Goedemorgen! Met ‘slechts’ één (heel lang) nieuwsbericht over de platformeconomie en een aanbeveling voor een event over de deeleconomie volgende week valt deze nieuwsbrief een keer op een andere dag op je digitale deurmat. Ik merk dat ik het ritme van het publiceren van een wekelijkse nieuwsbrief na mijn wereldreis nog niet helemaal heb gevonden. En toch meer de voorkeur begin te ontwikkelen voor langere eigen stukken, dan een overzicht van het nieuws. Zeker in weken dat het ‘nieuws’ beperkt is. Nog even zoekende dus. Wat overigens niet gek is voor een nieuwsbrief die intussen al meer dan 7 jaar bestaat.

Ik vertrek morgen naar Dublin om mij 4 dagen te begeven op een seminar van het ‘Young European Leaders’ netwerk waar ik sinds 2013 deel van uitmaak. Op het programma staan onder andere gesprekken over ethiek en AI, digital twins in healthcare, een bezoek aan Google en een gesprek met de klokkenluider van Uber die meer dan 120.000 interne documenten naar de media lekte. Ik kijk er naar uit.

Veel leesplezier en fijne dag!


Moonback en Time to Momo bundelen krachten tegen Booking.com

In eerdere edities schreef ik al over de eerlijke concurrent Moonback, wat initieel startte onder de naam Beterboeken. Het idee voor dit steward owned (zie ook het tweede stuk in deze editie) platformbedrijf werd geborden toen Booking.com in de eerste periode van de coronatijd het besluit nam om gebruik te maken van de steunpakketten die de overheid destijds beschikbaar stelde. Een boze Linkedin-post van ondernemer Niels Meijssen kreeg zoveel bijval, dat hij besloot de gok te wagen.

Vooraf was het duidelijk dat dit een flinke, dan wel niet onmogelijke, klus zou worden. In deze markt moet je opboksen tegen gevestigde partijen die honderden miljoenen, dan wel niet miljarden, per jaar spenderen aan adverteren. Daarnaast werkt een boekingssite alleen wanneer je een compleet aanbod hebt, gebaseerd op de vraag van de klant. Toch besloot Niels met zijn team het te wagen. In twee crowdfundingcampagnes haalden zij ruim 4 miljoen euro op (campagne 1campagne 2) en met een flink team gingen zij aan de slag.

Vanaf de zijlijn was het interessant om hun reis te volgen. Aangezien ik in beide campagnes een bijdrage deed, ontving ik zo nu en dan wat extra informatie. Ook nodigde ik Niels uit voor een sessie bij de minor ‘Bouw je eigen platform’ en een sessie tijdens de platform expeditie met de provincie Zuid Holland.

Niels tijdens een presentatie voor de Provincie Zuid Holland. Foto: Martijn Arets

Ondanks al het werk dat in het platform werd gestoken, bleef het succes uit. Het platform zag er mooi uit, de branding en communicatie zat goed in elkaar en via een samenwerking vulde de site zich ook aardig (maar verre van volledig volgens mijn N=1 ervaring toen ik in Londen een hotel zocht) met een aanbod aan hotels. Wat ontbrak waren de bezoekers en degenen die een hotel boeken: hetgeen dat ook de site financieel in de lucht zou moeten houden. Omdat het team zich bewust was dat zij niet op konden boksen tegen de advertentie euro’s van concurrenten, besloot het samenwerkingen aan te gaan met steden (citymarketing) en evenementen. Ook hier kwam niet het gewenste resultaat uit. Het aantal boekingen steeg, maar bleef in de order van enkele honderden per kwartaal, terwijl vele duizenden per kwartaal nodig zijn om financieel gezond te blijven. Met een ‘runway’ tot 2024, het jaar waar een volgende financieringsronde nodig zou zijn, werd het spannend voor Moonback.

Fusie

Vandaag werd officieel bekendgemaakt dat Moonback het roer omgooit: het bedrijf fuseert met Time to Momo: een (online en offline) stedengids met een grote focus op content. In dit artikel en radio interview op De Ondernemer kun je het hele verhaal vinden.

