Deze week bracht de expeditie mij naar Lissabon voor een keynote voor de Economics Department van de ISCTE-IUL Business School. Mooie ervaring weer en altijd een prachtige stad om te zijn. Komende week een expeditie naar Denemarken voorbereiden en verder werken aan een onderzoeksplan waar ik jullie hopelijk snel meer over kan vertellen. In de tussentijd selecteerde ik weer 5 mooie platformeconomie reads en voorzag ik ze van mijn commentaar en gedachten. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Uber to offer UK drivers sickness cover in return for £2-a-week fee | Technology | The Guardian

Move expected to cost several million pounds a year is latest attempt to head off criticism over conditions for its 40,000 UK drivers

Zorg om uitwassen app-baan – De Telegraaf – Blendle

Zorg om uitwassen app-baan – De Telegraaf – Blendle

In Londen, Berlijn en het Italiaanse Turijn kwamen ze al in actie voor betere arbeidsomstandigheden, de fietskoeriers van internetplatformen als Foodora, Deliveroo en Ubereats. Ook in Nederland rukt de app-economie op, maar vakbonden krijgen er nog amper een voet aan de grond.

Goed dat hier (terechte) vragen worden gesteld. Ik zie alleen wel één hele grote maar: de ‘uitwassen’ die in dit stuk worden beschreven zijn niet platform specifiek, maar gerelateerd aan een economie waarin steeds meer flexibele krachten worden ingezet en werkgevers geen verantwoordelijkheid nemen voor deze groep ‘workers’.

Vakbonden weten niet goed wat ze er mee aan moeten.

Het stuk heeft ook een sterkte invloed vanuit de vakbondsgedachte. Ik denk dat een van de grote problemen van vakbonden is dat zij uberhaupt niet weten wat ze met de freelancers en flexwerkers in het algemeen aanmoeten. En dan krijg je al snel uitspraken over ‘echte banen’ en ‘goede en slechte werkgevers’. Volgens mij ligt het iets dieper dan alleen dat.

Hobbyist of ondernemer, de fiscus weet het niet | de Volkskrant

Hobbyist of ondernemer, de fiscus weet het niet | de Volkskrant

Goed en helder stuk (via Blendle) over belasting en deeleconomie. Eigenlijk niets op aan te merken of aan te vullen, maar dat mag geen reden zijn om hem niet te delen 😉

Bijverdieners van acht deelplatformen moeten minder belastingen betalen | De Tijd

Bijverdieners van acht deelplatformen moeten minder belastingen betalen | De Tijd

Acht onlineplatformen hebben een erkenning van de fiscus op zak waardoor hun leden nog maar 10 procent belastingen op hun bijverdienste moeten betalen. Het tarief voor de deeleconomie kan nu echt van start gaan.

Mooi dat, ondanks de twijfels die ik in een eerdere editie deelde, de Vlaamse regering haar plannen doorzet voor (een experiment in?) het heffen van een speciale deeleconomie belasting.

De verschuldigde belasting zal rechtstreeks worden ingehouden via het elektronisch platform, naar analogie met de bedrijfsvoorheffing.

Volgens mij moeten we sowieso veel meer naar een systeem met voorheffingen, al zal daarvoor het hele belasting systeem wel drastisch moeten worden vereenvoudigd.

Verboden voor frauderende klussers | Economie | AD.nl

Verboden voor frauderende klussers | Economie | AD.nl

Doet een klusser zich beter voor dan hij is op website Werkspot, dan neemt het platform maatregelen in het belang van de klanten. Al honderden klussers zijn geroyeerd.

Een mooi kijkje achter de schermen van Werkspot.nl.

In de media

Autohoje – Soluções de mobilidade em Lisboa

Autohoje – Soluções de mobilidade em Lisboa

Voor wie Portugees spreekt (of genoegen neemt met een Google Translate vertaling): een publicatie in een Portugees mobiliteitsblog over deeleconomie en mobiliteit.

Foto van de week

Recommended Posts