Goedemorgen! Het is duidelijk dat de vakantie voorbij is: mijn agenda was afgelopen week overvol. En dat zal nog wel even zo blijven. Met leuke dingen, dat is dan weer prettig. Zo was er een belangrijke meeting voor KlusCV waar de basis is gelegd voor het afsprakenstelsel en het juridische framework en de planning voor de komende maanden vorm heeft gekregen. Er is nog veel te doen, de plannen zijn ambitieus, maar alles lijkt prima voor elkaar te komen. Ook had ik diverse voorbesprekingen met de sprekers voor het Wageindicator event “Migration and telemigration in the gig economy” dat op 24 September zal plaatsvinden. Inschrijven is trouwens nog mogelijk. Ik sprak experts uit Uganda, Estland, Brazilië, Canada en Maleisië. Dat laatste gesprek gaf overigens weer heel toffe inzichten hoe een land haar burgers helpt met het vervaardigen van digitale skills om vervolgens via online platformen werk te vinden. In een van de aankomende edities van deze nieuwsbrief lees je daar meer over. En op het event de 24ste zal een medewerker van de overheid in Maleisië dieper op deze casus ingaan. Als laatst mocht ik middels een 2 minuten filmpje het KlusCV concept pitchen op het Reshaping Work congres.

Deze week zal ik op het iBestuur congres deelnemen aan de sessie ‘Dag overheid, hallo platform!’. Ik zie uit naar de discussies 😉

Genoeg introductie: deze week weer een aantal stukken uitgezocht en voorzien van mijn duiding en commentaar. Fijne week en veel leesplezier!

Crearon una plataforma de beneficios para trabajadores de apps y están entre las 100 mejores startups globales

Crearon una plataforma de beneficios para trabajadores de apps y están entre las 100 mejores startups globales

Rondom platformen groeit een heel ecosysteem aan bedrijven die diensten ontwikkelen als aanvulling op het platform. Hiermee pakken zij kansen op die het platform (bewust of onbewust) laat liggen. Een van de eerste voorbeelden die ik tegenkwam waren de sleutelbedrijven die handig op de groeiende verhuur via Airbnb inspeelden met mooie beloftes als ‘het enige waar je aan merkt dat tijdens je afwezigheid iemand in je huis is geweest, is aan je bankrekening’. Ook zie je steeds meer dienstverleners die diensten ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van aanbieders op platformen. En hier de samenwerking met het platform opzoeken. Bij e-commerce zag ik dat eerder bij Bol in een samenwerking met Rabobank voor financiering en met Insurtech met verzekering. Ook binnen de kluseconomie zijn dit soort aanbieders actief. Zo berichtte ik eerder over de pilot van ABN AMRO met oppas platform CharlyCares en verzekeraar Alicia die verzekeringen via Temper aanbiedt.

Ook zijn er meer overkoepelende initiatieven die, al dan niet in partnership met platformen, de werkende willen faciliteren. Deze Spaanstalige blog (Google Translate is your best friend ;-)) gaat over Nippy: een Argentijnse startup die zich richt op ‘migrant workers’ in Argentinië die via het platform in het land aan het werk gaan. Nippy levert diensten rondom financiering, juridisch advies, een bankrekening, training, ziektekosten verzekering en meer. Een ander voorbeeld die hier op lijkt is Collective Benefits. Een partij die “platforms helps to protect their independent workers with sick and injury pay, mental health support, everyday savings, and more.”. Ook interessant is Opolis: “a next-generation Employment Cooperative offering high-quality, affordable employment benefits and shared services to independent contractors, freelancers, digital nomads, solopreneurs and sole-practitioners.” Opolis is een blockchain project met, zoals ik vaker bij blockchain platformen zie, een behoorlijke ambitie: “a next generation employment ecosystem for the self sovereign worker’.

Zo zie je dat er rondom platformen weer allerlei nieuwe initiatieven ontstaan. Al dan niet in samenwerking met platformen. Genoeg kansen. En natuurlijk zullen er nog genoeg falen, maar het is sowieso erg interessant om te zien hoe ieder, met eigen motivaties en al dan niet vanuit een bestaande speler, op zoek is naar een mooie oplossing in de platform wereld.

FNV en Uber allebei positief over naderende uitkomst rechtszaak | TaxiPro

FNV en Uber allebei positief over naderende uitkomst rechtszaak | TaxiPro

Vandaag (maandag) zal de rechter in Amsterdam uitspraak doen in de rechtszaak FNV <> Uber. In dit stuk komen beiden partijen aan het woord: beiden hebben vertrouwen op een goede afloop van de uitspraak. En los daarvan: beiden weten ook dondersgoed dat deze uitspraak niet het eindstation van deze zaak zal zijn. Wie verliest, gaat in hoger beroep. En uiteraard zullen beide partijen selectief gaan shoppen in de uitspraak en de positieve punten voor hun eigen standpunten hiermee in de spotlight zetten.

In deze blog op ZiPconomy ging ik eerder in op deze zaak. In dit stuk beschrijf ik hoe taxicentrales als TCA steeds meer een Uber zullen worden en Uber steeds meer een TCA. Ik verwacht dan ook dat de uitspraak morgen, hoewel de verliezende partij zeker in hoger beroep zal gaan, ook effecten zal hebben hoe we naar de niet-platform taximarkt kijken. En mogelijk verder dan de taximarkt, maar ook in markten waar automatische besluitvormingsprocessen in matching en beoordeling een rol speelt of gaat spelen. Wat dat betreft kun je vinden van de rechtszaken en motivaties hier achter wat je wilt, maar het haalt altijd weer interessante nieuwe inzichten en gedachten naar boven.