Volgens beide oprichters is deze fusie een ideale match: Time to Momo heeft veel bezoekers (1,5 miljoen per maand) en veel content van lokale bloggers in 50 steden. En hoewel de organisatie eerder via crowdfunding ruim 300.000euro ophaalde om een app te financieren, is Time to Momo een uitgeverij / contentbedrijf en geen techbedrijf. Moonback brengt hierbij de technologie in. En, nog belangrijker, een mogelijkheid om behalve het verkopen van een reisgids óók te verdienen aan de verkoop van een hotelkamer. Want wanneer je op zoek bent naar informatie over een stedentrip, dan ben je doorgaans ook op zoek naar een plek om te slapen. Hierbij willen de oprichters minder focus leggen op een transactie, maar op een op maat gemaakt aanbod voor de boeker.

Praktisch wordt Time to Momo de nieuwe naam en Niels wordt directeur van het onlinebedrijf. De oprichter van Time to Momo blijft zich richten op de papieren reisgidsen. Zo focust ieder zich op de eigen passie en specialiteit. De nieuwe combinatie wordt/blijft ‘steward owned’ en Time to Momo krijgt, zonder ‘in cash’ bij te leggen, een aandeel in het online bedrijf.

Analyse

De aanleiding was duidelijk: Moonback zag dat het de ambities niet waar kon maken en moest op zoek naar een plan B. Om geld op te halen bij een nieuwe ronde moet immers vooruitgang worden getoond. De deal is redelijk gehaast gesloten: tussen het eerste gesprek en de daadwerkelijke fusie zat een krap half jaar. Er was dus duidelijk urgentie om ‘iets’ te doen.

Wanneer je naar de start van Moonback kijkt, dan zijn hier een aantal zaken op aan te merken. Vooral dat er is gestart met een bedrijf op basis van een sentiment in de markt, niet op basis van een gevalideerd concept. Zonder duidelijke validatie is een juridische kerstboom opgezet, is direct gestart met bouwen van een perfect platform en is een team neergezet om alles goed te doen. Dat alles goed willen doen is fijn, maar zorgt er ook voor dat je wat minder flexibel bent én vooral: dat je gelijk flink kosten gaat maken. Goed om te weten is dat de oprichters achter Moonback ook een bedrijf hebben die steengoed is in het maken van websites, maar nog relatief weinig bewezen platform ervaring hadden.

Niels tijdens een presentatie voor de Provincie Zuid Holland. Foto: Martijn Arets

Het opnemen tegen Booking heeft wat mij betreft ook gelijk tot een verkeerde verwachting en misschien ook wel een verkeerde focus geleid. Vanuit het niets je willen meten met de grootste speler in de markt is niet reëel. Je moet geen tweede (maar dan eerlijke) Booking willen worden: je moet uitgaan van je eigen kracht. En die kracht, die ligt in platformland doorgaans in de niches. Juist in deze niches valt nog echt een verschil te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is het Nederlandse Vipio, die zichzelf ‘de Airbnb voor speciale overnachtingen’ noemt. Maar ook platformen als Natuurhuisje.nl.

Met deze fusie is het tij nog niet gekeerd: het zal alsnog hard werken worden om deze nieuwe combinatie tot een succes te brengen. Maar dat is niet erg: een platformbedrijf succesvol maken is sowieso hard werken. Ook al voelde ik enige urgentie bij het maken van een stap als deze, denk ik dat deze fusie het voormalige Moonback in staat stelt om reëlere ambities uit te spreken. Time to Momo is op dit moment actief in 50 steden en heeft niet de ambitie om dit snel uit te breiden. Met deze 50 steden is volgens de oprichter 80% van de stedentrips in Europa gedekt. Hier zullen dus nog wat steden bijkomen, maar dat zullen er niet veel zijn. Hierdoor heeft het team de mogelijkheid om binnen deze bandbreedte te gaan onderzoeken hoe het de bezoeker beter van toegevoegde waarde kan zijn om een totaalpakket aan te bieden rondom stedentrips.

De grootste vijand van de nieuwe combinatie is tijd en geld: de runway. In het interview bij De Ondernemer (naast het embedded stukje video kun je via deze link de rest van het gesprek bekijken) wordt het duidelijk dat de samenwerking voor iedereen heel logisch klinkt en er een ‘cultural fit’ is tussen beide organisaties, maar dat er nog geen bewijs is dat de bezoekers en lezers van het oorspronkelijke Time to Momo kunnen converteren naar boekers van hotelkamers. Idealiter zou je zoiets voorafgaand aan een fusie willen weten, maar dat was blijkbaar niet mogelijk. Dit uitzoeken kost tijd, terwijl de kosten doorlopen. En die kosten zullen flink zijn: beide organisaties hebben best wat personeel. Ik kan mij dan ook voorstellen dat het verstandig is om het team fors in te krimpen, om met een heel klein team die validatietijd, die jaren kan duren, in te gaan. Kijken wat werkt. Kijken wat niet werkt. Zonder hele grote tijdsdruk.

