Goedemorgen! Terwijl ik van een weekje vakantie geniet op Vlieland, draait de wereld natuurlijk gewoon door. Voor mijn vakantie was ik nog twee dagen in Bratislava om een presentatie over ‘Decentral ownership and governance of sharing economy platforms’ op de ShareTechsummit te geven. Mooie ervaring weer en goede gesprekken gehad.

Tussen de zandstormen door heb ik weer een aantal mooie stukken voor je verzameld en voorzien van mijn duiding en mening. Fijne week!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier. Delen wordt gewaardeerd. Fijne week!

Didi Chuxing took on Uber and won. Now it’s taking on the world | WIRED UK

Didi Chuxing took on Uber and won. Now it’s taking on the world | WIRED UK

Toen Didi in 2016 Uber ‘versloeg’ in thuisland China dachten veel mensen dat de strijdbijl daarmee begraven was en de ‘buit’ verdeeld. Niets is minder waar. In dit zeer lezenswaardige stuk krijgen we een kijkje achter de schermen van dit miljardenbedrijf. Een bedrijf dat in alle opzichten de absolute tegenpool lijkt te zijn van concurrent Uber. Waar Uber in de beginjaren stond voor een compromisloze mannelijke macho cultuur, wordt Didi sinds 2014 geleid door een vrouw die dit artikel afsluit met de volgende woorden: “I think the key is: be humble. And be open minded. And not to think you know everything.” Niet een zin die je ooit uit de mond van Travis zou hebben gehoord.

Naast een interessant inkijkje in de cultuur van het bedrijf (dat intussen meer waard is dan Uber), geeft dit artikel ook een mogelijk nog interessanter kijkje in de (groei)strategie en toekomstvisie van het bedrijf. En de schaalvoordelen die een data bedrijf als Didi voor de lokale markten kan bieden.

Foodora fires courier for refusing to quit workers’ chat group | afr.com

Foodora fires courier for refusing to quit workers’ chat group | afr.com

Veel workers in de kluseconomie zijn georganiseerd in officiële, maar vaker ook niet officiële, chatgroepen via o.a. Telegram. Hoewel algoritmes de planning en beoordeling van workers vervangt, hebben workers voor platformen altijd nog de nodige praktische vragen. Wanneer deze door de ‘crowd’ zelf worden opgelost, is dit in het voordeel van het platform. Crowdsourcing pur sang.

Maar op het moment dat de toon van de discussie kritisch wordt en de workers deze groepen gebruiken om zich te organiseren tégen het platform, dan is de situatie voor de platformen opeens een stuk minder relaxed. Dit is dan ook gelijk het kritische punt wanneer je kijkt naar de monopolie posities van platformen. Deze lijken sterk, maar aangezien de platformen ‘asset light’ opereren en zelf de middelen niet in bezit (of onder contract) hebben, is zo’n monopolie ook vrij kwetsbaar. De macht van een platform is groot wanneer vraag en aanbod gefragmenteerd zijn en elkaar niet weten te vinden, maar op het moment dat een van deze groepen zich weet te organiseren, dan is het model bijzonder kwetsbaar.

Dit stuk gaat over een casus waarbij een ‘rider’ van Foodora werd ontslagen nadat hij weigerde het beheer van een privé groep aan het bedrijf over te dragen.

“Mr Klooger set up the invite-only “Teamchat Foodora Melbourne” in 2016 via the encrypted messaging service Telegram to allow cyclists to exchange tips about the job and swap shifts.

But after Foodora removed base rates and set pay at $7 a delivery, cyclists started using the group to talk about pay and conditions and to find out what other similar jobs were paying.”

Deze casus is in meerdere opzichten interessant. Zeker vanwege de vraag in hoeverre een platform dit soort zaken van een freelancer mag verwachten en of het platform in dit geval niet gewoon werkgever is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘Mr Klooger’ in zijn strijd wordt vertegenwoordigd door een vakbond….

Airbnb and the Unintended Consequences of Disruption – The Atlantic

Airbnb and the Unintended Consequences of Disruption – The Atlantic

“Tech analysts are prone to predicting utopia or dystopia. They’re worse at imagining the side effects of a firm’s success.”

Interessante read over de ‘bijeffecten’ van nieuwe platformen. Bijeffecten waar we (ook de founders) bij de lancering in eerste instantie niet aan hebben gedacht. Zo heeft Airbnb geen negatief effect op de hotellerie, maar wel op huizenprijzen.

“Like just about every story these days about revolutionary tech platforms, Airbnb is a story both of democratized access to commerce and the unintended consequences of those democratizing efforts, even when they succeed on their own terms.”

Andrew Keen: ‘Mijn hoop is vooral gericht op Jeff Bezos’ | Sprout

Andrew Keen: ‘Mijn hoop is vooral gericht op Jeff Bezos’ | Sprout

“Ondernemende criticaster Andrew Keen waarschuwde als een van de eersten tegen de gevaren van internet.” Mijn Wavemakers co-auteurs interviewden in de VS Andrew Keen over zijn nieuwe boek, waarin hij pleit voor een Internet of People, in plaats van een Internet of Things.

Interessant is dat ook bij hem de mooie case van Estland (lees ook deze blog) onder de aandacht is gekomen. Ook Unilever komt in zijn verhaal voor. Weer een voorbeeld waarin Amerikanen kijken naar Europa wanneer het gaat om tech in combinatie met publieke waarden. Ook las ik afgelopen week een blog van SXSW waar tijdens dit tech festival met respect werd gesproken over de nieuwe privacy wetgeving GDPR/AVG die per eind mei van kracht wordt. Volgens mij hebben we hier een mooie USP voor Europa te pakken.

Interessant is dat hij Jef Bezos, de oprichter van Amazon en rijkste man op aarde, als rolmodel voor de toekomst ziet: “het intellectuele vermogen, hij kan vooruitdenken en heeft als rijkste mens aller tijden ook de financiën”. Hoewel zijn prestaties zeker bijzonder zijn, hoor ik ook steeds meer kritiek op het feit dat heel Amazon draait op het uitbuiten van de onderklasse. Niet iets wat je van een rolmodel zou mogen verwachten….

Tweet van de week


Doet mij denken aan ‘The Circle’. Niemand is een brave burger en een uitspraak als ‘brave burgers moeten niet bang zijn’ is natuurlijk idioot. Meer kan (en zal) ik er niet over zeggen.

Eigen publicaties

Providing local worker coops with a digital solution – YouTube

Tijdens mijn ‘Tour de France’ interviewde ik in Parijs de oprichter van CoopCycle. Net als Applicolis een meta platform waar lokale worker coops op in kunnen tappen om hun ‘local delivery’ te organiseren.

Hoewel de twee platformen voor een buitenstaander er misschien identiek uitzien, heb ik tijdens de gesprekken ontdekt dat er een wereld van verschil is. Hoewel CoopCycle en Applicolis beiden een platform coop zijn die lokale worker coops in de local delivery faciliteren, gedraagt Applicolis zich als een ‘normale’ startup. CoopCycle is meer een ‘movement’ en heeft een meer activistische toon. Binnenkort zal ik hier meer over schrijven.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Recommended Posts