Deze week stond in het teken van boekprojecten. Met vrienden Hans van der Loo en Patrick Davidson schrijf ik momenteel het boek Wavemakers. Daarnaast krijgt het Crowd Expedition boek, resultaat van 4 jaar onderzoek en 400 interviews, langzaam maar zeker vorm. Alsof de buitenwereld dat ruikt werd ik deze week pro-actief benaderd door zowel een buitenlandse als een Nederlandse uitgever en kreeg ik verschillende aanvragen om mijn kennis en visie te delen door het geven van presentaties. Mooi hoe dat gaat. Gelukkig kwam er ook weer veel interessant nieuws in de media voorbij. Hierbij mijn top 5, inclusief korte analyse / food4thought.

Tips? Opmerkingen? Vragen? Stuur ze naar [email protected] of @martijnarets. Is deze wekelijkse nieuwsbrief interessant voor iemand anders? Voel je vrij deze aanmeld link door te sturen.

Collaborative platform economy top 5 artikelen

Brussel duwt Airbnb in de hoek | De Tijd

Brussel duwt Airbnb in de hoek | De Tijd

Veel steden zijn op zoek naar de juiste manier om om te gaan met de snel groeiende ‘short stay’ verhuur via platformen als Airbnb en Wimdu. Vorige week deelde ik een artikel over hoe Amsterdam de touwjes meer zelf in handen wil nemen. Deze week kwam de stad Brussel met regels voor toeristische logies naar buiten. Regels die een flinke drempel opleggen voor mensen die incidenteel hun woning of kamer willen verhuren, waardoor deze activiteit mogelijk alleen interessant (of rendabel) kan zijn voor de meer professionelere verhuurder. Juist dé doelgroep die veel gemeenten liever kwijt zijn dan rijk. De hotelsector reageert ‘zeer tevreden’. Oordeel zelf.

Around five million crowd workers in the U.K. ‘gig economy’, new research finds

Ik voorspelde al even geleden dat arbeid via platformen na vastgoed en mobiliteit de volgende ‘hit’ zou worden. Afgelopen week verscheen een onderzoek uit de UK met interessante resultaten: “around 11% of online adults aged 16-75, equivalent to up to five million people, are being paid for work through online platforms like Upwork, Uber and TaskRabbit.

One in five (21%) survey respondents, equivalent to around nine million people, say they have used online platforms to seek paid crowd work, although many were unsuccessful. Forty-two per cent – equivalent to more than 18.5 million of us – say they have turned to such platforms to source taxi drivers, builders, graphic designers and even accountants.”

Ik had persoonlijk nog niet nu al zulke enorme cijfers verwacht, maar het is een goede wake up call voor organisaties die dachten (of denken) dat dat arbeid via online platformen wel los zou lopen…

Juno wants to woo Uber drivers with a more ethical ride-sharing app | The Verge

Juno wants to woo Uber drivers with a more ethical ride-sharing app | The Verge

Waar veel mensen organisaties als Uber prijzen om de innovatieve manier waarop zij een sector hebben ‘gedisrupt’, wordt voor veel mensen ook steeds duidelijker dat dit soort organisaties aan de voorkant vernieuwend zijn, maar aan de achterkant (organisatie en eigenaarschap) zo oud als de weg naar Rome. De collaborative economy wordt dan ook door sommigen als ‘netwerk kapitalisme’ bestempelt. Een zorgelijke zaak, zij het niet dat een platform bouwen steeds minder kapitaal intensief wordt en natuurlijk sterk afhankelijk is van zowel de vraag als aanbod kant. Intussen zijn er een aantal Uber varianten opgestaan waarbij het eigenaarschap en model is opgezet vanuit coöperaties, blockchain of andere constructies. Constructies waarbij de chauffeurs ook mede eigenaar worden van het bedrijf. Juno is een van deze bedrijven.

Unionizing Uber: New front in battle over wildly successful ride-hailing app – CBC News

Unionizing Uber: New front in battle over wildly successful ride-hailing app –  CBC News

Nu we het toch hebben over arbeid via platformen: één van de zorgen in dit domein is de grote macht van platformen enerzijds en de afhankelijkheid van ‘workers’ aan de platformen anderzijds. De ‘worker’ (vaak laagopgeleid) kan moeilijk buiten een platform werk vinden en het platform heeft de macht om eenzijdig de ‘arbeidsvoorwaarden’ aan te passen. Op verschillende plekken zie ik dat deze ‘workers’ zichzelf gaan of proberen te organiseren in vakbonden. Vorige week zondag was er overigens ook een Tegenlicht uitzending over dit onderwerp: ‘Vakbond van morgen’. Een gemiste kans dat ze in die uitzending geen link hebben gemaakt met het ‘werk van morgen’ via platformen…

Estonia Launches Country As A Service Software For Other Countries

Estonia Launches Country As A Service Software For Other Countries

Dit jaar voel mij op dat veel 1 april grappen veelal hele goede ideeën waren van diensten die we over een aantal jaren waarschijnlijk gewoon kunnen gaan gebruiken. CoolBlue kwam met de ‘mini magazijn’ campagne en Estland (ja, ook overheden kunnen humor hebben) kwam naar buiten met het nieuws dat ze de software die ze gebruiken om hun land te besturen ook beschikbaar gaan stellen voor andere landen onder de naam ‘CountryOS’. Een ludieke actie,maar uit de interviews die ik enkele maanden geleden deed weet ik dat dit wel een stille ambitie is. Wat dat betreft hier misschien wel twee voorbeelden van grappen die als doel hebben om op een leuke manier stille ambities voor de toekomst bespreekbaar te maken.

Eigen publicaties

We zitten in een transitie naar een platform economie – NRCLive

13 April geef ik een presentatie op NRC Moonshots. In de aanloop naar dit event mocht ik een opiniestuk schrijven waarin ik alvast wat inzichten deel over de ontwikkelingen in, en de mensen achter, de collaborative economy.

Foto van de week

Afgelopen vrijdag bezocht ik een lezing ‘Problemen in het Paradijs’ van de bekende filosoof Slavoj Žižek. Een interessante ervaring en prikkeling om beter, dieper en scherper over ontwikkelingen na te gaan denken.

Recommended Posts