Goedemorgen! Mijn agenda werd afgelopen week wederom overhoop gegooid door een quarantaine van een van de kids. Geen klachten, wel ongemakken 😉 Gelukkig tussen het thuisonderwijs (groot respect voor de docenten!) door mooi stappen kunnen maken met KlusCV, waar binnenkort dankzij de inspanningen van het development team van Freshheads een verificatie optie wordt toegevoegd voor de gedownloade cv’s. Ook kan ik melden dat ik, samen met twee onderzoekers van de VU en de kenniskring platformeconomie van de Haagse Hogeschool weer een nieuw onderzoek start naar prijsstelling van tarieven op to-business kluseconomie platformen. Om zo weer bij te dragen aan wat feiten in het debat. En omdat het een heel interessant vraagstuk is natuurlijk.

Komende woensdag vertrek voor een paar dagen naar Duitsland met mijn gezin. Volgende week maandag zal ik dan geen nieuwsbrief versturen: op 7 maart valt de eerstvolgende editie weer op je digitale deurmat. Fijne week!

Drie Europese wetten die ons online leven gaan bepalen – VPRO Tegenlicht

Drie Europese wetten die ons online leven gaan bepalen – VPRO Tegenlicht

In deze nieuwsbrief al vaker voorbij gekomen, maar Tegenlicht zette de drie aankomende Europese wetten rondom platformen, internet en AI op een overzichtelijk rijtje:

“Wetgeving voor de digitale wereld loopt al lange tijd achter. De afgelopen tien jaar hadden technologiebedrijven nagenoeg vrij baan. De Europese Unie brengt daar dit jaar eindelijk verandering in. Wat houden die nieuwe EU-wetten in?”

Waarbij het denk ik belangrijk is om te beseffen dat dit slechts een begin is en we continu scherp zullen moeten blijven Ă©n moeten blijven experimenteren en leren. Waar het ‘vroeger’ prima was om een wet te bedenken om deze vervolgens voor een eeuw in te kunnen zetten, zal het met wetten rondom deze onderwerpen belangrijk zijn om continu te toetsen of de beoogde doelen nog behaald worden.

Daarnaast ben ik erg benieuwd naar hoe de handhaving van deze wetter er uit gaat komen te zien. Daarmee valt of staat natuurlijk het succes en de impact. Wanneer ik kijk hoe het met de handhaving van AVG vergaat dat wordt ik daar niet al te vrolijk van. Niet alleen vanwege de beperkte middelen, maar vooral ook vanwege de beperkte blik op de uitvoer. Wanneer je dit soort zaken traditioneel blijft organiseren, dan kun je het aantal FTE’s vertienvoudigen en nog steeds achter de feiten aanlopen.

Krijgt Trump met Twitter-alternatief ‘Truth Social’ zijn megafoon terug? | NOS

Krijgt Trump met Twitter-alternatief ‘Truth Social’ zijn megafoon terug? | NOS

Het was natuurlijk niet heel verrassend nieuws: het eigen social media platform van Trump: Truth Social. Waarheid, maar dan wel de eigen versie van de (gewenste) waarheid zal ik maar zeggen. In dit artikel van NOS lees je er meer over.

Gekscherend zou je kunnen zeggen dat de komst van een platforms als deze, dat in potentie mensen in een alternatieve bubbel zou kunnen vangen (voor zover dat nu niet al het geval is), eigenlijk voornamelijk goed nieuws is.

Waarom? Omdat men al een tijd bezig is om te kijken hoe social media platformen meer verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen. Het is een discussie die al even duurt, maar waar op de een of andere manier niet een al te grote urgentie lijkt te zijn om met een oplossing en richtlijnen te komen. Mogelijk dat een presidentskandidaat die heeft bewezen graag alternatieve feiten (lees: keiharde leugens) te verspreiden en te herhalen voor wat meer urgentie kan zorgen.

Dan wordt het wel een uitdaging om de grens te zetten van wat een social media platform is en wat niet. Dit omdat er natuurlijk ook genoeg interne fora en communities zijn waar mensen van gedachten wisselen. Waarbij we denk (ongehinderd door veel kennis over dit specifieke onderwerp) ik het beste de ‘echte’ social media platformen en communities van elkaar kunnen scheiden op basis van hoe informatie binnen het platform wordt verspreidt. Is er sprake van een algoritme die bepaald soort boodschappen versterkt, dan is er sprake van een social media platform. Hiervoor is het Wired artikel ‘Free Speech Is Not the Same As Free Reach‘ een interessante leidraad. Wanneer iemand 1-op-1 een gesprek voert is het prima, maar wanneer deze door een algoritmische roeptoeter wordt verspreidt, dan zijn er regels. Vast geen waterdicht concept, maar volgens mij wel een interessante invalshoek.

‘Disruption’ Is a Two-Way Street | WIRED

‘Disruption’ Is a Two-Way Street | WIRED

In de begindagen van Uber was ‘disruptie’ een waard dat in bijna iedere startup pitch terugkwam. Maar wat is disruptie? En zouden we niet kritischer moeten zijn naar hen die pretenderen disruptief te zijn? (hint: JA!). Ben je geĂŻnteresseerd in dit soort vragen, dan is deze blog op Wired echt iets voor jou.