Dit is overigens exact wat Daan Weddepohl van Peerby heeft gedaan toen de verwachtingen van Peerby niet waar konden worden gemaakt. Afslanken en minutieus gaan pielen en experimenteren, net zolang totdat je weet wat wél werkt en wat wél schaalbaar is. Deze periode heeft bij Peerby enkele jaren geduurd.

Daan Weddepohl tijdens een presentatie voor de Provincie Zuid Holland. Foto: Martijn Arets

In deze periode heeft Daan wel geld opgehaald, maar omdat zijn kosten heel laag waren, was er ook niet zoveel nodig. Intussen heeft Peerby zijn draai gevonden, weet het aan welke knoppen het moet draaien voor succes en staat het aan de vooravond om weer flink op te schalen.

Ik begrijp dat dit enorm lastige keuzes zijn (zeker ook omdat het lijstje originele ‘founders’ bij Moonback erg lang is), maar nu het nieuwe Time to Momo in 2024 al nieuw geld op moet halen en zich dus in de nieuwe combinatie in 6-12 maanden moet bewijzen brengt het zichzelf in een enorm lastige positie. Mijn advies (zonder de casus en organisaties door en door te kennen) zou dan ook zijn: terug gaan naar de kern met een klein team en vanuit daar leren, bouwen en dán pas schalen.

Waar het heen kan gaan als de basis goed staat? Moonback brengt nu de hotelovernachtingen binnen, maar is een boekingsplatform. Ik verwacht dat hier op termijn ook andere diensten als taxi, reis en restaurants aan kunnen worden toegevoegd. Wanneer je het kunstje van hotel boeken door hebt, dan kun je natuurlijk eenvoudig andere diensten hier aan toevoegen. Om daarmee dé speler in de Europese markt te worden wanneer het gaat over stedentrips. Misschien wat minder ambitieus dan de nieuwe Booking worden, maar wel een stuk realistischer. Om vanuit daar misschien eens verder te kijken naar een ander continent. Mag wel, maar hoeft niet. Realistisch met een duurzaam businessmodel: iets dat bij een steward owned company natuurlijk niet mag ontbreken. En op eigen kracht. Ik hoop dat het team de tijd krijgt en vooral zichzelf de tijd geeft om dit tot een succes te brengen. En wens het team alle wijsheid toe en zal de nieuwe combinatie zeker blijven volgen.


Event alert: Navigating the Sharing Economy and Its Transformative Impact

Op dinsdag 19 September zal bij Spui25 in Amsterdam het event ‘Navigating the sharing economy and its transformative impact’ plaatsvinden. Ik zal de moderatie van dit event voor mijn rekening nemen. Met deze line-up gaat het zeker een mooie discussie opleveren.

Omschrijving:

Have you ever shared your house, your car, your household items or borrowed a dress via a sharing platform? Or are you curious, but still a bit weary to try it?

Although sharing isn’t a novel concept, the emergence of online platforms has magnified the scale of sharing, connecting individuals locally and globally and enabling the exchange of resources without direct ownership. However, the reliance on the behaviours of others for one’s own sharing experiences, makes sharing much riskier than buying outright. What if someone does not return your car on time, or damages what was originally your property? These are serious concerns that prevent curious consumers from participating. During this programme, we embark on a journey through the dynamic landscape of the sharing economy, making a valuable link between its theory, practice and current research.

The emergence of online platforms fosters a new type of consumer who leans towards temporary access rather than outright ownership of resources. This shift has positive outcomes, but also challenges. This evening, Nicole Stofberg will discuss the main findings of her dissertation, demonstrating that responsible sharing behaviours in the sharing economy drive continued participation and prevent consumer churn. To ensure that consumers treat others’ property with care and respect, a platform needs to implement governance mechanisms that create expectations regarding the underlying relational norms, rules and values that are expected of other sharing consumers. After Nicole’s presentation, Martijn Arets will lead the discussion with her and four top experts in the field of the sharing economy: platform founders Daan Weddepohl and Gerjan den Hartog, and two sharing economy pioneers Harmen van Sprang and Ananda Groag.

Deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven kan via deze link.


Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event? Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.

Recommended Posts