Mijn conclusie van het stuk is als volgt: “het is niet de contractvorm die centraal zou moeten staan in discussies, maar andere issues.” Afgaand op de informatie uit de zittingen zal de rechter morgen iets zeggen over de contractvorm, maar ook op de andere issues. Ook ben ik benieuwd of de rechter de context van de gehele taximarkt, wat ook hetgeen is waar Uber op heeft ingezet, meeneemt in de beoordeling.

Tot slot: in het stuk van Taxipro geeft Uber directeur Noord-Europa aan dat het oplossen van dit (bredere) issue “niet aan de rechter, maar meer aan de politiek en de bedrijven is om  op te lossen”. En die politiek, die laat het op dit onderwerp al heel wat jaren afweten. Wat dan ook weer de reden is dat FNV naar de rechter is gestapt. Wordt vervolgd…

Apple moet van rechter betaalregels voor ontwikkelaars in App Store aanpassen | NOS

Apple moet van rechter betaalregels voor ontwikkelaars in App Store aanpassen | NOS

In deze nieuwsbrief vorige week schreef ik in de titel: ‘het einde van de App Store Maffia?’. In dat stuk ging het over een aantal tegenslagen voor Apple in rechtszaken in Japen en Zuid Korea. Afgelopen week kwam daar een nieuwe tegenslag voor Apple bij: “Apple moet appontwikkelaars toestaan hun eigen betaalsysteem te gebruiken buiten de App Store om. Dat heeft een rechtbank in Californië geoordeeld in een zaak die was aangespannen door Epic, de maker van het populaire spel Fortnite.”

Volgens Bloomberg zou het het bedrijf door deze uitspraak in de toekomst enkele miljarden omzet per jaar mislopen. In dit stuk in The Verge wordt verder in gegaan op de consequenties voor developers.

Ook deze uitspraak zal, net als de uitspraak in de Uber zaak vandaag (maandag), geen eindstation zijn. Beide partijen geven aan niet tevreden te zijn met de uitspraak. Wat wel duidelijk is, is dat ‘het einde van de App Store Maffia’ dichterbij komt, maar dat het nog wel een flinke battle zal worden. Niet gek, gezien de belangen die spelen. Maar dat het huidige model niet houdbaar is, dat is intussen duidelijk. En dus is het aan Apple zaak om zoveel mogelijk te rekken en de schade, want die zal er zijn, te beperken.

Flitsbezorgers dienen vooral jongeren in Randstad op zoek naar snelle hap | NU.nl

Flitsbezorgers dienen vooral jongeren in Randstad op zoek naar snelle hap | NU.nl

Weinig tot geen berichtgeving over de opkomende flitsbezorgdiensten is gebaseerd op de cijfers uit de markt. Daar is het ook nog wat vroeg voor, maar alle inzichten zijn natuurlijk welkom. Gfk kwam vorige week via Nu.nl naar buiten met een onderzoek en “kwam tot de conclusie dat ruim 4 procent van de Nederlandse jongeren van tussen de 18 en 34 jaar in de afgelopen drie maanden gebruikmaakte van de bezorgdiensten. Gekeken naar alle leeftijdsgroepen blijft het percentage steken op 1.” Dat lijkt misschien weinig, maar weet wel dat de aanbieders alleen in grote steden, en dan ook vaak niet in alle delen van de stad, actief zijn. Ik ben dus ook vooral benieuwd naar de percentages van de doelgroep die binnen een bezorggebied van een van de onderzochte aanbieders vallen. Op de website van Gfk is het onderzoek niet terug te vinden, dus ik verwacht dat er ergens de komende maanden nog wel een rapport volgt met een diepere analyse. En nu maar hopen (ik vermoed tegen beter weten in) dat dat rapport niet achter een betaalmuur verdwijnt.

De buurtkoelkasten van New York – 2Doc.nl

De buurtkoelkasten van New York – 2Doc.nl

Het is intussen alweer een dikke zes jaar geleden toen we ons in Nederland druk gingen maken over de Deeleconomie: “het fenomeen dat consumenten elkaar gebruik laten maken van hun onderbenutte consumptiegoederen, eventueel tegen betaling”. Toen was al lang duidelijk dat het delen tussen particulieren natuurlijk niet nieuw was, maar dat juist het platform element weer een nieuwe dimensie aan iets dat al lang bestaat toevoegde, waardoor de activiteiten konden opschalen (ook buiten de eigen sociale bubbel) en konden geprofessionaliseerd (waardoor de impact kan worden vergroot).

En ondanks de opkomst van de vele platformen, gaat het offline ‘delen’ natuurlijk gewoon door. Afgelopen week stuitte ik op deze korte documentaire waar het elkaar gebruik laten maken van onderbenutte consumptiegoederen en vertrouwen als basis prachtig naar voren komt:

“Tijdens de lockdown waren ze er ineens: tientallen kleurig beschilderde community fridges, buurtkoelkasten, in de straten van New York. Buurtgenoten en winkeliers stoppen erin wat ze overhebben. Daklozen, werklozen en anderen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, pakken eruit wat ze nodig hebben.”

Zit er dan echt geen platform element in deze casus? Nou. Een kleintje dan: van de inhoud van de koelkast maken mensen een foto en zetten deze op speciale Instagram pagina’s, waardoor hulpbehoevenden gemakkelijk kunnen zien wat waar op te halen. is. Slim.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformr
evolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts