Deze week een speciale editie van mijn wekelijkse nieuwsbrief en een dagje later dan gebruikelijk. En dat niet zonder reden. Zoals je weet reageer ik zelf zeer regelmatig in de media op ontwikkelingen in de platformeconomie. Over nieuwe wetgeving, trends, rechtszaken, overnames en meer. Veelal vraagstukken die te maken hebben met platformeconomie en de impact op de samenleving. Omdat juist die combinatie mij zo fascineert.

Vandaag breng ik voor de verandering eens zélf een nieuwtje de wereld in. En deel ik dat als eerst met jou als lezer van deze nieuwsbrief. Zoals je vast hebt gelezen ben ik al een tijd bezig met de ontwikkeling van KlusCV: een digitaal CV voor platformwerkers. Vandaag is na 2 jaar hard werken KlusCV live gegaan: 50.000 platformwerkers hebben daarmee vanaf nu toegang tot hun data middels een digitaal getuigschrift. Het is mijn ambitie om dat aantal (platformwerkers en deelnemende platformen) in dit jaar te verdubbelen.

Een unieke gebeurtenis waar ik de deelnemende platformen (Charly Cares, Helpling, Roamler en YoungOnes), de partners (Freshheads en ICTRecht), de wetenschappers met wie ik samenwerk aan onderzoek en de financiers (o.a. NSVP -Nederlandse Stichting voor Psychotechniek- en SBCM -Kenniscentrum en Arbeidsmarkt- & Opleidingsfonds voor de sociale werkgelegenheid) die dit project mede mogelijk maken wil bedanken voor hun vertrouwen en medewerking.

In deze editie lees je het persbericht dat vandaag breed zal worden verspreid. Waarbij ik vooral hoop dat KlusCV een positief voorbeeld mag zijn dat laat zien dat data delen met gebruikers de gewoonste zaak van de wereld is en het niet delen van data een zwaktebod is. Ik daag dan hierbij ook alle bemiddelaars uit om dit voorbeeld te volgen. Met KlusCV hebben we laten zien dat het kan, dus ik zie geen excuus meer om het ook niet zelf te doen.

Fijne dag!

Platformen geven toegang tot data met KlusCV

Nederlandse online platformen lanceren KlusCV, een digitaal getuigschrift voor platformwerk. Meer dan 50.000 platformwerkers hebben vanaf nu toegang tot hun data en kunnen een cv opbouwen.

Wie oppast, schoonmaakt of andere dagklussen doet via online platformen kan voortaan bewijs krijgen van die werkervaring. Met één druk op de knop download je jouw eigen KlusCV: een gevalideerd bewijs van werkervaring via platformen.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Het is een samenwerking met vier online platformen in de kluseconomie: Charly Cares (oppas), Helpling (schoonmaak), Roamler (bouw en installatie) en YoungOnes (verschillende dagklussen). KlusCV is een idee en initiatief van platformexpert en onderzoeker Martijn Arets.

Bij de platformen die bij de lancering betrokken zijn, zijn in totaal meer dan 50.000 platformwerkers ingeschreven. Zij kunnen vanaf nu gratis en vrijwillig hun KlusCV opvragen. Dit document moet hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Behoefte van werkenden

Voor managing director Michelle van Os van Helpling was de samenwerking logisch. “Huishoudelijke hulpen die via ons platform werken vragen regelmatig om een uitdraai van hun werkervaring en beoordelingen. Die hebben ze bijvoorbeeld nodig om ervaring aan te tonen bij instanties zoals het UWV.”

Met KlusCV kunnen gebruikers voortaan zelf een overzichtelijke uitdraai maken. Wiggert de Haan, mede-oprichter van Roamler: “Wie wil werken, kan op veel platformen terecht. Wij willen de favoriet zijn voor onze gebruikers. Gebruikers hebben recht op hun data, dus die krijgen ze van ons. En als ze willen solliciteren naar een vaste baan, helpen we graag.”

Opstap naar meer of ander werk

Het is zeer aannemelijk dat werkervaring in de platformeconomie bijdraagt aan het vertrouwen van potentiële werk- of opdrachtgevers, blijkt uit onderzoek van Arets.

Werken via platformen is een laagdrempelige manier om de arbeidsmarkt te betreden: bijna iedereen kan zich makkelijk aanmelden, ook mensen die weinig ervaring hebben of maar een paar uur per week kunnen werken. Dankzij KlusCV moet platformwerk een opstap worden naar meer of ander werk. Met dit digitale getuigschrift kan een platformwerker bijvoorbeeld laten zien dat hij een goede oppas is. Misschien heeft hij geen pedagogische opleiding, maar wel 300 reviews van tevreden ouders.

Het onderzoek kreeg onder andere steun van FNV, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en UWV. Kennisadviseur Anita Strockmeijer (UWV): “De ontwikkelingen in de platformeconomie zijn relevant voor ons, omdat klusplatformen potentieel kunnen bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt.

Unieke samenwerking

Het is voor het eerst dat platformen onderling afspraken maken over het delen van data met werkenden. Dat dit gelukt is, dankt Arets mede aan de eenvoud van KlusCV. “Het is een pakket afspraken, standaarden en tools die alle platformen zelf kunnen toepassen. KlusCV heeft geen winstoogmerk.”

KlusCV is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van NSVP (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek) en SBCM (Kenniscentrum en Arbeidsmarkt- & Opleidingsfonds voor de sociale werkgelegenheid). Dankzij partners zoals digital service agency Freshheads en juristen van ICTRecht waren de kosten minimaal.

Van klusplatform tot uitzendbureau

De initiatiefnemers moedigen alle andere digitale bemiddelaars aan om mee te doen. Het maakt niet uit of zij werken met zzp’ers, werknemers of uitzendkrachten. Iedere werkende heeft tenslotte recht op zijn gegevens. Arets: “Er is dan ook veel interesse, ook van digitale uitzendbureaus bijvoorbeeld. Binnenkort kun je bij zeker nog vijf platformen je KlusCV opvragen.”

Voldoen aan privacywetten is voor veel organisaties een uitdaging, merken de juridisch adviseurs van ICTRecht. KlusCV laat zien dat regelgeving op dit gebied wel degelijk toepasbaar is. “De praktische uitvoering van KlusCV laat zien hoe de privacywet platformwerkers kansen biedt op de arbeidsmarkt.”

Wetenschappelijk onderzoek

KlusCV wordt later uitgebreid met meer informatie. Het wordt ook mogelijk data mee te nemen naar andere platformen. Ondertussen onderzoekt Arets samen met wetenschappers van vijf universiteiten de impact van KlusCV op de kansen van werkenden op de arbeidsmarkt. “Versterkt data delen hun positie? Onder welke voorwaarden? Nu KlusCV te downloaden is, kunnen we antwoord vinden op deze vragen. Deze kennis draagt bij aan het publieke debat.”

Meer weten?

Wil je meer weten over KlusCV? Kijk dan op de website of stuur mij een mailtje: [email protected]

Recommended Posts