Platformeconomie top 5

Een op drie accommodaties op Airbnb direct te reserveren | NU.nl

In September kondigde Airbnb al aan zich hard te maken tegen discriminatie. Een van de tools zou zijn om gebruikers te overtuigen om de optie ‘direct boeken’ te activeren. Immers: wanneer iedereen zonder dat jij toestemming hoeft te geven jouw ruimte kan boeken, heb je ook niet meer de kans om te discrimineren. Ik was hier toen al wat sceptisch over.

Deze week op nu.nl: “Meer dan een miljoen accommodaties op Airbnb zijn direct te boeken, zonder dat een verhuurder nog toestemming hoeft te geven. Op die manier wil de huizenverhuursite racisme en discriminatie op het platform tegengaan.”

Natuurlijk is de kans op discriminatie kleiner bij direct boeken, maar om te zeggen dat het tegengaan van discriminatie dé reden is om direct boeken te promoten, dat is natuurlijk complete onzin. Direct boeken verlaagt de drempel enorm voor mensen om een locatie te boeken: je hoeft geen leuk klinkend verhaal richting de verhuurder te sturen in de hoop dat hij of zij jouw aanvraag accepteert: je hebt direct zekerheid. Deze drempel verlagende optie zal absoluut conversie verhogend werken. Goed voor de handel en groei en Airbnb wordt op deze manier een nog beter alternatief voor Booking.com. Slim, maar in mijn beleving wel wat laf (zelfs voor een marketeer) om discriminatie te gebruiken als dekmantel voor conversie optimalisatie.

Why riders can lose access to Uber

Uber heeft een tijd zich matig bekommerd om haar chauffeurs. Klanten waren tevreden, maar de chauffeurs veelal niet. Van de chauffeurs werd veel gevraagd en het leek wanneer ik de Uber en Lyft drivers forums volgde, dat de klant een steeds grotere klootzak aan het worden was. Om nu ook de klant op te voeden besteed Uber nu ook aandacht voor het opvoeden van de klant. Oftewel: hoe dien je je te gedragen als goede klant. Weet dat je als klant van Uber ook gewoon een cijfer van de chauffeur krijgt en ik al veel discussies voorbij heb zien komen of je klanten met een gemiddelde van onder de 4,2 sterren (van 5) uberhaupt nog wel mee moet nemen.

Deze zet ligt in lijn met wat mij de laatste tijd opvalt: Uber die steeds meer aandacht lijkt te geven aan de chauffeurs. Ik vermoed dat hier het volgende achter zit: de ultieme natte droom van Uber is de zelfrijdende auto, chauffeurs zijn slechts een tijdelijk en noodzakelijk kwaad. Even kort door de bocht dan. Nu gaat die zelfrijdende auto er komen, alleen is de belangrijkste vraag: wanneer. Als je deze vraag aan een ondernemer stelt dat hoor je ‘5 jaar’, als je de vraag aan een wetenschapper stelt, dan hoor je ’30 jaar’. Ik vermoed dat bedrijven als Uber iets te enthousiast waren toen zij hun planningen maakten voor de toekomst wbt zelfrijdende auto’s. Daarnaast zijn ‘ride hailing services’ als Uber voornamelijk actief in grote steden: de plek waar de volledig zelfrijdende auto als allerlaatste zal komen. Te veel variabelen om op korte termijn mee om te kunnen gaan. Genoeg redenen om de chauffeurs nog even een jaar of 10 te vriend te houden…

BMW seeks to be ‘coolest’ ride-hailing firm with autonomous car| Reuters

Waar veel corporates moeite hebben om aanlsuiting te vinden met de ontwikkelingen van de platform economie, zie je dat de mobiliteitssector flink actief is. Begrijpelijk: met de komst van de zelfrijdende auto is dit een van de weinige branches waar de urgentie overduidelijk is: wanneer deze auto er is, zal het hele business model omver gaan. BMW is een van de koplopers wat betreft experimenteren in het model van de toekomst rondom mobiliteit.

Wat gaan ze doen? “The German carmaker will have about 40 vehicles with self-driving functions in Munich’s inner city and then expand the project to other cities, BMW executives said on Friday.”

En wat is er nu zo interessant aan ‘ride hailing’ (een taxi betellen via een app): “Ride hailing is nothing more than manual autonomous driving,” Tony Douglas, Head of Strategy for BMW’s mobility services said. “Once you dispense with the driver you have a license to print money.”

Airbnb plummets, Facebook ranks top in tech on Glassdoor’s Best Places to Work 2017  |  TechCrunch

Hoe houd je als groeiende organisatie je medewerkers tevreden? Dat is iets waar Airbnb moeite mee lijkt te hebben. In dit stuk: “Airbnb, plummeted 34 spots in Glassdoor Best Places to Work 2017. According to Glassdoor Community Expert, Scott Dobroski, that was largely due to written reviews from employees who said there has been an increasing amount of bureaucracy and decreasing amount of transparency from senior leaders in the company as it has grown.”.

Wat is een common? | New Commons

Nu er veel projecten en discussies rondom commons voorbij komen en dit aantal in de toekomst naar mijn verwachting alleen maar zal groeien, is het goed om eens stil te staan bij de vraag ‘wat is een common nu eigenlijk’. Rogier de Langhe schreef hier deze heldere blog over.

Off topic

De echte les van het beruchte Stanford Prison Experiment: vertrouwen is sterker dan haat | De Correspondent

Iedereen kent het berruchte experiment uit de vorige eeuw: wat gebeurt er wanneer je 18 volkomen normale studenten twee weken bij elkaar zet in een nagebouwde gevangenis. 9 zijn bewakers en 9 zijn gevangenen. Het resultaat: binnen 2 dagen volslagen barbaarse taferelen. Conclusie: in ieder mens schuilt een beest en beschaving is een flinkterdun laagje. Wat blijkt: dit hele experiment is geen knip voor de neus waard. Lees het stuk van Rutger Bregman.

Écht interessant wordt het bijna op het eind bij ‘Het kwaad is niet banaal, integendeel’ met o.a.

  • ‘Als de samenleving je een rol geeft, neem je dan ook de eigenschappen aan die bij die rol horen?’
  • ‘In werkelijkheid is er heel veel nodig om gewone mensen in monsters te veranderen. En nog belangrijker, we kunnen elkaar ook tot grote hoogtes drijven als we keer op keer, jaar in jaar uit, het goede aannemen in de ander. Vertrouwen en medeleven zijn minstens zo besmettelijk als agressie en haat.’
  • ‘Diepe waarheid is dodelijk saai.’

Eigen publicaties

Why International Collaboration Platforms Are The Future – Webcertain TV

Tijdens mijn bezoek aan de WebSummit in Lissabon werd ik benaderd door de redactie van Webcartain TV voor een interview. Volslagen onvoorbereid (ik had geen idee waar het over zou gaan), stapte ik hun TV studio in. Zie hier het resultaat:

“With the rise of Uber and Airbnb, the success of international collaboration platforms is clear to see. Martijn Arets, from Crowd Expedition, has invested in this style of business over the past three years, and joins us to explain why he thinks it will the change the face of most sectors around the world. He discusses why such businesses have found such high levels of success and the benefits of a good marketing story to get the process off the ground.”

Recommended Posts