissie en ik hoop van harte dat deze zwaar wordt ondersteund door een team dat de kennis en continuïteit zal borgen. Gebeurt dat niet, dan zal er de eerste twee jaar vermoed ik weinig gebeuren.

Velen pleiten voor een minister van digitale zaken. Wat mij betreft mag Marietje Schaake die plek zo innemen, maar ik hoop vooral dat digitaal ook structureel en horizontaal geborgd gaat worden. Met checklists, controlecommissies en meer.

Als laatst moest ik denken bij de berichten van AP hoe het straks moet met al die mooie nieuwe wetten die impact moeten hebben op de verantwoordelijkheid van platformen. De Platform2Business directive is hier vorig jaar al voorbij gekomen en straks volgens ook de Digital Service Act en de Digital Market Act. Allemaal heel goede zaken, maar ik ben toch echt heel benieuwd en helaas ook sceptisch over hoe de handhaving eruit gaat zien. Ik denk ook niet dat de oplossing ligt in meer handjes. Wanneer de AP met het huidig aantal handjes 0,3% van het aantal gemelde datalekken onderzocht moet er volgens mij echt worden gekeken naar een andere manier van controleren en handhaven. Daar zal ook iets in moeten worden geautomatiseerd. In mijn boek en in deze blog schreef ik eerder over de algoritme accountant. Dat zal vast niet het gouden ei zijn, maar op de een of andere manier moet er worden gekeken naar de manier waarop toezicht in de digitale economie wordt ingericht. En daar moeten we niet te lang mee wachten…

Tim Cook May Have Just Ended Facebook | Inc.com

Tim Cook May Have Just Ended Facebook | Inc.com

Mooie analyse hoe Apple als ‘lifestyle brand’ zich meer en meer op privacy richt en hoe het daarmee op ramkoers ligt met bedrijven als Facebook die moeten leven van de datahandel. Ik ben benieuwd of Apple hiermee een nieuwe standaard neer gaat zetten waar anderen zich bij aan zullen sluiten. Want ‘die andere grote app winkel’ is in handen van Google, die ook natuurlijk zwaar in de datahandel zit. Die zal vermoed ik een dergelijke stap niet zo snel zetten, want de datakraan dichtdraaien zal niet door de aandeelhouders op prijs worden gesteld.

Ook gelezen

In de media

Luister naar BNR Nieuwsradio – BNR Nieuwsradio

Luister naar BNR Nieuwsradio – BNR Nieuwsradio

Hotels, restaurants en winkels zijn steeds vaker aangewezen op online verkoop via platformen zoals Booking, Thuisbezorgd en Bol. Maar is wel zo verstandig? Afgelopen donderdag was ik bij BNR te gast om hierover in gesprek te gaan.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Er is ook een Engelstalige nieuwsbrief, welke iedere twee weken wordt verstuurd.

Recommended Posts