Na een groeiend aantal artikelen van misstanden rondom Airbnb vond ik het zo na mijn vakantie tijd voor een open brief. De heren moeten kiezen: korte termijn groei en cashen of een lange termijn duurzaam bedrijf neerzetten. Mijn open brief aan de oprichters werd deze week in de NRC geplaatst en ik heb veel goede en inhoudelijke reacties ontvangen. Onder aan deze nieuwsbrief vind je het bericht. En natuurlijk weer 5 mooie artikelen die deze week voorbij kwamen.

Platformeconomie top 5

Google Takes on Uber With New Ride-Share Service – WSJ

Google Takes on Uber With New Ride-Share Service – WSJ

Het experiment van Waze (voor 1 miljard door Google gekocht) waarbij via de Waze navigatie app ritdelen wordt gefaciliteerd gaat de volgende fase in. Interessant, aangezien het hier gaat om een bestaande app met bestaande actieve gebruikers (Waze gebruikers geven o.a. ook wegversperringen, flitspalen, etc. in de app aan) die ritdelen integreert. Dit zou zomaar eens groot kunnen worden. Ik zie het overigens eerder als concurrent van BlaBlaCar dan van Uber, aangezien de focus ligt op ritjes die al plaats zouden vinden en de vergoeding een bijdrage in de kosten is. Maar dat even terzijde…

Man launches Airbnb-style website to provide free accommodation for refugees | The Independent

Ik filosofeer soms wel eens hoe deelplatformen kunnen worden ingezet om vluchtelingen beter in een land op te kunnen vangen en te integreren. Er zijn al, net als in dit stuk, verschillende voorbeelden van Airbnb achtige initiatieven voorbij gekomen, maar ook kennis deel platform Konnektid merkte een jaar geleden op eens een enorme stijging van aanvragen voor Nederlandse les vanuit de vluchtelingen gemeenschap. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Je vraagt je af: waarom gebeurt dit zo weinig?? Ik denk dat dit voornamelijk komt door instanties die niet buiten de lijntjes kunnen denken. Zo bracht ik vorig jaar een Nederlandse vluchtelingen Airbnb via Twitter in contact met Vluchtelingenwerk Nederland. Hun reactie: tof initiatief, maar we weten dat dit niet gaat werken. Dan denk ik: “ga met elkaar in gesprek, maak gebruik van elkaars kracht en ervaring en make it happen”. Maar helaas…

Uber zegt bestuurder Google de wacht aan| Het Financieele Dagblad

De liefde tussen Google en Uber (Google investeerde in een vroeg stadium 258 miljoen dollar in Uber) lijkt nu echt over….

‘No Stopping’ UK Sharing Economy Despite Massive Uber Losses

Uit een onderzoekje in de UK blijkt dat: ‘70% of Brits have used a sharing economy platform to make or save money.’ Let wel op: het onderzoek is door een deeleconomie platform gedaan en er waren slechts 1.000 respondenten, maar het geeft aan dat de platform economie (want noem dit alsjeblieft geen deeleconomie) langzaam maar zeker in de traditionele economie wordt opgenomen.

Check overigens ook dit TNO onderzoek ‘Nederlandse Platformeconomie groter dan gedacht‘ uit juni dit jaar.

Hoe jouw gedrag wordt beïnvloed zonder dat je het doorhebt (en wat we eraan kunnen doen)

Fijn stuk in De Correspondent over hoe big data wordt gebruikt om jouw gedrag te beïnvloeden. Bedrijven beïnvloeden ons natuurlijk al sinds jaar en dag (dat noemen we marketing), maar de tools die beschikbaar zijn worden steeds discutabeler.

Eigen publicaties

‘Airbnb moet zelf de regels handhaven’ – NRC

De laatste tijd zie en heb ik veel discussies over de impact van Airbnb op steden als Amsterdam. Het platform wordt veel gebruikt voor het runnen van illegale hotels. Airbnb verschuilt zich achter de onmacht om hier iets aan te doen ivm privacy, maar volgens mij ligt het e.e.a. een stuk eenvoudiger. Met de snelle groei van Airbnb staat het bedrijf in mijn beleving voor een keuze: korte termijn exponentieel groeien, flink cashen of lange termijn een duurzaam model bouwen. Eigenlijk een beetje de vergelijking die ik tijdens mijn Brand Expedition bij merken zag: de korte termijn strategie van beursgenoteerde bedrijven (‘he, trek er deze maand nog even een half miljoen uit en zie maar hoe je het doet’) versus de familie bedrijven waar prio nummer één het borgen van het bedrijf voor de lange termijn is.

Binnenkort verschijnt ook de Engelse vertaling: deze ligt bij een internationaal platform ter goedkeuring…

Foto van de week

Deze week bezocht ik in Amsterdam de ‘Peer Value: Advancing the Commons Collaborative Economy’ conference. Mijn interesse ging voornamelijk uit naar de talks rondom platform coöperaties: een nieuwe interessante ontwikkeling waar ik in November in New York meer over ga leren. Mijn angst vooraf was dat de discussies abstract en in veel gevallen ook erg afzetten tegen de ‘kapitalistische’ platformen zouden worden. Ik kreeg helaas gelijk. Verder wel een erg interessante dag die weer bijdroeg aan mijn gedachten over deze ontwikkeling. Met in het bijzonder deze twee gedachten:

Recommended Posts