“Companies evoke the image of a bloated, inefficient, or chaotic status quo. Technological intervention is framed as both necessary and good. Those “being disrupted” are reduced to passive recipients of whatever technological solution will be thrown in the mix. After all, if the social space is static, technology will have the power to change it, but never be changed in return. Disruption is sold as a one-way street and its positive connotations remain the sole preserve of the tech company. <…> There is a line created between disruption and fraud, disruption and destruction, disruption and illegality. Tech companies become the arbiters of that line.”

Bottom line: echo niet de beloften van (tech) bedrijven (zoals jaja: flitsbezorgers), besef dat technologie alleen nooit voor een verandering zal zorgen en accepteer dat zaken (en samenlevingen) een stuk complexer zijn dat in de belofte van een nieuwe speler wordt uitgelegd.

Laat techbazen weer snel terugkeren op aarde | FD

Laat techbazen weer snel terugkeren op aarde | FD

Het ziet er naar uit dat de interesse van de witte mannen van big tech die rond of na hun midlife crisis (clichĂ© maar waar) zitten vooral uitgaat naar andere werelden dan onze eigen wereld. Naar de ruimte en naar de online metaverse wereld. In dit opiniestuk pleit universiteitshoogleraar JosĂ© van Dijck dat consumenten en overheden deze ambities van bigtechbedrijven daarom langs de meetlat van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zouden moeten leggen.

Een prettig, maar natuurlijk ook niet geheel nieuw geluid. Zo maken veel mensen zich al jaren zorgen en/of druk dat de knapste koppen in Silicon Valley zich druk maken hoe ze jou langer op een pagina kunnen houden (om zo meer advertentie geld aan jou te kunnen verdienen) en meer data kunnen ontfutselen (ook om zo meer advertentie geld aan jou te kunnen verdienen) in plaats van zich in te zetten voor echte problemen in de wereld.

Wel nieuw / recent is dat het erop lijkt dat techbedrijven en -miljardairs zich steeds meer gaan richten op online (de metaverse: de parallelle online wereld) of ‘buiten onze aarde’ omgevingen die veelal nog ongereguleerd zijn. Fijn zo’n regelvrije zone, maar ook een gevaarlijke en onwenselijke situatie.

En al is de situatie niet zo zwart/wit: toch is het duidelijk dat bigtechbedrijven hun prioriteiten en capaciteiten meer op de echte problemen op en voor deze wereld zouden moeten richten.

Oh. En belasting betalen in plaats van het herverdelingsvraagstuk zelf op te willen lossen 😉

Gig worker bill backed by Uber and Lyft passes in Washington State House | Engadget

Gig worker bill backed by Uber and Lyft passes in Washington State House | Engadget

“A new bill that guarantees benefits for ride-hail drivers while still classifying them as gig workers has passed the Washington State House. It’s backed by Uber and Lyft, as well as the local Teamsters union, and represents a compromise between all parties involved. Under the legislation, drivers are guaranteed benefits that include paid sick leave, a minimum pay rate and a resource center for drivers who want to appeal their deactivation — all while still being classified as gig workers.”

Interessante stap weer in de discussie en lobby in de VS rondom de status van de werkende. In dit geval: freelancer with benefits. Ik vond vooral deze opmerking het meest interessant: “They’re also holding the gun at our heads with the possibility of an initiative. They spent $200 million on California. It comes down to the reality that we don’t have the money to buy TV ads. They do. They will misinform the public with a barrage of TV ads, so we will lose an initiative. We could lose everything.” Het voelt een beetje als ‘slikken of stikken’ onder de druk van ‘big money’ van ‘big tech’.

In de media

Pioniers in de nieuwe wereld van solliciteren: KlusCV versus SkillsCV | HR Tech Review

Pioniers in de nieuwe wereld van solliciteren: KlusCV versus SkillsCV | HR Tech Review

Een mooie stuk waarin niet alleen KlusCV aan bod komt, maar ook SkillsCV:

“SkillsCV moet ‘s werelds eerste tool worden waarmee kandidaten zelf werk kunnen vinden op basis van hun skills. <…> SkillsCV is gebaseerd op technologie die nu alleen loopbaanadviseurs gebruiken. De initiatiefnemers willen deze techniek beschikbaar maken voor baanzoekers en studenten, zodat ze een beter beeld krijgen van hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze delen hun gegevens anoniem en in een cv-formaat dat herkenbaar is voor recruiters.”

Een interessant initiatief (je leest er hier meer over) om te volgen en de uitnodiging om in gesprek te gaan om te kijken of en hoe beide initiatieven (die overigens echt twee compleet verschillende initiatieven zijn) elkaar mogelijk kunnen versterken.

Gorillas past bedrijf aan: Duitse flitsbezorger nu Nederlands – NRC

Gorillas past bedrijf aan: Duitse flitsbezorger nu Nederlands – NRC

Gorillas is nu officieel geen Duits, maar een Nederlands bedrijf. En dat doen ze om meer dan alleen een ‘gunstig’ vestigingsklimaat.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts