Het fijne van deze wekelijkse nieuwsbrief is voor mijzelf dat ik zelf in een drukke verhuis en klusweek mijzelf dwing om na te denken over wat ik via de verschillende kanalen voorbij zie komen. In deze editie heb ik weer 5 mooie stukken voor je bij elkaar gevonden. Deze week ook een open brief aan de oprichters van Airbnb geschreven waarin ik ze vraag te kiezen: gaan ze voor snelle groei en een mooie exit of voor een duurzaam model. Ik probeer het stuk in een krant te laten publiceren, dus je moet nog even wachten op de link. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Want to Book an Airbnb Stay? Not So Fast – WSJ

In mijn open brief heb ik het over het feit dat Airbnb zich met het platform niets aantrekt van verhuurders die lokale regelgeving aan hun laars lappen. De meest eenvoudige oplossing is dat Airbnb dit zelf in het platform programmeert, maar daar komt het maar niet van. Dat er startups zijn die in dit gat springen bevestigd dit artikel:

“Host Compliance compiles data such as the location of short-term rental listings, to provide cities with reports on which listings violate local rules. The service also can help municipalities understand rental activity better so they can craft more effective regulations.”

Zij zijn overigens niet de enige:

“Other companies have sprung up to cater to the Airbnb economy. One company, SubletAlert.com, helps landlords enforce leases that forbid tenants from subletting without permission.”

Vraag is natuurlijk of dit een goede ontwikkeling is. Het zijn als het ware een soort van digitale geautomatiseerde detective bureaus. Als we het dan toch over privacy hebben… (los van het feit dat data zonder context niet veel waard is)

Why Uber & Lyft leaving Austin is just a real-world A/B test – DON’T BUY THE NOISE

In Austin hebben onlangs zowel Uber als Lyft besloten hun activiteiten in de stad te staken als reactie op de nieuwe regelgeving in deze stad. De auteur van dit stuk schets een interessant scenario dat deze zet eigenlijk een ‘in real life’ A/B test is van deze twee bedrijven om te zien wat er gebeurt wanneer zij uit een stad vertrekken.

In mijn ogen de meest interessante bevinding: “So what has Uber and Lyft learned from this A/B test? They’ve seen that similar apps/companies can quickly sprout up and deliver a comparable service. They’ve seen DUIs arrests increase. However, they have not seen the taxi industry spring back into life at such a golden opportunity created by the vacuum.” Vooral deze laatste zin is opmerkelijk.

Moreel valt er trouwens een hoop te zeggen en te vinden van het terugtrekken van Uber en Lyft uit deze stad: 10.000 chauffeurs die voor deze dienst reden hadden van de een op de andere dag geen werk meer. Zonder aankondiging. Zonder alternatief. Bij Uber zie ik regelmatig dat grote strategische gevechten en plannen worden uitgevoerd op kosten van de chauffeur: in San Francisco nam Uber idioot veel chauffeurs aan om de markt kapot te maken (en deze chauffeurs hadden dus relatief weinig ritjes en inkomsten) en in een andere stad verlaagde Uber haar prijzen met 25% om marktaandeel te winnen, zonder de chauffeurs hier compensatie voor te bieden. Strategisch slim, maar of dit iets is was we willen als maatschappij…..

Introduction · Loomio Cooperative Handbook

Mooi kijkje in de keuken van Loomio: ‘We build open source software for collaborative decision making’. De eigen organisatievorm is een coöperatie. In het open zijn hebben zij nu ook hun handboek openbaar gemaakt, waarin ze uitgebreid ingaan op de manier hoe zij werken en keuzes maken. Interessant om eens doorheen te lezen.

Is the Library of Things an answer to our peak stuff problem? | The Guardian

Interessant stuk over de meer lokale deeleconomie initiatieven als de library of things en ’timebank’. Ik denk dat we, zeker bij de ‘library of things’ of in het Nederlands ‘spullenbibliotheek’ meer moeten kijken naar het sociale aspect, dan puur het praktische. En dan ook verder denken aan het maken van een ‘social hotspot’, waar ook een makers deel zit, horeca, etc. Een soort buurthuis 2.0. Zo maar even wat food4thought naar aanleiding van dit stuk. Michiel en Clarie van De Deelkelder zijn op dit moment in de VS om allemaal spullen bibliotheken te bezoeken. Na hun reis ga ik met hun in gesprek om te horen wat zij hebben geleerd. Uiteraard op video welke ik hier zal delen.

Zo bevrijdt Hotelchamp hotels uit de klauwen van boekingsites | Sprout

Hotelliers klagen al langer over de macht van Booking.com en er zijn steeds meer bedrijven die hier op inspelen. Deze week kwam op Sprout.nl Hotelcamp voorbij: een tool die de eigen websites van de hotels verbetert en de conversie opschroeft tot 40%.

Interresante passage: “Door uit te groeien tot een serieus big data-bedrijf wil Hotelchamp uiteindelijk elke individuele bezoeker een persoonlijke beleving voorschotelen. “Wij willen die data inzetten om naar een ultiem gepersonaliseerde en daarmee relevante gebruikerservaring te gaan. Ten eerste om hoteliers meer directe boekingen te leveren en commissie te laten besparen. Maar de eindgebruiker is ook een winnaar, die krijgt meer service voor dezelfde, of zelfs een lagere prijs.”” – Ik ben op mijn beurt weer heel benieuwd of zij met deze data niet op hun beurt een monopolie positie gaan krijgen waar de hotels dan weer van afhankelijk zijn…

Foto van de week

In het kader van ‘practise what you preach’ krijgen we sinds deze week onze stroom van de familie De Jonge via duurzame energiemarktplaats VanDeBron. Tijdens de ‘virtual expedition’ interviewde ik een van de VanDeBron medewerkers.

Recommended Posts