Goedemorgen! Vorige week weer een mooie week gehad: voor en met de Haagse Hogeschool ben ik begonnen met het vormgeven en voorbereiden van een minor Platformeconomie die in September zal starten en ik ben ook toegetreden tot de kenniskring van het nog op te richten lectoraat Platformeconomie. Ook zijn deze week de voorbereidingen gestart voor een expeditie met professionals van de Provincie Zuid Holland om het vraagstuk ‘de rol van de provincie in de platformeconomie’ verder te verkennen en vorm te geven.

Vanmiddag ben ik te gast bij het Radio 1 programma ‘je geld of je leven’ over de werkomstandigheden van maaltijdbezorgers en morgen (dinsdag) te gast bij BNR om de podcast ‘De Technoloog’ op te nemen waar ik o.a. meer over KlusCV ga vertellen. Je merkt het al: ik vermaak mij wel 😉

Fijne week!

Kampeerspecialist Obelink wordt marktplaats – RetailTrends

Afgelopen week kwam dit bericht voorbij: “Obelink heeft zijn onlineplatform opengesteld voor derden. Daarmee is het bedrijf uit Winterswijk de eerste kampeer- en outdoorspecialist met een marktplaats.” Wat ze hier eigenlijk zeggen: Obelink (en bekende naam in de kampeer- en outdoorwereld) heeft aan de eigen webshop een platform toegevoegd, waardoor ook anderen spullen kunnen verkopen via de kanalen van Obelink.

Op zich een opmerkelijke stap: er wordt nog niets gezegd over wat voor spullen dit zouden (mogen) zijn en hoe dit bijdraagt aan het aanbod van Obelink aan de huidige klanten. Genoeg ‘maren’, maar op zich is het interessant hoe het bedrijf haar ‘legacy’ inzet om via het eigen platform ook andere producten te verkopen.

Het meest interessant vond ik deze passage: “Voorlopig kunnen de partners enkel producten aanbieden via de website, op termijn worden ook diensten mogelijk. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld een montage of reparatie aan caravan of camper, het organiseren van een kampeerreis of een workshop rond een bepaalde interesse.”

Dat is natuurlijk een heel interessante stap: wanneer je bij Obelink voor een tent komt, heb je mogelijk ook nog andere vakantie gerelateerde zaken nodig. Voor Obelink snijdt het mes hier aan twee kanten: aan de ene kant stellen zij hun merk beschikbaar voor anderen om dit soort diensten te verkopen en pakken daar waarschijnlijk ook nog een mooie marge op. En nog interessanter: het transformeert Obelink van een winkel tot een brede aanbieder in alles rondom kamperen en outdoor. Een ‘one stop shop’. En met zo’n totaal propositie onderscheidt je je in de markt en verstevig je de positie.

Slim op papier, maar ’the devil is in the details’.

Platform Staffyou gaat freelancer minimaal 18 euro per uur betalen. Vlucht naar voren? – ZiPconomy

Platform Staffyou gaat freelancer minimaal 18 euro per uur betalen. Vlucht naar voren? – ZiPconomy

Dat to-business freelanceplatformen een minimumtarief hebben is niet nieuw. Meestal zitten deze rond de 13 of 14 euro ex. BTW per uur. En dat de tarieven op deze platformen als gevolg van een schaarse arbeidsmarkt door het dak gaan, dat hebben we ook al eerder gehoord. Dan is het een logische stap om deze minimumtarieven te verhogen: de tarieven zijn er naar en de stap zal voor opdrachtgevers op korte termijn geen of weinig pijn doen. In het algemeen ben ik er een voorstander van om minimum lonen juist nu te verhogen: de timing kan haast niet beter.

In die context is het een interessante stap van to-business platform Staffyou dat zij afgelopen week aankondigden het minimum tarief voor freelance klussen (Staffyou werkt zowel met de freelance- als de uitzendconstructie) vast te zetten op 18 euro per uur. De 18 euro is het resultaat van een eenvoudige rekensom: de cao uurlonen op het platform zijn doorgaans 10 euro. Vermenigvuldig dit met de loonkosten factor van een uitzendkracht á 1,75 over het bruto uurloon en rond het naar boven af en je zit op de 18.

Goed om te weten is dat bij de classificatie discussie naar aanleiding van het EU wetsvoorstel platformwerk het tarief geen rol speelt. Maar daar zal het Staffyou denk ik ook niet om te doen zijn: het is een logische stap gezien de huidige arbeidsmarkt en in de discussie over fatsoenlijke tarieven.

