Drempels verlagen en in het dagelijkse patroon van de gebruiker proberen te komen.

Dit is niet alleen de uitdaging van de platformen in de collaborative economy die ik onderzoek, maar ook voor mijzelf als onderzoeker en analist (what’s in a name). Via Wouter van Noort kwam ik op dit handige nieuwsbrief tooltje uit. Met een paar klikken een wekelijkse nieuwsbrief. Aangezien ik vermoed dat deze informatie voor jou interessant is, ben ik zo vrij geweest jou op de lijst te zetten. Voel je vrij en niet beschaamd om je uit te schrijven.

Via deze weg neem ik je mee in mijn reis door de collaborative ‘platform’ economie. Door jou wekelijks te voorzien van een overzicht van de in mijn ogen meest interessante artikelen, video’s en podcasts. Ik doe het werk en voeg een korte analyse toe. Have fun!

Tips? Opmerkingen? Vragen? Stuur ze naar [email protected] of @martijnarets. Is deze wekelijkse nieuwsbrief interessant voor iemand anders? Voel je vrij deze aanmeld link door te sturen.

Collaborative platform economy top 5 artikelen

Google is making ride-sharing a huge part of Maps | The Verge

In mijn artikel met de voorspellingen voor de deeleconomie in 2016 voorspelde ik dat dit jaar online/social platformen en apps met een grote gebruikersgroep die het platform regelmatig bezoeken hun intreden zouden doen in deze markt. Google, zij investeerden ook in Uber, zet een interessante stap door voor Google Maps samenwerkingen aan te gaan met online taxi diensten in verschillende landen. Als gebruiker krijg je meer keuze, als aanbieder toegang tot een grotere markt en Google krijgt een deel van de opbrengst.

Blablacar’s recipe for creating trust

Platformen zijn interessant omdat zij in veel gevallen compleet vreemden met elkaar in contact brengen en een omgeving creëren waarin zij een transactie kunnen doen. Geld (crowdfunding), spullen (deeleconomie) of diensten (gig-economy) worden op die manier tussen vreemden uitgewisseld. Vertrouwen creëren is hierbij belangrijk. Zonder vertrouwen geen transactie. In dit stuk deelt BlaBlaCar (check ook mijn interview) zijn recept waarmee zij vertrouwen tussen hun gebruikers creëert.

Amsterdam versterkt grip op toeristische verhuur – Gemeente Amsterdam

Hoe moet je als overheid (lokaal en nationaal) omgaan met nieuwe (of oude wijn in nieuwe zakken) ontwikkelingen? De samenwerking tussen Amsterdam en Airbnb is in mijn ogen een interessante case om te volgen. Begonnen als een mooie eerste stap (en slimme marketing), zie je nu de eerste scheurtjes verschijnen. Toen de overeenkomst tussen de twee partijen uitlekte vonden veel mensen dat de Gemeente te veel heeft weggegeven. Zo mocht er bijvoorbeeld niet negatief over de samenwerking worden gesproken. Nu zie je dat de Gemeente meer grip wil krijgen op deze ontwikkelingen door zelf de touwtjes in handen te nemen.

Uber Could Give Us a Lesson in Productivity – Bloomberg Business

Uber Could Give Us a Lesson in Productivity – Bloomberg Business

Uit onderzoek is gebleken dat Uber-chauffeurs tot 38% effectiever zijn. Chauffeurs kunnen hierdoor tot 28% lagere tarieven vragen voor dezelfde omzet per uur. Lees goed: omzet. Niet winst. Een Uber chauffeur besteed overigens nog steeds maar 50% van de tijd aan het vervoeren van passagiers, dus er zit nog rek in het model. Honderd procent effectiviteit zal het overigens nooit worden: er is altijd ‘inefficiëntie’ nodig voor het opvangen van pieken. Ik interviewde onlangs de oprichter van Jugnoo: een Uber app in India voor auto riksja’s. Hij streeft naar een bezettingsgraad van 70%.

We zijn toe aan een nieuwe kijk op economische groei – FTM

We zijn toe aan een nieuwe kijk op economische groei – FTM

Van de buitenkant lijkt het alsof de wereld snel gaat, maar achter de schermen zijn er nog een aantal ‘system errors’ die groei en welvaart in de weg staan. Een hiervan is de manier waarop wij naar groei en waarde kijken. Een onderwerp dat mij al enige tijd bezig houdt. Dit stuk op Follow The Money is interessante food4thought.

Eigen publicaties

Is online reputatiemanagement doorgeslagen? | Marketingfacts

Is online reputatiemanagement doorgeslagen? | Marketingfacts

Platformen doen ons geloven dat reputatie het nieuwe goud is en de enige manier om vreemden met elkaar een transactie aan te laten gaan. Maar is dat wel zo? En zijn de huidige reputatie systemen wel zo goed? En wat doet het met ons als mens om 24/7 beoordeeld te worden?

Analyse CarAmigo: groeien door te delen

Onlangs sprak ik in Brussel Alex Gaschard, mede oprichter van het eerste Belgische peer2peer auto deel platform CarAmigo. Nu zou je kunnen denken dat er niet veel variatie kan zitten in de verschillende peer2peer auto deel platformen die in de verschillende landen actief zijn, maar niets isminder waar. Lees hier mijn analyse of bekijk het gehele interview.

Bank wordt soort Apple app-store

Er wordt veel geschreven over nieuwe disruptieve ondernemingen waarbij grote namen als Uber en Airbnb vaak in een adem en op een hoop worden gegooid met fintechs, nieuwe dienstverleners in de financiële sector. Dit is naar mijn mening appels met peren vergelijken. Lees hier waarom.

Ondernemer Martijn Arets ziet de mobiliteit sterk veranderen | E-xpeditie.nl

Ondernemer Martijn Arets ziet de mobiliteit sterk veranderen | E-xpeditie.nl

Interview voor e-xpeditie.nl over mijn visie op de toekomst van mobiliteit.

Foto van de week

Je land runnen als een platform. Enkele maanden geleden deed ik 2 interviews in Estland over het e-Residence project. Om ook zelf aan de slag te gaan met dit systeem besloot ik om ook zelf voor een e-Residency te gaan. Afgelopen week was ik in Den Haag voor een sessie bij het Ministerie van Economische Zaken en wipte ik gelijk langs bij de ambassade van Estland om mijn kaart op te halen.

Recommended Posts