Tussen het klussen door in ons nieuwe huis in Houten is het ook deze week weer gelukt om 5 mooie stukken te verzamelen voor de intussen alweer 22ste editie. Op de valreep voor het weekend ook nog een uitnodiging ontvangen voor een keynote op een academisch congres in Zweden. Malta, Zweden en Engeland staan voor 2017 al op het programma, nu al zin in het nieuwe jaar.

Platformeconomie top 5

‘Extra toezicht AFM op de kwaliteit van de risicokwalificatie op crowdfunding projecten’ | Fundwijzer crowdfunding

‘Extra toezicht AFM op de kwaliteit van de risicokwalificatie op crowdfunding projecten’ | Fundwijzer crowdfunding

De AFM heeft een onderzoek gedaan naar ‘het gedrag van consumenten die investeren in crowdfunding projecten’. Check het artikel en bijbehorende linkjes voor de bevindingen.

Interessante passage: “Uit het onderzoek blijkt dat een grote groep respondenten de risicokwalificatie die het crowdfunding platform geeft aan het project belangrijk vindt bij het nemen van een beslissing.” Dit is iets wat ik al een tijdje roep: het feit dat een project wordt goedgekeurd door een platform is in mijn beleving voor veel investeerders een keurmerk om hu portemonnee te trekken. Hoe verklaar je anders dat sommige proposities binnen een paar minuten vol zijn? Naar mijn mening geven platformen dus indirect beleggingsadvies. En dat mag niet. En daarnaast hebben zij ook dubbele belangen. En dat, al is het maar de schijn, moet vermeden worden.

Noot: het onderzoek ging naar projecten waarbij “een financieel rendement in het vooruitzicht wordt gesteld”. Crowdfinancing dus. Jammer dat er niet is gekeken naar reward based platformen als Kickstarter en Indiegogo: ik vermoed dat het besef van risico daar belabberd is. Al is dat iets wat niet de AFM maar een consumenten organisatie eens zou moeten onderzoeken….

Futuristic Simulation Finds Self-Driving “Taxibots” Will Eliminate 90% Of Cars, Open Acres Of… — The Ferenstein Wire — Medium

Futuristic Simulation Finds Self-Driving “Taxibots” Will Eliminate 90% Of Cars, Open Acres Of… — The Ferenstein Wire — Medium

Interessant onderzoek over de impact van self driving auto’s (deelauto’s) in de toekomst.

“Nearly the same mobility can be delivered with 10% of the cars TaxiBots combined with high-capacity public transport could remove 9 out of every 10 cars in a mid-sized European city,” the paper concludes.

Rechter zet streep door miljoenenschikking tussen Uber en chauffeurs | NU.nl

Even leek er rust in de discussie of ‘workers’ die arbeid verrichten via online platformen nu wel of geen werknemer zijn. Niet dus: “Een Amerikaanse rechter heeft een streep gezet door een miljoenenschikking tussen Uber en chauffeurs in Californië en Massachusetts.” Uber is teleurgesteld. Zou ik ook zijn als ik voor Uber zou werken.

Veel zogenaamde ‘gig economy’ platformen komen intussen terug op het hyper schaalbare Uber model en nemen hun ‘workers’ gewoon weer in dienst. Minder snelle groei, maar wel kwalitatieve groei. Zie ook het stuk ‘Why A New Generation Of On-Demand Businesses Rejected The Uber Model’. Voor Uber zelf is dit overigens niet van toepassing: die werken immers naar een volledig zelfrijdend transportsysteem, waardoor de chauffeurs op lange termijn toch niet meer nodig zijn. Als dat je stip op de horizon is, dan snap ik (even praktisch en bot geredeneerd) ook helemaal dat je niet te veel in chauffeurs wilt investeren.

Slimme huizen worden een onbeheersbaar risico – Knack – Blendle

Slimme huizen worden een onbeheersbaar risico – Knack – Blendle

“De hele technologiewereld heeft de mond vol over : een wereld waarin ‘slimme toestellen’ in ‘slimme huizen’ met elkaar communiceren via het internet. Het aanbod groeit, maar pionier Ian Mercer pleit voor gezond verstand: ‘Voor je het weet, word je de opzichter van de bureaucratie die je zelf hebt gecreëerd.’”

Mooi en uitgebreid interview met de eigenaar van het slimste huis ter wereld Ian Mercer. Mooi omdat het nog eens benadrukt dat veel technologies die als slim worden gepositioneerd eigenlijk gewoon heel dom zijn. En dat er nog te veel wordt gekeken naar individuele apparaten die in veel gevallen nutteloze werkzaamheden uitvoeren, waarbij niet wordt nagedacht over het totaalplaatje en het ontzorgen.

Link naar de platform economie is dat veel diensten in de platform economie nog te weinig focussen op het bieden van een totaaloplossing en dat het wachten is op de partij die op een slimme manier de losse diensten (met ieder een eigen app, werkwijze, etc) met elkaar zal verbinden.

How A ‘Non-Techie’ Oxford Graduate Built A Booming Online Bike-Sharing Scheme

How A ‘Non-Techie’ Oxford Graduate Built A Booming Online Bike-Sharing Scheme

Sympathiek verhaal van een paar studenten die een fiets deel platform hebben opgezet. Om dit te realiseren gebruikten zij ‘Sharetribe’: een open source marketplace tool. In het Nederlands: je kunt als leek binnen een paar uur een eigen deeleconomie platform maken, zonder grote investeringen. Check ook mijn interview met de founder van deze tool.

Er komen steeds meer tools die het laagdrempeliger maken om zelf iets te starten of in ieder geval jouw idee te valideren. Ik ben benieuwd welke impact dit heeft op de grotere meer gevestigde orde in de toekomst…

Off topic

Hendriks spreekt teleurstelling uit over aantal medailles | NU.nl

Een eenmalige categorie in deze nieuwbrief: off topic. Zojuist las ik op nu.nl dat “Chef de Mission Maurits Hendriks vindt dat Nederland te weinig medailles heeft behaald op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.”. Hij is teleurgesteld. In mijn ogen een duidelijk teken dat we eens anders moeten gaan kijken naar ‘wat is succes’. Ook in de sport. Zeker bij de spelen.

Foto van de week

Eindelijk weer een activiteit gevonden om tot rust te komen: onze nieuwe tuin water geven 😉

Recommended Posts