Uber, Lyft, Instacart, DoorDash form coalition in Washington state to ‘protect driver independence’ – GeekWire

Uber, Lyft, Instacart, DoorDash form coalition in Washington state to ‘protect driver independence’ – GeekWire

Een interessant kijkje in de lobby machine van grote ‘gig economy’ (lees: delivery en taxi platforms) in de VS. Het continent waar dit soort ‘gig work’ vele malen groter en ‘volwassener’ (= geen waarde oordeel) is dan bij ons in Nederland.

“This employee-vs.-contractor or hourly-vs.-gig fight, which has been playing out in Seattle, California, Massachusetts and elsewhere, appears to be headed this year to Washington state.

Some of the biggest players in the state’s gig economy – Uber, Lyft, Instacart and DoorDash — have formed an industry group called Washington Coalition for Independent Work which appears to be looking to the initiative process or legislation to help curb the regulation of their businesses.

First reported by politics newsletter The Washington Observer, the newly formed group has hired lobbyists and political fixers to put the brakes on regulation and minimum-wage requirements of their contractor-based employment models.”

In California hebben deze platformen ruim 200 miljoen dollargestopt in een lobby campagne voor een eigen status van bezorgers en taxi chauffeurs via platformen. Dit lijkt (en dat was natuurlijk te verwachten) de blauwdruk te zijn waar de lobbyisten nu rond gaan in andere staten. Dit omdat zij aangeven dat ‘dit is wat de werkende’ wil. Oh, en ja, dit is ook wat de platformen zelf graag willen, aldus de chef van de lobby coalitie in dit stuk.

Amazon Care now available nationwide as demand continues to grow

Amazon Care now available nationwide as demand continues to grow

Het is iets dat we al een tijd aan zien komen: big tech bedrijven die een ecosysteem van diensten en producten aanbieden en zo sector van sector proberen binnen te dringen. Waarbij de combinatie van diensten en producten als een vliegwiel functioneren en zo de macht groter en groter maken. Dit kwam al goed naar voren in het in 2016 verschenen boek ‘De platformsamenleving: Strijd om publieke waarden in een online wereld’, welke hier is te downloaden. Ook interessant is deze lezing van José van Dijck op mijn YouTube kanaal.

Afgelopen week kwam dit artikel over Amazon Care voorbij. Het verhaal van Amazon Care – ‘Healthcare Made Easy’ – zit, zoals is te verwachten, goed in elkaar. De klant wordt goed centraal gezet, wat in bijna alle sectoren waar deze spelers opereren een verademing is. Maar moeten we hier nu blij mee zijn? Is zo’n ‘one stop shop for everything’ dan echt een goed idee? Ik denk het niet en krijg er om eerlijk te zijn ook echt een ongemakkelijk gevoel van. Ik heb onlangs het boek ‘Het alles‘ (oorspronkelijk ‘The Every‘) van Dave Eggers gelezen. Eggers schreef ook al eerder het boek The Circle en Het Alles is hier het vervolg op. Absoluut een tip om te lezen. Niet omdat het zo’n goed verhaal is of zo goed geschreven is, dat valt best mee, maar simpelweg omdat het je aan het denken zet en laat zien wat er gebeurt wanneer onder het mom van gemak en alles tot een risico averse transactie terug te drinken het leven langzaam maar zeker een stuk minder interessant zal worden.

Wolt Market eröffnet in Berlin: Finnischer Lieferdienst Wolt eröffnet eigene virtuelle Supermärkte. | Wolt Newsroom

“The Finnish delivery service Wolt is opening its own virtual supermarkets under the name Wolt Markets. With the opening of its own virtual supermarkets in Berlin, the Wolt delivery service is taking the next step on the way to becoming an “app for everything” and is expanding its range to include the delivery of groceries from its own stores. At the beginning, Wolt opens a network of virtual supermarkets in Berlin. “

Wolt is in Nederland niet actief, maar ik kom ze in Zweden en Duitsland regelmatig tegen. In een Linkedin post van de public policy man van Wolt in Duitsland las ik dat Wolt in Berlijn de eerste ‘virtuele’ supermarkt heeft geopend waar je ook bestellingen af kunt halen. Ik ben overigens erg benieuwd waarom het woord ‘virtueel’ op een fysieke locatie wordt geplakt.

Los daarvan geven dit soort ontwikkelingen, dit is slechts een van de vele voorbeelden, zien in welk vakje dit soort aanbieders moeten worden geplaatst. Of in ieder geval wat de kern van dit soort organisaties is: (last mile) logistiek. Spullen bestellen (eten, boodschappen, medicijnen, whatever) via de eigen app of via een ander en vervolgens, ondersteund door technologie, het product naar jou toe laten komen. Waarbij technologie belangrijk is, maar het eerder een logistiek dan een techniek bedrijf is.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts